2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Süper Kahraman Olarak Su (Beslenmede Suyun Önemi)
MAKALE #15769 © Yazan Dyt.Tuba KILINÇ ÜZÜMCÜ | Yayın Kasım 2015 | 3,771 Okuyucu
Tek eliyle araba kaldıramadığı ya da x-ray görüşe sahip olmadığı halde kahraman ilan edebileceğimiz insanlar var ve paylaşmaktan pek hoşlanmıyoruz. Çünkü süper kahraman da -çizgi romandan çıkma değilse- diyet gibi kişiye özgüdür. Örneğin kızların babalarını anneleriyle bile paylaşamamalarını kıskançlığa değil de babalarını birer süper kahraman olarak görmelerine bağlayabiliriz. “Herkesin süper kahramanı kendine” lafına kendimi inandırmadan önce antitez olarak evrensel bir süper kahraman sunuyorum. Dil, din, renk, ırk farketmeksizin hepimiz kölesiyiz ve bitecek diye hepimizin uykuları kaçıyor. Başta biz olmak üzere bir, iki akarsu barındıran bir ülkede yaşayanların tuzu kuru. Musluğu bulaşık yıkamak için saatlerce açık bırakıp olan suyu israf etme yeteneğine sahip olanlarımızın yanında, 1 bardak suyu içsem israf olacak diye korkanlarımız da mevcut. İçince israf olmadığına inanmanız için anlatmaya başlayacağım, siz musluğu kapatın yeter.
Vücudumuz için gerçekten kaçınılmaz olan su, beden ağırlığımızın kabaca %50-60’ını oluşturuyor.
 Suyun vücuttan %1lik azalması susama içgüdüsünü tetikler.
 %5lik azalma kas gücü ve dayanıklılığın azalmasına sebep olur.
 %20lik azalma ise ölümle sonuçlanabilir.

Vücuttaki hayati olayların birçoğunda vücudumuz suya aşırı derecede güveniyor-çünkü süper kahramanlara çok güvenilir-. Bu sebeple suyun diyetteki yeri çok önemlidir. Her süper kahramanın birkaç özel yeteneği var ve su hiç aşağı kalmıyor. Gelelim suyun meziyetlerine;
1.Evrensel Çözücüdür.
• Su vücuttaki tüm biyokimyasal süreçlerde önemli bir çözücü olarak çalışır.
• Kanınızın %83ünü su oluşturur.
• Besinlerin, oksijenin, karbondioksitin ve artık ürünlerin taşınmasına yardım eder.

2. Elektrolit Dengesini Korur.
Su, vücutta doğru elektrolit dengesini korumaya yardımcıdır. Elektrolitler sinir iletimi aracılığıyla beyne her türlü bilgiyi sağlar. Kas aktivitesinin düzenlenmesine de yardımcı olurlar. Uygun elektrolit seviyesini korumak için hücre içi ve dışında su geçişleri olur. Bu sayede iyonlar dengede kalır.

3. Vücut Sıcaklığını Düzenler.
Su ter yoluyla vücut sıcaklığının düzenlenmesine ve vücudun serin kalmasına yardım eder. Şiddetli güneşe çıktığınızda vücudunuzun iç sıcaklığı tavan yapar ve hemen terleme başlar. Terleme sadece vücudun kendini soğutma yoludur.

4. Zihni Açar.
• 2007 Ekim ayında American College of Nutrition dergisinde insan beslenmesiyle ilgili yayınlanan raporda %2lik vücut ağırlığı kaybında yetersiz su alımının fiziksel, bilişssel ve psikomotor performansı bozabileceği açıklandı.
• Doğu Londra Üniversitesi araştırmacıları susuzluk hissi başladığında su içmenin beyin performansını iyileştirdiğini keşfettiler. Araştırmacılar bir görevi bitirmeden önce 3 bardak su tüketenlerin beyin fonksiyonlarında ve reaksiyon zamanlarında %14 artma gözlemlediler. Bu çalışma “İnsan Nörobiliminde Sınırlar” dergisinin 2013 temmuz sayısında yayınlandı.

5. Performansı Arttırır.
Egzersiz sırasında terleme yoluyla kaybedilen su saatte 1-2 litre civarındadır. Sıcak havada egzersiz yapıyorsanız kas gücünüz arttırmak ve vücut ısısını kontrol altında tutmak için her 15 dakikada bir su içmelisiniz. Su kaslarınıza oksijen taşınmasında önemli rol oynar ve etkili bir fiziksel aktivite için yardımcıdır.

6. Organları korur.
Su tüm vücudu ve organları muazzam bir şekilde korur. Mikropları temizler. Eklemlerinizin yağlanmasını sağlar, sertleşmeye başlamasını önler ve eklemlerin kemiklerin arasında yumuşak hareket etmesine izin verir.
7. Açlık Hissini Azaltır.
Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı canlandırmasının yanı sıra midede hacim oluşturarak tokluk hissi sağlanmasında yardımcıdır. Bir şeyler atıştırma isteği oluştuğunda sağlıksız atıştırmalıklar yerine su içmeyi tercih etmek atıştırma isteğinizi bile giderebilir.

Özetle;
İnsan vücudunun %50’den fazlasını su oluşturur.
Beynimizde ve kalbimizde %73
Akciğerlerimizde %83 su bulunur.
Hayatta kalmak için su içmek zorunda olduğumuz gibi günlük hayatta aktif olmamızı sağlayan bütün sistemlerimizin kusursuz çalışması için de suya mecburuz.

O zaman kurallar;
1.Susamayı beklemeden su için. (susuzluk hissi oluştuğunda zaten vücudunuzdaki suyun %1ini kaybetmişsiniz demektir.)
2.Günde en az 2 litre su için.
3.Sıcak bir ortamda çalışıyorsanız su tüketiminizi arttırın.
4.Protein ağırlıklı diyet yapıyorsanız su tüketiminizi arttırın.
5.İdrar renginiz koyu sarı renkli ise yeterli miktarda su içmiyorsunuz demektir. İdrar renginiz şeffaf bir hal alana kadar vücudunuzdaki su eksikliğini gidermek için su içmelisiniz.

Ve babanızdan sonraki süper kahramanınız SU olsun. Batman’i de Süpermen’i de çöpe atabilirsiniz çünkü özel yetenekleri size hiçbir fayda sağlamıyor. Suya gereken değeri verelim ve etrafımızdaki herkese reklamını yapalım. Abarttığımı düşünenlere saygı duyuyorum ve onların da abartacakları günün bir an evvel gelmesini diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Süper Kahraman Olarak Su (Beslenmede Suyun Önemi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Tuba KILINÇ ÜZÜMCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Tuba KILINÇ ÜZÜMCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuba KILINÇ ÜZÜMCÜ'nün Makaleleri
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Seda KAYA
► Suyun Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
► Beslenmede Yoğurtun Önemi Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Süper Kahraman Olarak Su (Beslenmede Suyun Önemi)' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alzheimer Kalkanı Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:55
Top