2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Tarama Testleri
MAKALE #16013 © Yazan Dr.Şule AYDIN | Yayın Ocak 2016 | 3,243 Okuyucu
Doğumda rastlanan majör anomaliler %2-3 oranındadır.Yenidoğan ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturur.En sık yapısal anomaliler görülür.Bazen hastada birden çok anomali bir arada bulunabilir ki bu durumda sendromdan bahsedilir.
En sık görülen kromozomal anomali trizomi 21 daha sık bilinen adı ile down sendromudur.Normalde insanda toplam 46 kromozom bulunur ve bu kromozomlar 23 xx ya da 23 xy olarak cinsiyete göre adlandırılır. kromozom sayılarında artış trizomidir.down sendromunda 21. kromozomda fazlalık vardır.Kromozomdaki mayotik ayrılmama sonucu oluşur.Kromozom yapısının anne yaşı ile yakından ilişkisi vardır.Kadınlarda oosit denilen yumurtalar doğumdan itibaren ovulasyona kadar 1 . mayoz bölünmede beklerler kadın yaşı ilerledikçe kromozom çiftlerinin düzgün bir şekilde kalmasını sağlayan çaprazlama bozulur.Ovulasyon yani yumurtlama olduğunda mayoz bölünme tamamlanıp kromozomların ayrılması gerekirken oluşan hata sonucu ayrılma olamz ve trizomi yani kromozom fazlalığı oluşur.Bu şekilde oluşan trizomi 21 yani down sendromu ilk kez 1866 yılında belli fiziksel özellikleri bulunduran mental gerilikli bir grup çocukta tanımlanmıştır.En sık görülen ölümcül olmayan trizomi türü olduğu için prenatal tanısı önemlidir.
Down sendromlu bir yenidoğandaki tipik fiziksel görüntü şu şekildedir; Çekik gözler, basık ve küçük burun , kısa ve kalın boyun yapısı , dil büyük ve dışarda-hipotonik yani gevşek ,baş küçük ve tepeden basık, ensede gevşek deri ,kısa ve kalın parmaklar, el içinde tipik çizgi ....vb gibidir. Ayrıva bu yenidoğanlarda ek ultrasonografi ve eko incelemesinde kalp ile ilgili sorunlar ve gastrointestinal sistem bozuklukları da saptanabilir.Ayrıca bu çocuklarda ilereyen yaşlarda lösemi, lenfoma gibi hematolojik maligniteler de sık oluşur.Zeka katsayısı ( IQ) 25-30 arasındadır. Mental yaşları ortalama 3-4 yaş geridedir.
İkili tarama Testi : ilk trimester tarama testidir. 11-14. haftalar arsında yapılır. Ancak 11 yerine 13.haftada yapılırsa testin duyarlılığı %5 düşer.Ultrason ile ense kalınlığı ölçüldükten sonra anne kanında PAPP-A ve serbest bhcg düzeyi ölçülerek kombine test yapılır.En büyük avantajı erken dönem yakalama şansı doğurmasıdır.Fetus boyun arkasındaki artmış sonolüsent alan NT yani ense kalınlığı olarak adlandırılır ve 3 mm den kalın olmaması gerekir.NT ölçüsü yüksek olan fetüslerin yaklaşık 1/3 de kromozom anomalisi mevcuttur.NT ölçümü için özel eğitim gereklidir.Hassas bir ölçümdür ve çok dikkatli yapılması gerekir.Bir diğer erken dönem usg bulgusu nazal kemik yani burun kemiği yokluğudur. Down sendromunda sık rastlanır.
Üçlü ve Dörtlü tarama testleri: 15-20 .haftalar arsında yapılır en sık kullanılan 16. hafta taramasıdır.Fetal ölçümlerin usg ile alınmasını takiben anne kanında AFP, serbest bhcg,östriol düzeyi ölçülür.Dörtlü test de bunlara ek olarak inhibin alfa da bakılır. Beklenen belirleme oranı içim anne yaşı ve doğru gebelik yaşı gereklidir. Bu testler tarama testleridir asla tanı testi değildir .Tarama testinin pozitif olması durumunda tanı amaçlı CVS ya da amniyosentez gerekir.Testin negatif çıkmış olması da sağlıklı bir fetüsü garanti etmez.
Son yıllarda daha erken haftalarda genetik anomali tespiti için non-invaziv prenatal testler kullanılmaktadır. Bu testler sayesinde 9-10.haftadan itibaren anne kanı alınarak bebeğe ait genetik analiz yapılmaktadır.Bu testler anne kanındaki DNA parçalarını analiz ederek bebeğin kromozom yapısını saptamaya çalışır. Amniyosentez gibi invaziv yöntemlere altarnatiftir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Tarama Testleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şule AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şule AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şule AYDIN Fotoğraf
Dr.Şule AYDIN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şule AYDIN'ın Makaleleri
► Gebelikte Tarama Testleri Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Gebelikte Tarama Testleri Dr.Nuray ATACAN
► Gebelikte Tarama Testleri Dr.Hasan YILDIZ
► Gebelikte Yapılabilecek Tarama Testleri Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Gebelikteki Tarama Testleri Dr.Lale Zeynep KANMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Tarama Testleri' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkiz Gebelik Aralık 2016
► Gebelikte Hipertansiyon Aralık 2016
► Rahim Sarkması Ocak 2016
► İnfertilite Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:10
Top