2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişeti Estetiği ve Hekimliğinde Lazerin Kullanım Alanları
MAKALE #16215 © Yazan Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU | Yayın Şubat 2016 | 2,654 Okuyucu
Bunun için öncelikle detaylı bir gülme hattı planlaması yapılmalıdır.

Bu planlamada dişlerin çene içindeki konumu ,formu,dizilimi,rengi,dişeti uyumluluğu,sağlığı v bunların yanak ve dudaklarla ilişkisi bir bütün olarak değerlendirilir.

Dişeti estetiği nedir?

Eğer bir porselen yapılacaksa her dişin dişeti boyları belli bir uyum içinde olmalıdır.
Aksi halde porselen dişlerin boyları da uyumsuz olacak bu da ideal bir gülümseme oluşturmayacaktır.

Dişeti estetiği nasıl sağlanır?

Her dişin etrafında dişeti cebi denilen boşluklar vardır. Eğer bu cep yeterli bir derinlikteyse basit ve kanamasız bir işlemle (lazerle) dişeti uyulmaması yapılır.

Gülerken dişetlerinin gözükmesi normal midir ?

İdeal ve pozitif bir gülüşte dudaklarla dişlerin uyumu gülümsemenin temelini oluşturur.
Diş boylarının kısa ve üst çenenin sarkık olduğu durumlarda veya üst dudak boyu yetersizliklerinde gülümseme istenildiği güzellikte olamaz.
Böyle durumlarda eğer yeterli mesafe varsa diş boyları uzatılarak dişetinin daha az görünmesi ve ideal bir gülümseme sağlanabilir

Porselen ve lamina planlanmasında dişeti estetiği niçin önemlidir?

Dişetleri dişleri çevreleyen ve ağızda tutunmasını sağlayan kemik dokusunu saran ve besleyen yumuşak dokulardır.
Porselen ve lamina yapılacağı zaman dişetlerinin sağlıklı ve uyumlu olması dişlerin ağız içindeki tutuculuğu ve estetiği için önemlidir .
Porselen ve laminalar istenildiği kadar güzel yapılırsa yapılsın ,eğer dişeti sağlığı iyi değilse yapılan kaplamalar dişeti sağlığını tehdit edecek ve estetiğin de bozulmasına sebep olacaktır.
Gülme hattının dudak köşelerinden başlayıp ön dişlere doğru derinleşen bir eğim çizmesi gerekmektedir. Dişetlerinin hizası da küçük azı dişlerinin arasından geçen çizgiler aynı düzlemde olmalıdır.

Yapılan işlemler ağrılı mıdır?

Çağdaş diş hekimliğinde anestezi yapılırken ağrı hissettirmeyen bir çok ürün geliştirilmiştir. Böylelikle işlem sırasında ve sonrasında hiçbir şekilde ağrı hissedilmez. Günümüzde lazerin diş hekimliğinde birçok kullanımı vardır. Ağız içi yaralarından uçuklara, diş beyazlatmadan dişeti tedavisine kadar birçok alanda lazerin gücünden faydalanabiliyoruz.


BLEACHİNG(BEYAZLATMA) İŞLEMİ:


Diş beyazlatma yöntemleri günümüzde home ya da ofis bleaching olarak 2 farklı şekilde uygulanmaktadır

Home bleaching(ev tipi beyazlatma) yönteminde hastadan öncelikle beyazlatma yapılacak dişlerin ölçüsü alınır ve kişiye özel labarotuvarda beyazlatma plağı hazırlanır.Bu plak hazırlanırken
plağın içerisine beyazlatma için kullanılacak beyazlatma ajanına yer açmak için her dişin beyazlamasını istediğimiz vestibül yüzeylerine model üzerinde ekleme yapılır.bu elde edilen modelin son halinden plak elde edilir.elde edilen plağın rezervuar bölümlerine beyazlatma ajanı uygulanıp plak dişlerin üzerine takılıp 3 ya da 5 gün arayla günde 5-6 saat uygulanır.bu yöntem uzun uygulama süresinin olması,kontrolsüz olması ve aynı zamanda hastanın beyazlatma ajanını uzun süreyle kullanıp suistimal etme ihtimali sebebiyle pek tercih edilmemektedir.

Diğer bir yöntem ''ofis tipi bleaching'' dir.Lazerin diş hekimliğinde uygulanan en yaygın alanlardan biridir.Bu işlem sırasında ağız beyazlatma süre boyunca hasta zorlanmadan açık kalabilmesi için ekartör kullanılır.Ağız içerisindeki yumuşak dokular olabildiğince izole edilir ve beyazlatma ajanı için dişlerin beyazlamasını istediğimiz vestibül yüzeylerine uygulanmaktadır.Beyazlama ajanının aktivitesini arttırmak ve dolayısıyla beyazlatma başarısını arttırmak için lazer uygulanır.Bu işlem uygulanırken lazer cihazından çıkan yüksek dalga boyuna sahip ışık ışınlarının gözlere zarar vermemesi için özel olarak dizayn edilmiş gözlükler kullanılması şarttır.Bu yöntemin avantajı home tipi beyazlatmaya göre daha kısa sürede ve daha kontrollü bir şekilde beyazlatma işlemine fırsat vermesidir.



DİŞ ETİ RENKLENMELERİNDE:


Dişetlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme bulunan hastalarda lazer uygulaması ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.Diş eti renklenmesi çoğunlukla dış faktörlerin varlığına bağlı olmayan genetik sebeplerle olmaktadır.Bunların tedavisinde düşük doz ve uzun süre uygulama esastır.Vakanın dişeti renklenmesinin yoğunlığuna ve dokuların buna vereceği cevaba bağlı olarak 2-3 seans ya da 6-7 seans sürebilen bir işlemdir.




YUMUŞAK DOKU REJENERASYONUNDA:


Yumuşak doku ve dişetindeki yaraların tedavisinde kullanılır.Herhangi bir sebeple(travma,uygulanmış olan cerrahi bir işlem,aftlar vs. ) gibi ağız içi epitelinide meydana gelmiş olan zararlarda doku iyileşmesini stimule etmek ve iyileşmenin çok daha erkene çekilebilmesi için lazer uygulanmaktadır.Bu tedavi işlemi düşük doz ve dokuya temas etmeden lazerin uygulandı bir tedavi işlemidir.

Herpes labialis sebebiyle dudaklarda oluşan halk arasında uçuk olarak bilinen virüslere bağlı epitel hasarlarınında tedavisinde yine aynı şekilde düşük doz ve dokuya temas etmeden uygulanan lazer tedavisinin uygulanması dokuları uyararak hastanın çok daha erken iyileşmesini sağlamaktadır.



AĞIZ İÇİ DOKU BÜYÜMELERİNDE:


Ağız içinde oluşan fibrom,kondilom veya protez vuruğu sebebiyle oluşmuş doku büyümeleri(dokulardaki zararsız büyümeler) günümüzde lazer ile çok kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir.Bu yöntemde doz diğer stümüle edici uygulamaların aksine doz arttırılır ve ortadan kaldırılmak istenen dokunun bulunduğu yere temas ederek uygulanır.Bu temas sırasında dozu arttırılıp yüksek dalga boyuna sahip olan lazer ilgili bölgedeki dokuları hücresel boyutta parçalayarak kanamasız ve çabuk iyileşebilme gibi avantajlar hekimlerin çoğunlukla lazeri seçmeleri açısından yeterli sebeptir.



GÜLÜŞ TASARIMINDA:

Gülüş tasarımı nedir?
Kişinin yaşı,cinsiyeti,ten rengi,yüz şekli vs gibi kriterlere bağlı kalıp hastanın sahip olması gereken pozitif gülüşü elde etmek için yapılan çalışmadır,Bu çalışmada başarıyı sağlamamız için diş kadar dişeti estetiğininde (pembe estetik) önemi büyüktür.Pembe estetikte dişetleri hasta gülümserken görünmeli ve dişlerin görünümü domino etmeyecek kadar az görünmelidir.Gummy smile dediğimiz dişetlerinin aşırı göründüğü vakalarda gülüş tasarımı için dişetleri lazer yardımıyla olması gerken seviyeye kadar kısaltılır.Ya da dişeti seviyeleri farklı olan vakalarda da lokal sadece o dişeti için işlem uygulanabilir.Dişeti estetiğinde yani gülüş tasarımında dişetlerinin boylarını eşitlemek ve olması gerken seviyeye çekmek esastır.




KRON BOYU UZATMAK:


Lazerin bir başka kullanım alanı kron boyu uzatma dediğimiz tedavi yöntemidir.Bu işlem çoğunlukla yeterli kron(dişin dişetinin dışındaki görünen kısımı) seviyesine sahip olmayan dişlerin destek dokularından alınarak görünen kısmın arttırılması olarak uygulanır.Bu yöntemde de lazerin ortalama doz ve teması ile yapılır.Her lazerle uygulanan işlem gibi bu da kanamasız ve iyileşmenin çabuk olduğu bir işlemdir.

LAZERİN DİŞHEKİMLİĞİNDE DİĞER KULLANIM ALANLARI

Cerrahi işlemlerden sonra kanamayı durdurmak,dezenfeksiyonu sağlamak ve biostimülasyonun sağlanması ve yara yerinin hızlı iyileşmesini sağlamak için lazer kullanılır.
İmplant ların yapıldıktan sonra protez aşamasına geçildiğinde ,gingivaformer takmak için yumuşak dokunun kesilmeden kapağın takılması için lazerden faydanılır
Dişlerde oluşan hassasiyetlerin giderilmesi için lazer kullanılır.
Kanal tedavisinde kanal içi dezenfeksiyonun sağlanmasında laer kullanılır.
Periodontal tedavide dişeti cebinin dezenfeksiyonunda lazer kullanılır.
Uçuk başlamadan önce kaşınma aşamasında henüz oluşmadan uygulanan lazerle uçuk daha oluşmadan engellenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişeti Estetiği ve Hekimliğinde Lazerin Kullanım Alanları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU'nun Makaleleri
► Diş Hekimliğinde Aneztesi Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişeti Estetiği ve Hekimliğinde Lazerin Kullanım Alanları' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porselen Lamina Şubat 2016
► Dental İmplant Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:00
Top