2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Geliyor ! Şok Diyetler Kapıda
MAKALE #16569 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2016 | 2,815 Okuyucu
Kışın günlerin erken kararması, olumsuz hava şartları ile evde geçirilen zaman çoğalmakta ve bir çoğumuz da evde fazla atıştırmaktayız. Düzensiz beslenmenin eseri olarak uzun süreli aç kalınan saatler bir sonraki öğünde sizin daha kalorili yiyecekleri tercih etmenize sebep olacaktır. Tabi kışın giyilen giyeceklerin kalın olması fazla kiloların gizlenmesini de kolaylaştırmaktadır. Bu davranış yöntemini sanki tozları halının altına süpürüyormuş , gizliyormuş gibi düşünebilirsiniz.
Azalan gün ışığı süresi ve güneşin daha eğik ve kuvvetsiz gelen ışınları ile vücuttaki D vitamini sentezi de azalmaktadır. Kışın vücut, ısı yalıtım sistemini sağlayabilmek için yağ depolamasını hızlandırmaktadır. Bu sebeple kışın iştah artışı daha kolay gerçekleşmekte doğal olarak da kilo alımı pozitif yönde etkilenmektedir.
Yaz gelince ise tam tersi özellikle ısınan hava ile beraber tercih edilecek ince kıyafetler fazla kiloyu gizleyemez hale gelir. Yumurta kapıya dayanmış şekilde de sabırsız davranan bir çok kişi bir sürü sağlıksız zayıflama yöntemine kısa sürede fazla kilolarından kurtulmak için şok diyetlere başvurur. Çok düşük kalori içeren hatta çoğu zaman tek tip beslenmeye dayalı bu diyetler, vücudun gereksindiği bir çok besin ögesini ,vitaminleri ve mineralleri almamız gerekenin çok çok altında içerdiği için aslında hayatımızın geri kalanında bizler için çok büyük risk teşkil etmektedir.
Sadece meyve diyeti,sadece sebze diyeti,sadece protein diyeti,sıvı gıda diyeti,çiğnemesiz diyet,lahana çorbası diyeti,soğan suyu kürü diyeti,maydanoz kürleri, gojy berry diyetleri gibi seneler geçtikçe bir çok sağlığı tehdit eden yöntemler tabir-i caizse ‘’uydurulmaktadır’’.
Birincisi herkes için yani her yaşa, iki cinsiyete de, her kiloya,her metabolizmaya uygun bir diyet söz konusu olamaz. 55 kilogramdan 50 kilograma düşmek isteyen bir bedene sahip bireyin vücudunun ihtiyacı olan kalori ve besin ögeleri ile 180 cm boyunda olup 120 kilogram olan bir bireyin enerji ihtiyacı,besin ögesi gereksinimleri mutlaka farklılık gösterir.
Önemli olan zayıflamadaki kriterimiz tartıda düşen kilolar değil , sadece kaybedilen yağlar da değil, diyete uyumumuz ve diyeti daha ne kadar sürdürebilecek olduğumuzdur.
Çünkü öyle diyet programları oluyor ki, kişiler evet hızlı kilo kaybedebiliyorlar ve beden olarak da inceliyorlar ama diyeti sürdürebilecek tahammülleri kalmıyor. Çünkü diyet kendilerinin sürdürebilecekleri tarzda kendi beslenme stilleri ile uyumlu olmamakla beraber, esnek bir program da değildir.
Hatta bir çok öge yönünden yetersiz ve dengesiz oldukları için, saç dökülmeleri,kansızlık ,tırnaklarda kırılma, ciltte ve deride incelmeler, ciltte kuruluklar, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon ve tatlı krizleri gibi sorunlar mutlaka belli bir süre sonra baş gösterir.
Tekrar dediğim gibi bu tarz hızlı,sağlıksız kilo vermeye sebep olan tek tip ve kişiye özel olmayan, yetersiz ve dengesiz diyetlerde vücut yağa göre daha fazla kas kütlesini kaybedeceği için otomatik olarak vücut metabolizma hızını yavaşlatır.
Bu yavaşlayan metabolizma ile vücut kiloyu tekrar alır. Hem de kastan kaybettiği kütleyi yağ olarak alır. Yağ kütlesi artan vücudun metabolizma hızı daha da yavaşlar. Yani biyolojik yaşı 24-25 olup yağ oranı % 30 ve üzerinde olan bir kişinin metabolizma yaşı 7-10 yaş kadar büyüyebilmektedir. Yani 31-35 yaş grubunda bir bireyin vücut hızına denk gelmektedir.
Vücut daha hızlı çalışması gerekirken daha yavaş çalışır hale gelir.
Sürekli kilo alıp verme durumunda olan bir kişinin metabolizmasında başka türlü tahribatlar da meydana gelir. Devamlı bu tarz sağlıksız diyet uygulamaları yapan kişilerin bağırsaklarındaki yararlı bakteriler de bu sağlıksız beslenme stilinden nasibini alır ve bu yeni florada daha fazla yaşamlarını sürdüremeyebilirler. Yararlı bakterilerin azaldığı değişen bağırsak florası da unutmayınız ki sizin vücudunuzu inflamasyona açık hale getirir. Bu da ileride ciddi hastalıkların başlaması olarak kendini gösterebilir.
Asla unutulmamalıdır ki, zayıflama kişiye uygun bir beslenme ve yine ona uygun bir egzersiz planı ile sağlıklı bir şekilde ancak gerçekleşir. Eğer hormonal bir problem arkada yatıyorsa mutlaka kişi bir metabolizma hastalıkları uzmanına yani endokrin doktoruna muayene olmalı, onun denetiminde olmalıdır.
Kişiye en uygun diyet kısa sürede yüksek kilolar kaybettirme vadi olmayan diyetlerdir.
Bugüne kadar görüştüğüm,beslenme planı oluşturduğum 4000’in üzerinde danışanımda ne kadar çok kısa sürede sonuca ulaşmak isteyen sabırsız danışanlarım olduysa ters orantılı olarak o kadar zorlanıp sonunda pes ettiler. Kilo kaybetmenin aksine 1-2 sene sonra kendilerini daha önce bana başvurduklarının da üzerindeki kilolarda tekrar diyet programına başlattım.
Kişi sağlıklı bir şekilde, aç kalmadan, herhangi bir besini eğer özlüyorsa o besinden kişiyi mahrum bırakmadan yine diyetine ekleyerek ama sıklığını daha azaltarak ne ölçüde yiyebileceğinin formülünü kişiye anlatmalıyız. Bu şekilde de kişi koruma programına yavaş yavaş hazırlanmış olur.
Kişi ideal vücut ağırlığına , vücuduna ve yaşına uygun yağ oranına ulaştıktan sonra ona mutlaka bizler tarafından kilo koruma-yönetim programı anlatılmalı ve kendi programını kendisinin tasarlamasını sağlamalıyız. Böylece bu davranış değişikliği tedavisi ne yönde başarılı oluyor, kişi sürdürebiliyor mu , bu konularda bize daha çok fikir verecektir.
Beslenme şeklindeki yanlışları düzeltmeden yapılan zayıflama yöntemi, sadece spor dahi yapmaktan tutun da, zayıflattığı iddia edilen ilaçları kullanmak,kavitasyon yaptırmak,lenf drenaj uygulatmak,liposuction yaptırmak,masaj yaptırmak,mezoterapi uygulatmak,akupunktur yaptırma gibi yöntemler sadece anı kurtarır. O dönemde bir miktar kilo kaybetmenizi evet sağlayabilir. Burada kendinize yapacağınız öz eleştiri ‘’Ben bu kiloyu korumak için ne yapabilirim? ‘’ sorusu olacaktır. Hayat boyu sürdürebileceğiniz sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü de sizin hayat boyu istediğiniz ideal kilonuzda olmanızı sağlayacak ve uzun vadede ise sağlık adına yatırım yapmış olmanızı da sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Geliyor ! Şok Diyetler Kapıda" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► İşe Yaramayan Diyetler Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Öldüren Diyetler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaz Geliyor ! Şok Diyetler Kapıda' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:38
Top