2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim
MAKALE #16587 © Yazan Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU | Yayın Nisan 2016 | 4,364 Okuyucu
Erken çocuklukta duygusal yaşam temel gelişim evrelerine göre değişkenlik gösterir.
Bebek ilk doğduğu andan itibaren dünyaya karşı sanıldığı gibi ilgisiz değildir.Yapılan araştırmalara göre;henüz 4 günlük bir bebek kendi annesinin ve başka bir annenin sütü ile ıslatılan ve yastığının sağ ve soluna yerleştirilen süt pedlerine kendi annesine ait olan süte doğru yönelerek tepki vermiştir.
Bebeklerin tanıma,anlama ve bağ kurmaya hazır olarak Dünya’ya geldiğini düşündüren bu bilgi ışığında bebeğin sadece fizyolojik ihtiyaçlarının değil ilişkiye olan ihtiyacının da yadsınamayacak nitelikte önem taşıdığı artık bilinmektedir.
Bu dönemde çocuğun dikkatini canlı renkli sesli oyuncaklar çeker bundandır ki beşiklerin tepesi sallanan oyuncaklarla doludur.Ancak annesinin sütünü bile tanıma yetisine haiz olan bebeğin anne ile ilişkiye daha çok ihtiyacı vardır.Onunla konuşmak,tenine temas etmek asıl önemli gereksinimleridir.
Bu dönemde bebek terbiye edilmez. Örneğin;kucağıma almayayım da alışmasın uygun bir yaklaşım değildir.
Temel bakım veren bebeği tanıdığına inanıyorsa ,ona yardım edebilecek durumdadır demektir.Bebeğin İhtiyacının ne olduğu temel bakım veren tarafından kolaylıkla anlaşılabilir.
Süt bebeklerinin ağlayarak bağırmalarının bir çok nedeni vardır,bağırışların ne anlama geldiğini bilmeden ne yapılması gerektiğini kimse bilemez
Bağırıp ağlayanın kucağa alınmaması ya da asla ağlatılmaması spektrumun iki ucunda olumsuz tutum olarak değerlendirilebilir.Bebeği yönetmeye çalışmak değil,ihtiyacını duygusunu anlamak ve yeterince gidermek temel bakım verenin bu dönemki görevidir.
Yumruğunu ağzına koyma,parmağını emme,annenin memeleriyle oynama sizin için ne ifade eder bilinmez ama onun için kaygıyla baş etme yöntemidir.
Açlığı acı olarak deneyimler,ağlayarak öfkesini gösteriyor olabilir,kendi bedeni üzerinde denetim kurmaya çalışıyor protesto ediyor olabilir.
Engellendiğinde elini ağzına sokacaktır,elini ağzına sokmasını engelleseniz de bağırmasını engelleyemezsiniz.
Temel bakım verene;güven ile ilgili öfkeye bağlı ağlama sıklıkla gözlenir,bu öfke mecburidir,zihninden geçeni olacak sanan bebek engellenme duygusunu sıklıkla hisseder.
Bebeğin tek amacı vardır,içsel dengeyi yakalamak! Sürekli bu pozisyona gelmeye çalışır.
Tüm yaşamında devam edecek olan bu becerinin ilk tohumunun atıldığı yıllardır bebeklik.
Erken çocukluk dönemine doğru;ağlamasının karşısında sizin fikrinizden vazgeçmenizi ister.İlişkiye ve ebeveyne olan güvenini yitiren çocuklar,kızgınlığını başını yastığın altına sokarak,ağlamayarak,bir şey istemeyerek,kendi bedenine yönelerek,başını yere duvara vurarak gösterebilir.
Çocukta öfke bu anlamda sağlıklıdır,Kızgınlık anında suçsuz olmadığını da deneyimler.Haykırır,tükürür,tepinir.Önemli olan fantezi ile gerçeğin ayrılmasıdır,bu duygunun öfke olduğunu tanıması gerçeklik dahilinde uygunsuzluğunu tanımasıdır.
Öfkelenenen çocuk,artık ne istediğini nasıl alması gerektiğini bu yolun çıkmaz yol olup olmadığını deneyimlemiş,çaresizlikle boğuşmak yerine ümitli bir çocuktur.
Sinirli çocuk kucakta kalmak istemeyebilir ama üzgün çocuk kucağa alınıp okşanmak ister,ihtiyacı vardır.Kederlidir.
Ümitsizliğin sebep olduğu ağlayışlar ya da ağlayamayışlara yetiştirme yurdunda rastlanır.Onlar yalnız çocuklardır..
Gösterdiğiniz özenden kuşkunuz yoksa çocuğunuz size ne zaman yalnız kalmak istediğini,ne zaman kızıp sevinip üzüldüğünü belli edecektir.
Mutsuz çocuk mutsuz yetişkin olur…
Çocuğunuzun duygularını tanımanız,ona tanıtmanız ve ihtiyacı olan güvenli tutuşu sağlayabilmeniz dileklerimle…
Uzm.Klinik Psikolog Afife SELVİTOPU
Anne-Çocuk/Ergen Psikoterapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Afife SELVİTOPU Fotoğraf
Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Pedagog & Klinik Psikolog
(Bebek-Çocuk-Ergen)-Oyun Terapisti -Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'nun Makaleleri
► Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim Psk.Rukiye EROĞLU
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► 0-4 Yaş Döneminde Duygusal Gelişim Psk.Gülşah DURSUN
► Çocuklarda Duygusal Gelişim Psk.Gülgün KURTAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anneliği Keşfet... Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:45
Top