2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşkın Psikolojisi
MAKALE #16679 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Mayıs 2016 | 4,160 Okuyucu
Birisi aşktan söz ediyorsa, aşık olduğu kişi ile arasında cinsel erotik özellikler eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Erotik özellik her daim vardır. Eros yaratıcılık içerir. Erotik en geniş anlamıyla yaratım, üretim ve yaşam demektir. Cinsellik erotizmle birlikte ortaya çıkar. Neden erotizm ararız? Neden aşık oluruz? Cinsellik türün devamı, nesli sürdürmek için her ne kadar vazgeçilmezse de cinsel erotizme yüklediğimiz anlam nedir?

İnsana yalnızlık acı verir. Biz acizliğimizi, acımızı bir nebze olsun dindirecek kişiler, nesneler bulur ve onlarla bir şekilde bir ilişki içinde oluruz. Kendi anlamımızı kavrayabilmemiz için birisi ya da bir şeyle bağ kurmaya yazgılıyız. Aşk kendi içimizdedir. Kendimizi özdeşleştireceğimiz nesneler olmadan yaşayamayız. Gönül ota da konar boka da. Asıl mevzu bağlantı kurulan nesne ile olan ilişkiye yüklenen anlamdır aşk.

Orhan Veli’nin dediği gibi:

Bir iş var

Her gün bu kadar güzel mi bu deniz?

Böyle mi görünür gökyüzü her zaman?

Her zaman güzel mi bu kadar,

Bu eşya, bu pencere?

Değil,

Vallahi değil;

Bir iş var bu işin içinde.

Aşkın doğurduğu enerji, o kişiyi nesneyi görmeye iter. Aşk ‘O’nunla aynı yerde olma özlemidir. Bir sığınak, yüz yüze bakarak güven duyma özlemi. Aşıklar zihinlerinde idealize ettikleri bir takım özelliklerle gidip birine yaslanır, aşık olurlar. Zihinlerindeki ‘yüce’ eş, sevgili kalıbı gün geçtikçe, balım cicim süreci biterken, ‘hayalimdeki adam, kadın bu değildi’ diye basar feryadı. Işte burada aşk bitti: Ezginin Günlüğü’nün söylediği gibi:

Aşk bitti

Elimden sanki minik bir balık kayıp gitti

Aşk bitti

İçimden sanki bir şeyler kopup gitti

Aşk hiç biter mi

Hiç bir şeyolmamış gibi

Boşlukta kaybolup gider mi

Aşk hiç biter mi

Kalır adımızla

Bir sokak duvarında

Bir ağaç kabuğunda

Bir takvim kenarında

Kalır bir çiçekte

Bir defter arasında

Bir tırnak yarasında

Bir dolmuş sırasında

Kalır bir odada

Bir yastık oyasında

Bir mum ışığında

Bir yer yatağında

Aşk hiç biter mi



Peki neden aşk biter?

Hayalimdeki sevgili ile gerçek kişi arasındaki fark arttıkça aşk biter. Tıpkı bebekle annesi arasında kurulan ilişkideki gibi, fantazideki anne ile gerçekte varolan annesi arasındaki farkın arttıkça bebeğin bağlanma, güven duygularının zedelendiği gibi. Işin özü sevgililerin taktıkları pembe gözlüğün düştüğü yere kadar aşk sürer. Aşk gelişecek büyüyecek bir şey değildir. Aşk ilişkisinde kimse böyle kaygılar hissetmez. Aşk enginliklerde gezme, aşkın olma duygusu içerir. Sevgi ise gelişmek ve büyümek, bakım ister. Aşk biter sevgi kalır.

Aşk biter de acı olmaz mı? Aşk acısı, kişinin dağılan kimlik parçalarının toparlanma sürecidir. Aşk acısı kimliğimizin geçici dağılması, adeta aklın kaybolup gerçeklikten geçici olarak kopma sürecidir. Aşk acısı sevgilinin başkasına kaptırılması, ‘O’nun bir daha sevme ihtimalinin yok olmasıdır. Bu yüzden tıpkı asansörün en üst kattan zemine hızla inmesi gibi bir şeydir aşk acısı. Zamanla geçer, son bulur her şey gibi aşk acısı da.

Aşk ilişkilerinde sevgililer birbirlerini göklere çıkarırlar, bu bir insani zaaftır. Yüceltilme ve yüceltme. Herkes beğenilmek ve beğenecek birine ihtiyaç duyar. Kişinin kimliği kişiliği aşk ilişkisinde doruklara ulaşır. Gözü bir şey görmez olur. Aşkın gözü kördür. Bütün bunlar bilinçli farkındalık dışında yaşanır. Kimse isteyerek aşık olmuyor. Benliği (ego ve self) parçalar aşk. Aşk tutkusu sel gibi önüne ne gelirse alır götürür. Aşk acısı tusunami gibidir: hiç bir güç durduramaz ‘O’tutkuyu.

Aşk Acısı Dindirilebilir mi?

Aşk insanın doğal içgüdüsüdür. İnsana verilmiş bir armağandır. Patolojik aşk doğal değildir. Delicesine tutku içinde imkansızın ardından koşan karşılıksız fakat vazgeçilemeyen aşk hastalıklıdır. Kişinin ego bütünlüğü bozar ve kendiliğini parçalar. Parçaların birleştirme becerisi aşk acısının süresini ve şiddetini belirler. Dayanılmaz olduğunda yardımla sağaltılabilir. Kişinin patolojik aşk hikayesi varsa, terapide işlenip kişiyi geliştirecek büyütecek bir imkan da sunar. Aşk acısının yoğunluğunu, kişinin bağımlı-bağımsız, pasiflik aktiklik, yeterli kendilik-yetersiz kendilik, çözümlenmemiş hüzün gibi meseleler etkiler.
Psikoterapist
Ali Bıçak
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşkın Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Aşkın Nörobiyolojisi Psk.Ezgi TANIL
► Aşkın "O" Hali Psk.Ebru DEMİR KARA
► Aşkın Yitik Hali Psk.Funda DOĞAN
► Aşkın ve Evliliğin Bilinçaltı Psk.Kübra Nur ASLAN
► Aşkın Sihirli Dokunuşu S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aşkın Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
► Panik Atak Nedir? Ağustos 2014
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:47
Top