2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma; Kontrol Bende!
MAKALE #16944 © Yazan Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL | Yayın Temmuz 2016 | 3,662 Okuyucu
Nedir bu ‘erken boşalma’?

Toplum arasında ‘erken boşalma’ olarak bilinse de, aslında cinsel aktivite sırasında boşalma refleksinin çok hızlı gelişmesi ile birlikte erkeklerin boşalmalarını kontrol edememeleri durumudur. Bu sebeple öncelikle ‘erken’ yerine ‘denetimsiz/kontrolsüz boşalma’ olarak adlandırılmasında fayda vardır. Erkek cinselliğinde oldukça yaygın görülen bir problemdir. ‘Erken’ yerine ‘denetimsiz’ denmesinin sebebi de, aslında boşalmanın öğrenilebilir bir davranış olmasından kaynaklıdır.

Peki, tedavi edilebilir mi ve kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

Tabii ki de tedavi edilebilir. Boşalma refleksi hem fizyolojik hem de psikolojik bir olay olduğu için, uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için, önce sorunun altında yatan sebeplerin tespit edilmesi son derece önemlidir. Her türlü cinsel problem gibi, denetimsiz boşalmanın da cinsel terapi ile tedavisine başlamadan önce mutlaka güvenilir bir üroloğa görünmek gerekir. Problemin psikolojik kökenli olduğundan emin olduktan sonra da, cinsel terapiye vakit kaybetmeden başlanmalıdır.

Piyasada kolaylıkla bulunabilen, halk arasında yaygın olarak kullanılan bitkisel ya da tıbbi ilaçlar tedavide ne kadar etkilidir?


Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, boşalma, daha doğrusu cinsellik, hem fizyolojik hem de psikolojik olaylardır. Eğer sorunun temeli fizyolojik, hormonal, vs. bir sebep ise; tabii ki de öncelikle başvurulması gereken yol ilaç ile tedavidir. Buna da işinde uzman bir ürolog denetiminde başlanmalı ve takibi yapılmalıdır. Fakat, psikolojik kökenli olan denetimsiz boşalma ile başa çıkmak için ilaç kullanımına yönelmek bilinenin aksine çözüm üretmediği gibi, bazı durumlarda kötüleştirici etkiye bile sahip olabilir. Bu sebeple, denetimsiz boşalma probleminin en etkin çözümü, işinde uzman bir cinsel terapist ile yürütülen cinsel terapiden geçmektedir.

Denetimsiz boşalmaya sebep olabilecek unsurlar nelerdir?


Denetimsiz boşalmayı tetikleyen faktörler çeşitlilik gösterse de, anksiyete, stres ve partnerler arasındaki uyum-iletişim sorunları gibi etkenler denetimsiz boşalmanın ortaya çıkmasında etkendirler. Performans anksiyetesi de oldukça sık rastlanan, hızlandırıcı etkiye sahip bir sebeptir. Denetimsiz boşalma tanısı konulabilmesi için, problemin sürekli ve yineleyici bir şekilde ortaya çıkması gerekir. Yineleyici olmasını beklememizin sebebi, zaman zaman her erkeğin bunu yaşamasının normal olmasından kaynaklıdır. Fakat, denetimsiz boşalmada ve diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi, bir erkek için bu durumu bir kere yaşamış olmak bile büyük bir stres kaynağı olduğu için, bir sonraki deneyimlerde ‘Ya şimdi de olursa?’’ gibi bir kaygı bile boşalmayı kontrol etmeye engel olabilmektedir. Diğer önemli unsurların başında ise erkek cinselliğine dair doğru bilinen yanlışlar gelmektedir. Cinsel terapinin ilk adımında bunun gibi faktörlerin varlığı tespit edildiğinde, sorunun kökten çözümünün danışana öğretilmesi ile kısa sürede kalıcı çözümler elde edebilmekteyiz.

Denetimsiz boşalma çözülmediği takdirde bireyin veya çiftlerin hayatlarına ne gibi etkileri olmaktadır?

Denetimsiz boşalma başlı başına bireyde yetersizlik ve ‘kontrol bende değil’ duygusunu tetikleyen bir sorun olduğu için, uzun vadede bireyin sosyal yaşantısında da stres yaşamasına sebep olabilen bir sorundur. Bunun yanında cinsel hayattan istenilen ve beklenilen bir tatmin elde edememek, bir süre sonra partnerlerin cinselliğe bakış açısını da olumsuz etkilemektedir. Yataktaki iletişimi iyi ve tatmin edici olmayan partnerlerin, sosyal iletişimlerinin ve paylaşımlarının da iyi ve tatmin edici olması beklenemez. Bu sorunu yaşayan erkeklerin partnerleri de genelde tatmin olamadıkları için, denetimsiz boşalma başka cinsel problemlere ve kişilerarası sorunlara da yol açmaktadır.

Peki son olarak; denetimsiz boşalmanın cinsel terapi ile tedavisi nasıl olmaktadır?

Denetimsiz boşalmanın tedavi süreci iki şekilde belirlenir; bunlardan biri, belirli bir süre aynı partnerle devam eden sorunun varlığında, çiftlerin terapi sürecine birlikte gelmelerini gerektiren cinsel terapi ve çift terapisinin birlikte yürütüldüğü süreçtir. Diğeri ise; farklı partnerlerle yineleyen fakat yine belirli bir süre devam eden denetimsiz boşalmanın olduğu durumlarda danışanın bireysel ve cinsel terapisinin birlikte yürütüldüğü süreçtir.
Cinsel terapi süreci; partnerler arasındaki iletişim becerisinin güçlenmesi, varsa bu soruna sebep olan ilişkisel ya da bireysel sorunların tespiti ve tedavi edilmesi, cinsel anksiyete yaratan veya denetimsiz boşalmaya sebep olabilecek inanışların keşfi ve bunlar üzerinde çalışılması, cinsel mitlerden arınmış sağlıklı bir cinsel hayatın olmazsa olmazlarının ve cinsel anatominin bireylere öğretilmesi gibi aşamaları barındırır. Yani; aslında çiftler ya da bireyler, sadece cinsel terapiye gelmiş olmakla kalmaz, daha sağlıklı ve kaliteli bir ilişki ve yaşam için de tabiri caizse bir ‘bahar temizliği’ yapmış olurlar. Bireysel veya çift olarak sürdürülen cinsel terapi sürecinde; ev ödevleri şeklinde verilen egzersizlerle de erkeklerin boşalmalarını kontrol etmeyi öğrenmeleri sağlanır.

Esra Naz ÖZEL
Psikolog
Yetişkin/Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma; Kontrol Bende!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra Naz ÖZEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL'in Yazıları
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Erken Boşalma Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma; Kontrol Bende!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Anorgazmi/Orgazm Olamama Nisan 2015
◊ Erken Boşalma Derken? Nisan 2015
◊ Vajinismus Nedir? Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top