2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlk Defa Okula Başlayacak Çocuklarda Adaptasyon Süreci
MAKALE #17087 © Yazan Psk.Çağlar KARAMAN | Yayın Ağustos 2016 | 3,231 Okuyucu
Ailesinden ilk defa ayrılacak olan çocukların okula adaptasyon sürecinde kaygı yaşıyor olmaları beklenen bir durumdur. Ancak bu süreci doğru yönetip kaygıları minimuma indirmek çocuğun duygusal gelişimi ve karakter oluşumu için oldukça önemlidir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken konuların başında, çocuğun gideceği kreşin/anaokulunun/oyun grubunun kendi yaşına uygun olması gelir. 2 yaşındaki bir çocuğu 3 yaşındaki çocuklarla birlikte okula göndermek çocuğunuzun başarısızlık hissi yaşamasına neden olacaktır. Yaşı gereği yapamayacağı görevlerle başa çıkmaya çalışacak, öğretmenleri ya da ailesi her ne kadar buna gerek olmadığını defalarca anlatsa da sınıf arkadaşları ile rekabete girişecektir. Maalesef ki bu yarışların çoğunda arkadaşlarının gerisinde kalacak, bu yüzden de okul fobisi, özgüven sorunu, adaptasyon sürecinin uzaması, depresyon gibi istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

Çocuğunuz kronolojik yaşı itibariyle bahsedilen gruba uygun olsa dahi fiziksel ve zihinsel gelişimi yaşına uygun değilse çocuğunuz yine yukarıda belirtilen sebeplerle okulda problem yaşayacaktır. Bu nedenle okul kaydı yapılmadan önce bir uzmandan konu hakkında bilgi almak ve uygunluğunu değerlendirmek faydalı olacaktır.

Çocuğun özbakım beceleri okul ile birlikte elbette gelişecektir ancak çocuğunuz okula sıfır beceri ile başlamamalıdır. Okul döneminden önce çocuğunuzun temel özbakım becerilerini geliştirdiğinden emin olmalısınız. Tek başına yemek yiyebilme, tuvalet ihtiyacını giderebilme, üstünü giyebilme, ellerini yıkayabilme, dişini fırçalayabilme konusunda belirli bir yeterliliğe sahip olması okulda yaşayacağı zorlukları azaltacaktır.

Sosyal yönden zayıf çocuklar okul arkadaşları ve öğretmenleri ile de iletişim problemleri yaşayabilir. Eğer ki çocuğunuzun özgüven problemi, içe kapanıklık, kendini ifade edememe gibi sorunlar yaşadığını gözlemliyorsanız bu konuda bir destek alıp sorunu biraz çözdükten sonra okul sürecini başlatmanız daha iyi olacaktır.

Çocukta özgüveni değerlendirirken sizin yanınızdaki tavrından ziyade, sizin olmadığınız ortamlarda ne kadar güvenli ve rahat olduğunu değerlendirmeye çalışın. Siz yanındayken bakkaldan çikolata istemesi, kendisine merhaba diyen tanıdıklara cevap vermesi bir ölçüt değildir. Asıl önemli olan sizin güvencenizi hissetmediği anlarda ne kadar kendisini açabildiğidir.

Çocuğunuz okula alışmaya çalışırken -eğer çocuğunuzun bu yönde bir talebi varsa- belli bir süre sizin de ona eşlik etmenizde fayda vardır. Kademeli olarak okul ziyaretlerinizi azaltmanız gerekmektedir. İlk başta kendisine sınıfa kadar eşlik ederken bir süre sonra sadece okul bahçesinde bekleyebilirsiniz. Bu konuda çocuğunuza asla yalan söylemeyin. Ben seni kapıda bekliyorum dediğinizde eğer çocuğunuz sizi kapıda göremezse hem size olan güveni sarsılacak hem de okul onun gözünde daha dehşet verici bir yere dönüşecektir.

Çocuğunuz ile birlikte kayıt olacağı okula muhakkak bir ziyarette bulunun. Çocuğunuzun okulunu, sınıfını, öğretmenini önceden tanıması kaygılarını azaltacaktır. Okulda tuvaletlerin ve ihtiyaç duyacağı diğer fasilitelerin yerleri kendiisine gösterilmeli ve bu onuda bir rahatlama sağlanmalıdır.

Çocuğunuzun okula başlama sürecinde yaşadığı kaygıya ve endişeye bağlı problemler süreklilik arz ediyorsa bir uzmandan bu konu hakkında destek alıyor olmak gerekmektedir.

Özellikle 6 yaşın altındaki çocukların bu tip kaygılarını analiz edebilmek ve tedavi sağlayabilmek adına "oyun terapisi" teknikleri oldukça faydalı olmaktadır.
Yazan
Psk.Çağlar KARAMAN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlk Defa Okula Başlayacak Çocuklarda Adaptasyon Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Çağlar KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Çağlar KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Çağlar KARAMAN
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çağlar KARAMAN'ın Makaleleri
► Okula Adaptasyon Süreci Psk.İpek ERDEM
► Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci Psk.Yeşim KURUÇAY
► Okula İlk Defa Başlayan Ebeveynler Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Bizim Çocuk Okula Başlayacak... Psk.Sümeyye ARSLAN
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlk Defa Okula Başlayacak Çocuklarda Adaptasyon Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Süreci Ağustos 2016
► Tükenmişlik Sendromu Ocak 2014
► Uyku Problemleri Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:45
Top