2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Bilinen Yanlış Beslenme Uygulamaları
MAKALE #17199 © Yazan Dyt.Gizem ÇETİN | Yayın Eylül 2016 | 2,837 Okuyucu
1) Ne kadar az yersem o kadar çok kilo veririm

Öncelikle bireylerdeki tedavi amacı sadece kilo verdirmek değil, sağlıklı bir şekilde kilo verdirmek ve verilen kiloların geri alınmasını önlemektir.
Metabolizmamızın normal bir şekilde işleyişine devam edebilmesi için belli bir enerjiye ihtiyacı vardır. Biz bu enerjiyi besinlerden sağlıyoruz. Aç kalınarak yapılan diyetlerde ise metabolizmaya gerekli enerjiyi veremeyiz. Gerekli enerjiyi bulamayan metabolizma ise vücudu “kıtlık dönemi”nde gibi düşünerek, enerji tasarrufu yapmaya başlar. Bu tasarrufu yapabilmek içinde hızını azaltır, böylelikle harcadığı enerjiyi en aza düşürür. Bunun sonucunda vücuttaki kilo verme ve yağ yakımı gibi olaylar da yavaşlar, hatta durur.
Diyelim ki aç kaldınız ve kilo verdiniz. Ömrünüz boyunca aç kalmanızın mümkün olmadığını biliyorsunuz. Hayatınızı devam ettirebilmek için vücudunuza elbet yeterli enerjiyi vermeniz gerekecek. Metabolizmanız bu kadar yavaşladıktan ve depolarınız boşaldıktan sonra aldığımız enerjiler ne olacak? Normalde depolayacağından çok daha fazlasını vücut tedbir amaçlı depolamaya başlayacak ve dengeli/sağlıklı bir beslenme sonrasına göre çok çok daha fazla geri kilo alacaksınız.

2) Akşam 19.00 dan sonra hiçbir şey yememeliyim

Kime göre? Neye göre? Gece geç vakte kadar mesai yapmak zorunda olan kişi veya vardiyası 23.00-06.00 olan bir gece bekçisi bu kurala nasıl uyacak? Milyonlarca farklı insan, farklı hayat, farklı metabolizma varken nasıl yemek yemenin sonlandırılması gereken kesin bir saat var?
Vücudumuzun kan şekeri seviyesini dalgalanan bir çizgi gibi düşünelim. Açlık durumunda çizgi aşağıya doğru, besin tüketimi sırasında ise yukarı doğru hareket eder. Doğru olan ise hafif dalgalanmalar ile düz bir seyirde devam etmesidir. Uzun süreli açlık durumlarında (Örneğin 19.00’dan sonra hiçbir şey yememek gibi!) kan şekeri seviyemiz dibe vurur. Bunun sonucunda hem metabolizma kendini kitleyerek kilo vermeyi durduracak, hem de ağza alınan ilk lokmada(bu ertesi günkü kahvaltıda olabilir) kan şekeri çizgimiz tavana değecek ve kendini dengelemek için fazla şeker seviyesini alıp yağ olarak depolanacaktır.
Kilo verme ve yağ yakma olaylarının sürekli ve sağlıklı olarak devam edebilmesi için kan şekeri çizgimizin doğru olanı yapması, yani hafif dalgalanmalar ile düz bir seyirde devam etmesi gerekmektedir. Bunu da ancak belirli aralıklarla, doğru miktar ve besin tüketimi ile sağlayabiliriz. Bu durumda da uzun süreli açlığı önlemek adına doğru seçilmiş bir gece öğünü tüketmemiz en doğru olacaktır.

3)Sıvı besinler kilo aldırmaz

Gıdanın maddenin sıvı halinde olması, kalorisiz olduğu anlamına gelmez. Sonuçta 100 gram kare çikolata da, 100 gram eritilmiş çikolata da aynı kaloridedir. Burada önemli olan tükettiğimiz sıvının enerji ve besin içeriğini bilmemiz gerektiğidir. Hatta bazen 1 bardak sıvının, 1 koca tabak yemekten daha enerji içerdiği görülebilir. Örneğin; 1 orta boy Frappuccino 301 kalori iken, 1 büyük tabak sebzeli tavuk yemeği 250 kaloridir. Frappucino neredeyse hiç protein içermeyip, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olmasına karşın, sebzeli tavuk yemeği protein açısından zengindir ve yağsız olarak hazırlanabilir.

4)Mucize Diyetler zayıflatır

Televizyonlarda, internet de gördüğünüz şok diyetler geçici kilo kaybı sağlayıp, bırakıldığında daha fazla kilo alımına neden olmaktadır. Bunun nedeni vücudu yorarak metabolizma hızını düşürüp, tekrar kilo verilmesini zorlaştırmasıdır. Ayrıca kalorisi düşük beslenme programlarında bulantı, kusma, kabızlık, baş ağrıları gibi problemler ortaya çıkabilir.

5)Spor yapıyorum zayıflıyorum, diyete ihtiyacım yok

Amacımız sağlık olduğundan hayatınızda hem spor hem sağlıklı bir beslenme programına yer açmanız gerekecek. Unutmayın ki hareketsiz kalırsanız her zaman kilo problemi yaşarsınız. Aynı şekilde spor yapıp, yanlış beslenirseniz de yine kilo problemi yaşarsınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Bilinen Yanlış Beslenme Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ÇETİN Fotoğraf
Dyt.Gizem ÇETİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ÇETİN'in Yazıları
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Doğru Bilinen Beslenme Yanlışları Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğru Bilinen Yanlış Beslenme Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:09
Top