2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sertleşme Bozukluğu (İktidarsızlık)
MAKALE #17358 © Yazan Uzm.Psk.Feyzullah ALPMAN | Yayın Ekim 2016 | 3,506 Okuyucu
Erkekte erektil bozukluk aynı zamanda erektil disfonksiyon, empotans, iktidarsızlık, sertleşme zorluğu olarak da adlandırılmaktadır ve “sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, yeterli bir ereksiyon sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe” olarak tanımlanmaktadır. Sertleşme bozukluğu, cinsel isteksizlik değildir. İktidarsız bir erkek orgazm ve baba olabilir.

Sertleşme bozukluğu tanısının konulabilmesi için, cinsel aktivitenin tamamlanması için sertleşmenin sürekli olarak sağlanamaması veya sürdürülememesi gerekmektedir. Erektil bozukluğunun yaşam boyu tipinde erkekte vajinaya girişi için yeterli ereksiyon hiçbir zaman oluşmamıştır. Edinsel tipte ise bir dönem vajinaya giriş için yeterli ereksiyon oluşmaz, ancak daha sonra olamaz. Bazı erkeklerde ise sabah sertlikleri veya ön sevişme ya da mastürbasyon sırasında sertleşme olurken cinsel birleşmeye girecekleri zaman sertliklerini yitirirler. Bu sabah sertliği ve önsevisme sırasında sertleşmesi olan erkeklerin tedavi sürecinde şansları daha yüksektir. Çünkü bu durumlarda sorunun organik bir duruma bağlı olarak gelişme olasılığı çok düşüktür. Ayrıca edinsel tip ile karsılaştırıldığında yaşam boyu cinsel işlev bozukluğu daha az görülmekle birlikte tedaviye daha az yanıt vermektedir. Erektil bozukluğun görülme sıklığına ilişkin çeşitli değerler bulunmaktadır. Araştırmalara göre 40-70 yaş arasındaki erkeklerin %70’inde zaman zaman görülür.

Nedenleri:

Başarısız olma korkusu, stres, aşırı sigara alkol, cinsel anksiyete, öfke, toplumun ahlaki kurallarına bağlı olarak cinsel dürtülerin ifade edilememesi erkeklerde sertleşme bozukluklarına neden olan psikolojik faktörleri oluşturmaktadır. Cinsel ilişkinin bir performans olarak algılanması sonucu başarılamaması veya başarılamayacağı düşüncesinden kaynaklanan anksiyete, anksiyetenin yarattığı dikkat yönelim değişikliği ve buna bağlı erkeğin katılımcılıktan iyice uzaklaşarak seyirci rolüne geçmesi bu bozukluğun nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir. Masters ve Johnson 40 yasın üzerindeki erkeklerde peniste sertleşmeme korkusu olduğunu belirtmiştir ve araştırmacılar bu korkunun yaşla birlikte erkekliği kaybetme korkusu olduğunu öne sürmektedirler. Kişinin gelişimsel sürecindeki yakınlaşabilmeyi engelleyen, yetersizlik ve güvensizlik duygularına yol açan, sevemeyen ve sevilmeyen biri olduğu hissi gelişmesine neden olan deneyimler gibi bazı faktörler erektil bozukluğun gelişmesine neden olabilmektedir. Eşler arasındaki güçlükler, iletişim bozuklukları, duyguların paylaşılamaması gibi faktörler bozukluğun gelişmesinde yer alan diğer faktörleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra tekrarlayan erektil disfonksiyonlar kişinin performans kaygısını daha da arttırarak, cinsel yakınlaşmadan alınan haz ve uyarılmaya verilen yanıtın bozulmasına ve sorunun daha da şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Erektil bozukluğa yol açan tıbbi hastalılar arasında en iyi bilinen hastalık diyabettir. Ayrıca damar hastalıkları, endokrine ve nörolojik birçok hastalık da erektil bozukluğa neden olabilmektedir.

Kaplan birincil-ikincil ayırımına tam ve durumsal erektil işlev bozukluğunu eklemiştir. Tam erektil işlev bozukluğu olanlarda hiçbir durumda ve hiçbir eşle ereksiyon olmamaktadır. Durumsal erektil işlev bozukluğunda ise belli durumlarda veya bazı partnerlerle ortaya çıkmaktadır.

Tedavisi:

Sertleşme bozukluğunun tedavisi; cinsel terapi, sigara ve alkol alımı sınırlandırılması, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, egzersizler, hormonal tedaviler ve cerrahi yöntemler olarak sıralanabilir.

Cinsel Terapide detaylı öyküsü alınan danışanın, sorunun nedenleri araştırılır, öncelikle partneri ile ilişkisi ve psikolojik yönlerine odaklanılır. Sonrasında aşamalı olarak davranışçı yöntemler uygulanır. Ereksiyon olmadan erotik zevk, orgazm olmadan ereksiyon, elle veya oral uyarı ile orgazm, orgazm olmadan cinsel birleşme ve cinsel birleşme şeklinde devam eden süreç olası sorunu tetikleyici unsurları kontrol etmekle ilgili beceriler geliştirilerek tedavinin süreklilik kazanması sağlanır ve sonlandırılır.
Cinsel birleşme sağlıklı, mutlu ve doyumlu bir ilişki için çok önemlidir. Bu yüzden ertelemeden yardım alınmalı, beslenmeye ve düzenli spor yapmaya özen gösterilmelidir.

Feyzullah ALPMAN
Psikoterapist/Uzm. Klinik Psikolog

Kaynaklar:
• İncesu, C., Klinik Psikiyatri Dergisi , Cinsel işlevler ve cinsel işlev bozuklukları, 2007.
• Kaplan, H.S.: The New Sex Therapy: Active Treatment of Sexual Dysfunctions. New York, Brunner/Mazel, 1974.
• Masters, W.H., Johnson, V.E.: Human Sexual Response. Boston, Little Brown Co, 1966.
• Sadock, V. A. Normal insan cinselligi, cinsel islev ve cinsel kimlik bozuklukları. Kaplan ve Sadock’s Comprehensive Textbok of Psychiatry, 2007
• Keçe, A.C., Cinselliğin Dayanılmaz Ağırlığı, 2006
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sertleşme Bozukluğu (İktidarsızlık)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feyzullah ALPMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feyzullah ALPMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyzullah ALPMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Feyzullah ALPMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyzullah ALPMAN'ın Makaleleri
► Erkeklerde Sertleşme Bozukluğu Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► Erkeklerde İktidarsızlık Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İktidarsızlık – Empotans Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sertleşme Bozukluğu (İktidarsızlık)' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkilerde Uyum-5s Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:08
Top