2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sarılmanın Yararları: Sağlık İçin Sarılın
MAKALE #17366 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2016 | 4,169 Okuyucu
Bu hafta sarılma konusu hayatımda ve seanslarımda sık sık karşıma çıkıyor. Çiftlere tedavi sürecinin bir parçası olarak her gün birbirlerini tam beden temasıyla sarılarak karşılamaları sürekli verdiğim bir tavsiyedir. Bazılarımız sarılmayı severiz, bazılarımız ise sarılmaktan kaçınırız. Siz hangi grupta olursanız olun, basit bir kucaklaşmanın mucizevî etkisini öğrenmek hakkınız. Sonra da hayatınızda daha fazla kucaklaşmaya yer vermek isteyebilirsiniz.

Sarılmanın Sağlığa Faydaları

Çoğumuz, sarılmanın uyandırdığı güzel duyguları yaşama şansına erişmişizdir. Sarılmadan kastım, 10 ila 20 saniye boyunca, kalp kalbe, 10-20 saniye kaslarımız gevşeyene kadar sessizce durduğumuz esaslı bir sarılma. Bilim insanları sarılmanın etkilerini ayrıntılı bir şekilde araştırmışlar:

Sarılma sırasında oksitosin salgılanır. Bu hormonun güven, emniyet, kabullenme ve bağlılık duygularını güçlendirdiği kanıtlanmıştır. 20 saniye süren kucaklaşmalar, kişiler arasında daha da güçlü bir bağ oluşturur. Gerçek bir kucaklaşma sırasında salgılanan diğer bir hormon da, morali düzelten ve depresyon, ağrı ve üzüntü duygularını azaltan serotonindir.
Sarılmanın yatıştırıcı etkisi vardır. Kucaklaştığınız zaman stres hormonu kortizol hemen düşer. Ayrıca beynin kalp atışını yavaşlatan ve kan basıncını, yani tansiyonu düşüren bölgesine sinyal gönderilir, stres düzeyi doğal bir şekilde düşer. Sonuç olarak kalbiniz güçlenir ve ömrünüz uzar.
Sarılmak, solar pleksus adı verilen ve beyaz kan hücrelerini düzenleyen, karın boşluğundaki sempatik sinir ağını harekete geçirir. Beyaz kan hücreleri güçlü bir bağışıklık sisteminin yapı taşlarıdır. Hastalıklara, rahatsızlıklara karşı bedenimizi koruyan muhafızlardır. Ayrıca sarılmak yüz kaslarını esneterek yaşlanma çizgilerini silmeye yardımcı olduğu ve genel olarak sinir sistemimizi dengeleyici etki yarattığı için daha geç yaşlanmanızı sağlar.
Sarılmak, ileri yaştaki kişiler için daha da önemlidir. Araştırmalardan, yalnızlığın özellikle ileri yaşta stresi artırabildiğini ve sağlık üzerine olumsuz etkileri olabildiğini anlıyoruz. Yaşlandıkça sağlığımız daha kolay sarsılabildiği için fiziksel temas, özellikle sıkı sıkı sarılmak, sosyal bir bağ hissi sağlayarak yalnızlık duygusunu ve hastalık ve ölüm endişelerini azaltır.
Daha sık kucaklaşan çiftler arasında daha fazla empati ve anlayış olur ve bir arada kalma olasılıkları daha fazladır. Sarılmak sinerji yaratır, yani söz konusu iki kişi bir arada bireysel olarak yapabileceklerinden daha fazla şey başarabilirler. Bu da “Bu haksızlık, ben haklıyım” sendromunu aşabilmelerini sağlar. Ayrıca sarılmak güveni ve güvenlik duygusunu da geliştirir, açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurabilmeye yardımcı olur ve öz saygıyı artırır.
Sıkıca sarılmak iki kişiyi de yaşanan ana çekerek aslında önemi olmayan şeyleri bırakmalarına yardımcı olur, böylece kişiler kendilerini hayatın enerji akışına bırakabilirler.
Bebek ve Çocuklara Sarılmanın Sağlığa Faydaları

Cenin ana rahminde amniyo sıvısı içinde yüzer, bu nedenle dokunmak yeni doğan bebekleri rahatlatır.

Düzenli olarak rahatlatılan ve kucaklanan bebekler sevildiklerini ve güvende olduklarını öğrenirler. Büyüdükçe öz değer ve öz güven duygularımız bu ilk deneyimler yardımıyla gelişir. Yetişkin bireyler olarak kendimizi sevmeyi, rahatlatmayı ve kendimize bakmayı ailelerimizin biz büyürken bize düzenli olarak sevgiyle sarılmasından öğreniriz.

Araştırmalar, bebekliklerinde kucaklanan yetişkinlerin strese daha dayanıklı olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, büyürken kucaklandığımız anların hücrelerimize kaydedilmiş olması.

Onun için, çocuğunuz yaralandığında, ilk yardım tamamlanıp çocuğun güvenliği sağlandıktan sonra ona bol bol sarılabilirsiniz. Sarılmanın kasları gevşettiği, gerginliği azalttığı ve yumuşak dokularda dolaşımı artırarak acıyı hafiflettiği gösterilmiştir.

Hiçbir çocuğu sarılarak şımartamazsınız. Çocuklarınıza sık sık sarılın, her seferinde de onların istediği kadar sarılın. İhtiyaçları kadar sarıldığınızdan emin olmak için her zaman ilk önce onların bırakmasını bekleyin!

Günlük Sarılma Alışkanlığınızı Artırmak İçin

Kendi sağlığımız ve çocuklarımızın ve yaşlı akrabalarımızın sağlığı için hayatımızda kucaklaşmaya daha fazla yer vermemizin akıllıca olacağı anlaşılıyor. Tabii ki, sağlık sorunlarınız varsa, sağlığınız için de sarılın!

Sizce günlük hayatınızda yeterince kucaklaşma var mı? Yoksa;belki de birbirimizi el sıkışarak değil sarılarak karşılayabiliriz.

Sarılmanın sizi ve çevrenizdekileri nasıl değiştirdiğini paylaşırsanız çok sevinirim.

Lütfen bunu beğenerek, Tweetleyerek, paylaşarak ve sosyal ağınızdaki arkadaşlarınızı davet ederek mutluluk ve sağlık yayma hareketine siz de katılın!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sarılmanın Yararları: Sağlık İçin Sarılın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Boşanmanın Çocuklara Yararları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sarılmanın Yararları: Sağlık İçin Sarılın' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:21
Top