2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla Emdr ve Oyun Terapisi
MAKALE #17373 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Ekim 2016 | 4,216 Okuyucu
ÇOCUK VE ERGNLERLE EMDR: SİHİRLİ DEĞNEK
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yeni, etkili ve güçlü bir terapi tekniğidir. EMDR, 1987’de, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle ortaya çıktı. EMDR Adaptif Bilgi İşleme Modelinden kuramsal alt yapısını almaktadır.
Gün içinde pek çok şey yaşarız ve tüm bunlar beynin gerekli yerlerine depolanır. Fakat bazı zamanlar bizi rahatsız eden, üzen, travma yaşamamıza neden olan olaylar beyinde gerekli şekilde depolanmadan kalır. Bu anıyla ilgili herhangi bir tetikleyici ile karşılaşıldığında da bu anılar bizi rahatsız etmeye devam eder. EMDR tekniği ile terapi sırasında bu rahatsız eden anılar uygun şekilde işlenerek gerekli şekilde depolanır. Gözlerle terapistin çift yönlü el hareketlerini (bilateral) takip ederken kişiyi rahatsız eden anıya odaklanması istenir. Bu işlem ile beynin sağ ve sol yarım küresi etkileşim haline geçerek uygun şekilde depolanmayan anının işlenmesi sağlanır.
EMDR; kişilik bozuklukları, kaygı bozuklukları, depresyon, yas, rahatsız edici anılar, fobiler, yeme bozuklukları, performans kaygısı, sınav kaygısı, stres kontrolü, bağımlılıklar, cinsel ve/veya fiziksel taciz, davranım bozuklukları ve özgüven sorunları, travma gibi alanlarda kullanılır.
EMDR her yaştan çocuk ve ergen ile kullanılmaya uygun protokolleri olan bir terapi tekniğidir. Çocuk ve ergenler de yetişkinler gibi hatta daha şiddetli pek çok kötü anı, fobi, olumsuz deneyim yaşamaktadır. EMDR sırasında kullanılan çift yönlü uyarı (bilateral) ve değerlendirme ve bilişsel müdahaleler sayesine olumsuz anı artık çocuğu ve ergeni rahatsız etmeyecek şekilde depolanır ve herhangi bir tetikleyici ile karşılaştığında EMDR öncesinde verdiği tepkileri vermemeye başlar. EMDR’ a başlamada önce oluşturulan “Güvenli Yer” sayesinde çocuk ve ergen kendi kaynaklarının farkına varır.
Çocukların sözel becerileri henüz tam olarak gelişmediği için yaşadıkları olayları terapi sırasında tam olarak anlamayacakları için rahatsız eden anının resmi çizdirilir. Uygulanan EMDR sayesinde kötü şekilde çizilmiş resim seans ilerledikçe renkli bir resim olmaya başlar. EMDR sırasında hikaye tekniğinden de faydalanır ve çok başarı sonuçlar elde edilebilir.
OYUN TERAPİSİ

“Oyuncaklar çocuğun kelimeleridir,
Oyunu ise ne anlatmak istediğidir…”
-Haim G. Ginott

Çocuk için oyun vazgeçilmez ve gelişimsel olarak da olmazsa olmaz bir yaşam deneyimidir. Çocuk hayattan öğrendiklerini oyun aracılığı ile deneyimler ve yaşantısına aktarır. Bu vesileyle aslında anlatmak istediklerini de tam olarak oyun sırasında anlatabilir. Çünkü sözel becerileri henüz tam olarak gelişmemiştir ve oyun sayesinde dışavurum yaşar ve anlaşıldığını, varolduğunu hisseder. Oyun sırasında zihinsel ve fiziksel gelişim yanı sıra, duygusal gelişim de sağlanmaktadır. Oyun, çocuğun yaşadığı dünyayı, algılarını, öğrendiklerini, sevinç ve üzüntülerini, isteklerini yansıttığı bir gerçekliktir.

Oyun terapisi çocukların yaşadıkları problemlerle baş edebilmesini ve gelişimsel olarak desteklenmesini oyun ve oyuncaklar aracılığı ile yapan bir terapi tekniğidir. Yetişkinler için psikoterapi neyse çocuklar için oyun terapisi odur. Oyun terapisinde terapist oyunun terapötik etkisinden yararlanır. Terapist, çocuğu oynadığı oyun içinde yani kendi dünyasında olduğu gibi kabul ederek ve empatik dinleyerek anlaşıldığı varolduğu duygusunu vermeye çalışır. Kelimeler yerine oyun ve oyuncaklar vardır. Oyun terapisi seansları terapi için özel seçilmiş oyuncaklar ile oyun odasında yapılmaktadır.

Oyun terapisinde hedef; çocuğun kendini daha iyi tanıması ve duygularını daha iyi anlaması, duygularını ve kendini ifade etmesi, özgüven ve sosyal becerilerinin artması, yaşadığı zorluklarla başaçıkabilmesi, problem çözme becerilerinin gelişmesi, problemli davranışların azalması, işbirliği ve saygıyı öğrenmesi, dikkat toplama becerileri kazanması, öfke kontrolü, sorumluluk alabilmedir.

Oyun terapisi
• Sosyal fobi
• Özgüven eksikliği
• Öfke kontrol bozukluğu
• Aile içi çatışma ve boşanma sonrası yaşanan uyum problemleri
• Güvenli bağlanamama
• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
• Kayıplar ve yaslar
• Travma sonrası stres bozukluğu
• Davranış problemleri
• Ders çalışma ve okuma problemleri
• Kardeş kıskançlığı
• Uyku bozukluğu
• Uyum ve adaptasyon güçlüğü
• Aile içi şiddet gören veya tacize uğramış çocuklarda kullanılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarla Emdr ve Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek Psk.Gonca BİLGİÇ
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla Emdr ve Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top