2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Sınav Öncesi ve Sınav Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
MAKALE #17800 © Yazan Psk.Ferit KARADAŞ | Yayın Ocak 2017 | 5,425 Okuyucu
Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav esnasın etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.
Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş, başarısızlık korkusu, dikkat ile ilgili problemler, ders çalışmama veya erteleme, sınav hakkında konuşmayı reddetme, kendine güvende azalma, karın ağrısı, iştahsızlık ya da aşırı yeme, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, mutsuzluk, performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir.
Aile ve sosyal çevrenin beklentileri, Kişilik yapısı ve mizaç özellikleri, bireyin kendi performansı ile ilgili gerçekçi olmayan beklentileri, geçmişte sınavla ilgili olumsuz deneyimler sınav kaygısın da önemli etkenlerdir.
Bunun sonucunda; okuduğunu anlayamama, öğrendiklerini performansa yansıtamama düşünsel organizasyonda zorluk, dikkatte azalma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı, fiziksel rahatsızlıklar gibi etkiler gözlenmektedir.
Sınav kaygısıyla baş etmek için gerçekçi olmayan ya da negatif düşünce ve inançları sorgulamak, Nefes alma ve gevşeme egzersizleri yapmak, kaygıyı yaratıcı unsurları tanımaya çalışmak, dikkat artırıcı pratikler yapmak yararlı olabilir. Eğer bütün bunlar işe yaramıyor ise bir profesyonelden yardım almak gerekmektedir. Son dönemlerde yaygın bir teknik olan EMDR sınav kaygısında oldukça etkili bir tekniktir.
Günlük hayatımızda deneyimlediğimiz her yaşantı; beynin sağ bölümü tarafından alınarak sol tarafına işlenir hafızamızda anı olarak yerini alır. Ancak yaşadığımız olumsuz yaşantılar, biz her ne kadar farkında olmasak da zihnimizde travmatik bir etki yaratabilir. Sınavla ilgili olumuz düşüncelerin ve duyguların kaynağı da çoğunlukla travmatik etki yaratan bu işlenmemiş anılardır. Bir sınavda yaşanılan başarısızlık, aldığınız kötü bir not sonrası hissettiğiniz duygu, bir söz, yüksek beklenti nedeniyle başarmak zorunda olmak… Bunların hepsi işlenmeden zihinde depolanan ve sınav kaygısına neden olan olumsuz yaşantılardır. İşte EMDR ile yürütülen psikoterapi sürecinde; sınav anıyla doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ilgili olan ve işlenmeden bellekte depolanan bu anıları bularak işlenmesi sağlamak. Bellekte bulunan bu anılar işlendiğinde kişinin anılarının neden olduğu kendiyle ilgili olumsuz düşünceleri de süreç içerisinde ortadan kalkar. Bu işleme aşamasından sonra kişinin doğal süreçlerinde sahip olmak istediği olumlu düşünceler yerleştirilir. Çoğu zaman öğrencilerin kendisinin şaşırdığı bir süreçte kısa sürelerde sınav kaygısının ortadan kalktığı. EMDR tekniğinin uygulandığı ilk seanstan itibaren hissedilir bir değişim başlamakta ve çoğu zaman 4-6 seans gibi kısa bir sürede sınav kaygısı tamamen ortadan kalkmaktadır.
Bunların dışında sınav öncesi ve sınav esnasında bazı hususlara dikkat etmek hem sınav kaygınızın azalmasına hem de potansiyelinizi sınav sonuçlarına yansıtmanıza yardımcı olmaktadır. aşağıda belirttiklerime mutlaka dikkat edin;
Sınava 1 – 2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve psikolojik olarak sınava hazırlanmalısınız. Hassas olduğunuz sınav öncesinde özellikle zor bir konuya çalışmanız kafanızın iyice karışmasına ve moralinizin bozulmasına sebep olabilir. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız çok önemlidir. Sınavı bir ölüm kalım meselesi gibi gören aşırı panik arkadaşlarınızın tesirinde kalmamalısınız. Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaşlarınızın yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecek ve motivasyonunuzu artıracaktır. Sınavdan önce sakatlanmayla sonuçlanabilecek bazı sportif aktivitelerden uzak durmalısınız. Sınav akşamı belgelerinizi mutlaka hazırlamalısınız. Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmelisiniz. Sınavın başlamasına en az bir saat kala sınavın yapılacağı binada olmalısınız. Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız trafik faktörü de düşünülmeli. Sınavdan saatinden çok önce sınav yerinde hazır bulunmakta sınav stresini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Sınavdan önceki gece çok erken uyumaya çalışmamalısınız. Daha önceki zamanlarda olduğu gibi normal yatış saatinde uyumaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalışmanız, sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir bu da bir sonraki gün uyku problemi, yorgunluk ve dikkat problemi yaşamanıza sebep olabilir. Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da iyi bir kahvaltı yapmanız çok önemlidir. Tabi bu iyi kahvaltıdan kasıt rahatsız olunacak kadar çok yemek olmamalıdır. Bu tarz bir kahvaltı midenizi bozup kaygı düzeyinizin de iyice artmasına sebep olacaktır. Sınavda rahat edebileceğiniz bir kıyafeti tercih edin. Çok özel bir probleminiz yoksa sınava ailenizle birlikte gitmeyin. Her ne kadar aileler psikolojik destek amacıyla çocuklarıyla birlikte sınav yerine gitseler de, aslında bu durum öğrencinin sınav heyecanını iyice tetiklemekten başka bir şeye yaramamaktadır. Fakat ailenizin sizinle birlikte sınav yerine gelmesi sizde bir baskı oluşturmadığı gibi sizi rahatlatıyorsa, bu durumda ailenizin sizinle birlikte gelmesinin elbette ki bir sakıncası olmayacaktır.
Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanız normaldir. Bunun bir zaaf olmadığını ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz. Sınav esnasında sadece kendi yaptıklarınızla ilgilenmeli ve etrafınızdakilerin ne yaptıkları ile ilgilenmemelisiniz. En iddialı olduğunuz testle sınava başlayın. En zayıf olduğunuz testi de en sona bırakmalısınız. Sınava zorlandığınız testle başlamanız size zaman kaybettireceği için diğer soruları yetiştirememenize sebep olabilir. Sınavlarda % 20 oranında zor ve %10 oranında da çok zor sorulmaktadır. Ama buna karşın aynı sınavda kolay sorular olduğu da unutulmamalıdır, hatta yapılan araştırmalar sadece iyi alınmış ilkokul bilgileriyle bile soruların % 70 inin yapılabileceğini ortaya koymaktadır. Zor sorular ise öğrenciler için “fren sorularıdır”. Fren soruları testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısımdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayısıyla henüz ilk sorularda zorlanınca asla motivasyonunuzu kaybetmemeli ve fazla oyalanmadan sonraki sorulara geçmelisiniz. Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakınız. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir. Eğer bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayınız. Bir testte en fazla üç sorunun doğru cevabı peş peşe aynı şıkta olabilir. Eğer dört veya daha fazla cevabınız peş peşe aynı seçenekte toplanmışsa (mesela dördü de D şıkkıysa) çözdüğünüz sorulardan birinin veya birkaçının yanlış olduğunu bilmelisiniz. Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olarak işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmeyiniz. Sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmamalısınız. Bu sizi iyice telaşlandırabilir. Soruları çok dikkatli okuyup, anladıktan sonra cevaplayınız. Sorulara kendinizden yorum katmayınız. Soruyu hazırlayan kişi gibi düşünmeye çalışınız. Sınav esnasında sadece sınava odaklanmalı ve sınav sonrasını düşünmemelisiniz. Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmamalısınız. Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanınız. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin. Cevaplarınızı sayfa sayfa kodlayınız. Bu durum size zaman kazandıracağı gibi “kaydırma” riskinizi de azaltacaktır. Kodlamayı en sona bırakmanızın çok riskli olduğunu unutmamalısınız.
Sınav kaygısı ve baş etme sürecinde ayrıca ailelere de ciddi görevler düşmektedir. Baskı ve karşılaştırma ve beklentilerin çok sık ifade edilmesi kaygıyı azaltan şeyler değildir, aksine kaygı düzeyini artıran faktörlerdir. Aileler çocuklarının değerini sınav performansıyla paralel tutmamalı ve çocuklarının başarısızlıkta dahi kendileri için önemli olduklarını ve onları her koşulda sevdiklerini göstermelilerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Sınav Öncesi ve Sınav Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ferit KARADAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ferit KARADAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferit KARADAŞ Fotoğraf
Psk.Ferit KARADAŞ
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ferit KARADAŞ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Sınav Öncesi ve Sınav Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Şubat 2017
► Depresyon Kasım 2016
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2016
► Cinsel Bozukluklar Ekim 2016
◊ Ayrılık Eylül 2016
◊ Çocuklar Neden Ağlar? Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:16
Top