2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Nesil Çocuklar
MAKALE #17924 © Yazan Psk.Doğan KUŞ | Yayın Şubat 2017 | 2,636 Okuyucu
YENİ NESİL ÇOCUKLAR

Günümüzde artık birçok şeyin eskisi gibi olmadığını herkesin söylediğini duyar gibiyim . Bunlara çocukların oyuncaklarını da dahil ediyorum. Evet özellikle de bu konu hakkında detaylı konuşmak istiyorum ki belki de sesimi duyanlar olur da en azından bazı çocukların zehirlenmesini engellemiş olurdum . Ne abarttın diyenleriniz olabilir oyuncaklar ve zehir...
Evet işte tam da bu noktada da söylediklerimi biraz daha detaylamak istiyorum artık , neredeyse hepimizin evlerinde kendine bir yer edinmiş çok masum gibi görünen o teknolojik aletlere sesleniyorum ...
Tabi ki onları çocuklarımıza ulaştıran ebeveynlere de sesleniyorum . Ne gibi sonuçlar doğurduğunu biliyor musunuz ? Bence hayır çünkü bunları duyduktan sonra çöp Kutularınızda boşluk yaratmanız gerekecek . Belki de bu kadarını düşünemedim diyeceğinizi en azından umut ediyorum . Yavaş yavaş anlatmaya başlayalım bu masum aletler neler yapıyor bizi nasıl zehirliyor.
Amerikan pediatri derneği ( APA ) çocukların 2 yaşına kadar her ne sebeple olursa olsun teknoloji ile tanıştırilmamasi gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) cep telefonun kanser ve beyin tümörüne neden olduğunu 2007 yılındaki raporunda açıklamıştır. 12 yaşından önce cep telefonu kullanmanın çok sakıncalı olduğu dile getirilmiştir. Yapılan birçok araştırma teknolojik aletlere çok maruz kalan çocukların uyku düzenlerinde sorunlarla karşılaştıklarını gösteriyor. Çok önemli hususlardan bir tanesi de bu aletler sosyal bir varlık olan çocukların, bu yönlerini koreltiyor. Artık birbirleriyle oyun oynayan çocuklar yerine , kendi köşesine çekilmiş ve eline aldığı tablet ya da bilgisayarı ile kendine yeni bir dünya oluşturan çocukları gözlemleyebiliyoruz . Ne kadar üzücü değil mi ? Peki biz ebeveynler neler yapıyoruz ? Acaba bizim bu konuda yaptığımız yanlışlar neler ? Şunu duyar gibiyim ben tablet kullanmıyorum, bilgisayarda pek kullandığım söylenemez. Peki gün içerisinde çocuğumuza ne kadar zaman ayırıyoruz. Bu zaman dilimini ne kadar kaliteli gecirebiliyoruz . Ya da akşam olduğunda dizilerimi takip ediyoruz , yoksa eğlence programlarını mi ? Bu soruları kendimize sorduğumuzda belki de birçok konuda aradığımız cevapları bulabileceğimizi düşünüyorum.
Unutulmamalıdır ki çocuklar ebeveynlerini taklit ederler , onlardan gördüklerini uygularlar.
Peki ne yapmalı teknolojiden bi haber çocuklar mi yetiştirelim , elbette hayır ... lakin kontrollü ve belirli bir yaş grubuna girdikten sonra amaca hizmet etmesi adına teknolojiden faydalanmak elbette gerekli olacaktır. 6 yaşına kadar hiçbir teknolojik aletlere maruz bırakmamak çocuğumuza hiçbirsey kaybettirmeyecektir. 6 yaşından sonra ( televizyon, tablet , pc vb bütün aletler dahil olmak üzere) günde en fazla yarım saat olmak koşulu ile kullanmakta pek bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. Nedeni ne gelince çok karşı olmama rağmen şiddetli bir yasaklama beraberinde daha olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Bu durumu da göz ardı etmemek lazım diye düşünüyorum. Ama yine de siz siz olun çocuklarınızla bol bol zaman geçirin, onlarla sürekli konuşmayı deneyin ve onun için özel bir zaman dilimi yarattığınızi bilmesini sağlayın.
Anne babalar çocuklar ile etkileşime girerek onlarla beraber birtakım oyunları beraber oynayarak , kendi yaratıcılıklarını konuşturup farklı etkinlikler yaparak çocukların özellikle zihinsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunabilirler. Şöyle bir düşünelim odasında tek başına bilgisayar başında bir çocuğa hadi bugün beraber yeni bir oyun oynayalim , ne dersin? Bu soruyla karşı karşıya kalan çocuk eğer daha önce bu gibi etkinlikleri ailesinden görmüş ise muhtemelen ne kadar eğlenceli olduğunu düşünerek ve anne- babasıyla zaman geçireceği için çok mutlu olacaktır. Eğer çocuk daha önce böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamışsa belki de bu durumu garipseyebilir . Belki de bu teklife sıcak bakabilir . Her iki tepki için hazırlıklı olmamız lazım. En nihayetinde beraber geçirilen bu kaliteli zaman diliminin hem çocuğun ebeveynlerine karşı daha yakın olmasını hem de anne babanın çocuklarını daha iyi tanımalarina duygusal gelişimine katkıda bulunmuş olacaktir . Farklı bir pencereden baktığımızda aslında ne kadar kolaymış bunu başarmak diyebildiginizi duyuyorum . Evet bu kadar kolay aslında , çok zor değil sadece bunu istemek lazım...
Neler mi yapılabilir? Çocuğumu teknolojik aletlerden uzaklaştırmak istiyorum . Onunla kaliteli zaman geçirmek istiyorum . Ama neler yapabileceğimi bilemiyorum diyenleriniz de olabilir . Ya da yaşadığımız şu günlerde özellikle de metropol şehirlerde çalışan anne babaların yoğun iş temposundan hayatın kosturmacasindan nasıl fırsat yaratabilirim diyenleriniz de olabilir . Peki ne kadar zaman ayırmaliyim ?
Evet çok doğru düşünüyorsunuz bunun süresi olmaz ve olmamalı da . Ama aileler için rehber olması anlamında çocuklarınızla neler yapabileceğiniz konusunda birtakım fikirler sunmak istiyorum.
• Aile bireyleri hep beraber bir kurgu yapıp herkese canlandirmasi icin bir rol verilir küçük bir tiyatro ortami oluşturulabilir. Ya da sessiz bir sinema filmi oynayabilir , bunu sırayla birilerinin bilmesi istenebilir . Hem eğlenceli bir aktivite hem de çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmek için ona fırsat vermiş olursunuz.
• Ev içinde atılmaya yüz tutmuş her ne varsa ( düğme, elbise , karton , kullanılmış defter , eski oyuncaklar ) bunlardan yeni ve yaratıcı oyuncaklar ya da sus eşyaları yapabilirsiniz.
• Evde tamir edilecek bir sandalye olabilir , bozulan radyonun pillerini değiştirmeniz gerekebilir ya da güzel bir kek yapmak istiyor olabilirsiniz. İşte size çocuğunuzla kaliteli bir zaman dilimi geçirmek için çok büyük bir fırsat daha , çocuğunuzdan tamir eşyalarını getirmesini isteyebilir, tornavidayi uzatmasini isteyebilir ya da onun yapabileceği bir görevi verebilirsiniz. Aynı şekilde anneler kek yaparken ölçülerine çocuğa anlatabilir yardımcı olmasını isteyebilirler. Bu şekilde hem çocuğun yeni birşey öğrenmesini sağlıyor hem kendine olan özgüvenini arttırıyor hem de aranızdaki bağın güçlenmesini sağlıyorsunuz.
• Eğer çocuğunuzun yaşı uygunsa onunla beraber kendisinin yarattığı bir hikayeyi hep beraber resimleyip bunu bir hikaye kitabı haline getirebilirsiniz . Burada önemli olan bu kitabı çocuğun oluşturması, resimlerini kendisinin yapması ve boyaması böylece kendi hikayesini yazmış olacak , hem yaratıcılığını geliştirmiş olacak hem de bunu yaparken ona yardımcı olduğunuz için neşeli ve eğlenceli bir zaman dilimi geçirmiş ol
• Çocuğunuzla birlikte bitki yetistirebilirsiniz , çim adam yapabilirsiniz ya da çiçek yetistirebilirsiniz . Bu şekilde yetiştirdiğiniz bitkinin bakımını beraber yapıp çocuğun sorumluluk duygusunu güçlendirmis olursunuz . Aynı zamanda bu süreçte sabırlı olmanın önemini anlamış olacaktır.
Unutulmamalıdır ki çocuklar kaç yaşında olursan olsun ebeveynlerinden her daim ilgi ve sevgi bekler . Beraber geçirilen bu kaliteli zaman diliminde ilgiyi de sevgiyi de çocuğunuza vermiş olursunuz. Sanirim isin ozeti sudur ki cocuklar SEVGİ ile beslenir .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Nesil Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Doğan KUŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Doğan KUŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doğan KUŞ Fotoğraf
Psk.Doğan KUŞ
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Doğan KUŞ'un Makaleleri
► Yeni Nesil Babalar Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Yeni Nesil Okulları Şenay YILMAZ
► Teknoloji:Yeni Nesil Bakıcılar Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Yeni Nesil Kadınlar Ne İstiyor? Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Çocuklar Yeni Normale Alıştı mı? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Yeni Yıl Yeni Kararlar Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeni Nesil Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top