2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lahana Çorbası Diyeti Neymiş ?
MAKALE #17965 © Yazan Dyt.Gülen AKBOYAR | Yayın Şubat 2017 | 4,066 Okuyucu
Hepimize hayırlı olsun yine yeni bir hızlı kilo verdiren diyet akımımız oldu : lahana çorbası diyeti

Hergün kase kase lahana çorbası ve yanına da bi gün sebze, bi gün meyve, bi gün et, bigün vs eklenerek uygulanan, haftada 8 kiloya kadar kilo verdirdiği iddaa edilen bir liste. Ön yargı yapmayalım. Önce bir inceleyelim bakalım neymiş.

Bu diyetin Mayo Clinic diyeti olduğu söylenmekte. Birincisi Amerika Rochester’da bulunan ünlü Mayo Clinic sağlık merkezi hiçbir diyeti onaylamadıklarını belirtmiştir.
İkincisi lahana çorbası diyeti zaten bu hastanenin adının geçtiği diğer diyetler arasında bulunmuyor bile. Sözde kalp ameliyatına girecek hastalara hızlı kilo versinler diye doktorlar tarafından önerilen bir diyet deniliyor. Hızlı giden kiloların vücuda ne tarz zararlar verdiğini doktorlardan iyi kimse bilemez herhalde. Referans olarak sizlere sunulan doktorlar veriyor ya da önemli bir sağlık kuruluşunun önerisi gibi cümleler maalesef ki yalandan ibaret. Hiçbir doktor ameliyat edeceği hastasının vücudunu hırpalamaz ki ameliyatı başarısız olmasın. Doktorların her zaman dediği sağlığını bozmayacak bir hızda , sağlıklı beslenerek ve spor yaparak kilo verin.

Gelelim diyetin içeriğine. İnternete yazdığınızda zaten birçok sayfada nasıl yapacağını bulursunuz. Ben size onu açıklamayacağım. İçindeki kalori ve besin öğelerini inceleyelim.

Öncelikle ana besinimiz lahana çorbası. İçinde neler var : lahana, soğan, domates, biber, maydanoz, baharatlar, salça ( isterseniz ) şu saydıklarımızın hiçbiri kalori içermez. Sebzeleri meyvelerden ayıran tek özellik sebzelerin meyveler gibi meyve şekeri içermemesidir.Sebzeler yoğun miktarda lif, bitkisel karbonhidrat, su, vitamin ve minerallerden oluşurlar.Bu yüzden içerdikleri çok az bitkisel karbonhidrattan dolayı çok düşük bir kalori değerine sahiptirlerve biz o kaloriyi sebzeyi parçalamak için harcadığımızdan sebzeleri sıfır kalori kabul ederiz.

Şimdi bu diyetin sağlığınızı bozmaması için kadınlar için en az 1200 kalori, erkekler içinse en az 1500 kalori içermesi gerekir. Bu değerler ölçüsünde bir değerlendirme yapalım.

Yanına eklediğiniz hergün değişen farklı besinler var. Bir gün sadece meyve yiyorsunuz. Meyvenin bir porsiyonunu yaklaşık 50 kalori kabul ediyoruz bu durumda o gün kadınlar 24 porsiyon, erkekler 30 porsiyon meyve yemeli ki diyet sadece KALORİ açısından sağlıksız olmasın. Besin öğesi içeriklerini ele almıyorum bile. Şu an zararlı dediğimiz tek gıda diyetlerinden bi farkı yok. Bu yazdığım meyve porsiyonları sizce tüketilebilir ölçüler mi ? hayır dediğinizi duyar gibiyim J peki bu kadar meyve o gün yenmezse ne olur? Tabiki zararlı dediğimizdüşük kalorili bir diyet olmuş olur.

Diğer günlere bakalım. İkinci gün çorbanın yanında sadece sebze yeme hakkınız var. O akşam bir de ödülünüz var : akşam tereyağlı haşlanmış ya da fırınlanmış patates J yani bugün yediğiniz besinler de kalorisiz olduğu için yine sağlıksız bir düşük kalori diyeti uyguluyorsunuz.

Üçüncü gün çorba, meyve ve sebze günü. Eğer diyete tam uyarsanız 3 gün sonunda tartıda 2,5-3 kg kayıp görmeniz gerekiyormuş. Burada bir bilgi daha vermek istiyorum. Kendi ufak ama bizim için değeri çoook önemli bir bilgi: 1 g yağ dokusunu yıkabilmek için 7 kalori eksi almanız gerekiyor.

3 kilo = 3000 g yani 3000 g x 7 kalori =21000 kalori harcama yapmanız gerekiyor 3 günde. Gün başına 7000 kalori düşüyor. Normal bir insanın kadın 1800-2200 kalori, erkeğin 2000-3000 kalori kadar harcadığını düşünürsek günde 7000 kalori harcamak size de imkansız gözükmüyor mu ? tabiki imkansız. Bir de bu kadar düşük kalori almaktan dolayı kişinin halsizleşip normalden daha da az hareket ettiğini de düşünürsek gerçekten imkanı yok. Peki bu kayıp nedir? Bu kaybın üçte ikisi vücudunuzdaki su kütlesinden olur. Düşük kalorili diyetlerle verilen kilonun sadece % 34 ‘ ü yağ dokusundandır. Geri kalan su ve kas kaybıdır. Sağlıklı mı ? tabiki hayır. Su kütlesi ; hücre içinde ve hücreler arasında olup, hücreler arası iletimin sağlıklı olmasını sağlar. Özellikle kas dokusundaki hücrelerin içinde su vardır, yağ hücrelerinin içinde su yoktur. Bizi şişman gösteren kas dokusu değil yağ dokusudur. Yani zayıflayıp küçülmesi gereken yağ hücreleridir, kas hücreleri değil.

Kas hücreleri zayıflarsa ne olur peki ? kas hücreleri sadece hareket etmemizi sağlayan iskelet kaslarında bulunmaz. Aynı zamanda iç organlarımız da kas hücrelerinden oluşur. Dolayısıyla su kütlesini azaltmaya yönelik bir zayıflama ki biz buna sağlıksız zayıflama diyoruz, organlarınızın çalışmasını bozabilir, metabolizma hızınızı yavaşlatıp sizin diyet sonrasında, verdiğinizden fazlasıyla kilo almanıza sebep olur. Kısa sürede fazla kilo verdiriyor denilen diyetlerin çalışma mekanizması bu şekilde olur.

Bu diyetin diğer günlerine de bakarsanız değişik birçok kural konmuştur ki bu sırf programın ne kadar zor ve uygulamanın ne kadar önemli olduğunu size ispatlamak için yapılan bir kandırmacadır. En başta zaten bir sürü kural sayılmış bu sadece ciddiyet vermek için yapılan bir şey. Sakın bu tuzağa düşmeyin. Diyet programına baştan sona baktığınızda sanki bir ortaokul çocuğunun elinden çıkmışçasına amatör bir saçmalamadan ibarettir.

Gelelim diğer günlere. Bir gün çorbanın yanına 300 – 600 g kadar et hem de kırmızı et ve sınırsız domates eklenmiş. 300 – 600 g et bizim tabirimizle10 – 20 köfte büyüklüğünde demektir. Kalori olarak 700 – 1400 arası bir kalori içerir. Bu bir yana şu programın sağlıksızlığını şu an daha net görebiliyor musunuz ? bugün çorba sadece bir kere içiliyor. Bütün gün vücudu ürik asitten temizlemek için de 6 – 8 bardak su için demiş. Ne kadar da sağlığınızı düşünmüş J 3 gündür sadece çorba ve sebze meyve yemeye alıştırdığınız mideyi et gibi sindirimi zor bir besinle doldurun bakalım ağrısına ne kadar zaman dayanabileceksiniz. İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışması için günlük olarak 2 litre ( 10 bardak ) suya ihtiyacı vardır. Acaba bu ürik asitten temizlemek için 8 bardak su az değil mi ? ( saçmalamalar bitmiyor )

Biraz daha araştırırsanız göreceğiniz şeyler : kullanıcı yorumları. Bunları özellikle okumanızı tavsiye ederim. Bir heves başlayan ve hatta bunun için blog açan kişiler var. Sonuçta her deneyen görüyor ki hergün aynı çorbayı kase kase içmek son derece sıkıcı hatta mide bulandırıcı bir şey. Bunu zar zor uygulayıp yeterince kilo veremeyenler mi ararsınız, yarım yamalak uygulayıp az da olsa sonuç aldım diyenler mi, düşük kalori almaktan halsizleşip hasta olanlar mı ararsınız hepsi mevcut.

Bu diyetin 7 gününden 5 inde neredeyse hiç protein alımı yoktur. Düşük proteinli diyetler kas dokusu kayıplarını arttırır. Diyetin tamamında tahıllardan gelen karbonhidrat ve yağ alımı yoktur. Safra, yağ ve karbonhidrat sindirimi için gereken enzimleri içerir. Bu tarz yağsız ve düşük karbonhidratlı diyetler kullanıldığında safra kesesindeki safraya ihtiyaç olmadığı için kesede safra birikmesine bağlı safra taşları oluşabilir. Yapılan araştırmalar, uzun süre düşük kalorili diyet uygulayan bireylerde safra taşları görülmesinin daha yaygın olduğu yönündedir.

Bir diğer konu da diyetin çok yüksek miktarda lif içermesidir. Bu kadar fazla lif olması barsaklarda gaz ve şişkinliğe, ağrı ve kramplara sebep olur. Bu bile tek başına diyeti bırakmak için yeterlidir.

Sizlere tavsiyem: hiçbir şey kolay olmuyor, emek olmadan sonuca varmayı hayal etmekten artık vazgeçin. Biliyorum sizi kandırmak için çevrede o kadar çok reklam yapan kişi, firma, ürün, alet, yöntem, ilaç, ot-kök vs var ki. Birinden kaçarken birine yakalanıyorsunuz. Zaten bu kandırmacacıların amacı da bu. Aranızdan kanan kişilerin ağlarına takılıp onlara para kazandırması.

Bugün lahana çorbası diyeti, yarın belki de patlıcan közlemesi diyeti J değişen bir şey yok aslında.

Sağlıklı kilo vermek yağ dokusundan kayıp yapmakla olur. Yağ dokusu kayıpları için olabilecek rakamlar haftada 1 kg kayıp yapılabilen beslenme programlarıdır. Daha fazlası kas ve su kaybı ile olur. Yağ dokusunu kaybetmek için, sağlıklı bir beslenme programını disiplinli bir şekilde uygulamanız, günde en az 2 litre su içmeniz ve fiziksel durumunuza uygun bir spor yapmanız gerekir. Bunun dışındaki her türlü yöntem, ilaç vs sizin sağlığınızı bozar.Kanmayın, sağlığınızla oynatmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lahana Çorbası Diyeti Neymiş ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülen AKBOYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülen AKBOYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülen AKBOYAR Fotoğraf
Dyt.Gülen AKBOYAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülen AKBOYAR'ın Makaleleri
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
► Selülit Diyeti Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kan Grubu Diyeti Dyt.Turgay KÖSE
► Dukan Diyeti Dyt.Nilgün AYDIN
► Orac Diyeti Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lahana Çorbası Diyeti Neymiş ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top