2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendine Yaklaşamayan Başkalarına Yaklaşamaz
MAKALE #18053 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2017 | 3,834 Okuyucu
KENDİNE YAKLAŞAMAYAN BAŞKALARINA YAKLAŞAMAZ

Bir ilişkide ortaya çıkan sorunlarda mantığa bağlı kalarak mı yoksa duygularla mı karar vermeli? Duygular, düşünceden bağımsız mıdır? Yoksa duygularımız, düşüncelerimiz tarafından mı yönlendirilir? Mantıklı olmak duygulardan uzak olmak anlamına mı gelir? Ya da duygularla hareket etmek düşünmeyi devreden çıkarmayı mı gerektirir?
Özür dilemeyi bilmemek mi, özür dilemeyi kendine yakıştıramamak mı?
İnsanların bir kısmı kendilerini anlama çabasıyla ya da ilişkilerinde sorunlar baş gösterdiğinde yukarıdaki sorularla kendilerini anlamaya ve yasadıklarını anlamlandırmaya çalışırlar. Bu durum az önce de bahsettiğimiz gibi ilişki sorunları belirince ya da bazı yaş dönemlerinde ortaya çıkabilir. Yetişkinin zaman zaman aklını karıştıran bu durum bir süre sonra soru sormaktan vazgeçmekle karakterizedir. Çünkü kendini anlamak ve kendi üzerine düşünmek zordur. ‘Çok fazla düşündüklerini söyleyenler acaba her zaman düşünmenin hakkını veriyor olabilirler mi, yoksa kuruntulama ve kurgulamadan öteye gidemiyorlar mıdır?

İnsanın kendisi, benliği bir labirenttir fakat her labirentin bir çıkışı vardır, sonludur, sonlanır ve anlamlanır. Anlam bulmak nedir? ‘’Anlayınca ne işe yarayacak, çok düşünmek iyi değil, bir şekilde yaşıyoruz’’ demek, kişinin yaşamın belli virajlarında ya da yokuşlarında kendilik yapılanmasının ve bu yapının sağlamlığını sorgulamasının bir öneminin olmadığına dair kendisi ikna etmesi demektir.

Bu yüzden bazı insanlar düşünmeyi sevmezler, daha çok dürtüsel davranırlar ve haz ilkesiyle hareket ederler. Bu insanların bir kısmı ise düşünüyorlarmış gibi yapıp olabildiğince haz ilkesinden uzak durup bedel ödememeye çalışırlar, ‘’yaşamazsam, zevk almazsam acı çekmem ‘’ gibi bir düşünce kalıbını otomatikleştirirler. Sanki zevk almak bir bedel ödemeyi gerektiriyormuş gibi. Dürtüsel davranmak gibi, dürtüleri bastırmak ve onların arkada, fonda hep var olacak seslerini susturma çabası da aynı sonuca yol açar. Dürtüselliğin sonu yıkıcılık, dürtüyü bastırmanın sonu yine yıkıcılık ama bu sefer çevreye değil de kendine, kendiliğedir.

Dürtüsel davranan insanlarda düşünce kısa devre yapar ve her kısa devrede sistem dolaylı olarak hasar alır. Pişman olunacak kararlar, yanlış tercihler bunun sonuçlarıdır. Dürtülerini bastırma yoluna gidenler ise sürekli yukarıdaki sorularla mücadele ederler, cevap bulmaya çalışırlar, onlarda ise düşünmekten -ki bu genelde karar aşamalarında olur- karar veremez, hareket edemez hale gelirler. Karar aşaması onlar için en zor yaşamsal durumlardır. En sonunda karar alırken ya başkalarına sorarak karasızlıktan kurtulurlar ve böylece yanlış kararın sorumluluğunu almazlar ya da hareketsiz kalmayı tercih ederler.

Dürtüsel bastırmanın sonunda (bu geçmişten gelerek devam eden bir süreçtir, kişi bu bastırma davranışını yetişkinlikte öğrenmez) kişide duygusal kuruluk, hissetmeye karşı direnç, ilişkisel katılık, hissizlik, karşısındakini tanıyıncaya kadar soğuk ve isteksiz bir tutum(ötekiler genelde bu insanları ilk başlarda kendini beğenmiş olarak tanımlarlar) , katı düşünce ve ötekine bağlanmada problemler ve daha bir sürü sorunlar yaşarlar.
Her iki grup da kendilerine yaklaşmaktan korkarlar. Kendine yaklaşmak ise kendini anlamak için motivasyon, kendi davranışlarını değerlendirebilme, karşıt düşünceyi kabul edebilme ya da en azından karşıt düşüncenin de doğruluğu ya da yanlışlığı üzerinde düşünebilmedir. Kendine yaklaşamayan ötekine yaklaşamaz.

Dürtüsel bastırma sonucunda bireyler genel itibariyle stabilizasyonu tercih edip, değişiklikten pek hoşlanmazlar. Değişiklik onlar için farklı bir durum ve duyguların canlanması olabilir. Duygusal ilişkilerde , bir ötekinin varlığından ötürü kontrolün azalması ile endişe , kaygı kaçınılmaz olur. Ötekini sürekli kontrol altına almaya çalışırlar, bunaltırlar (kendileri de bunalır ve yorulur).

Duygusal izolasyon yaşayan ve katı düşünce sistemine sahip insanların etrafa karşı ciddi güven sorunları vardır. Bir insanların çevreye güvensizliği kendilik değerinin düşük olmasının etkisiyle kendilerine yöneliktir.

Katı düşünce sistemine sahip insanlar sürekli huzursuzluk yaşayan ve adeta kaygıyla beslenen insanlardır. Sürekli kaygıları nesne değiştirir. Adeta hayattan tat almamaları gerekir. Danışanlardan birinin bir aktarımı bunu doğrular. ona göre ‘’ mutlu olursam daima ardından bir mutsuzluk ya da kötü bir olay gerçekleşebilir, ama mutsuz olursam devamında sürpriz yoktur, çünkü zaten mutsuzum’’.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendine Yaklaşamayan Başkalarına Yaklaşamaz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Kendine Yakınlaşma Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
► Kendine Saygı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Kendine Güven! Psk.Mert ÖZAYDIN
► Kendine Yabancılaşma Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Kendine Güven Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendine Yaklaşamayan Başkalarına Yaklaşamaz' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:26
Top