2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Egzersizleri
MAKALE #18221 © Yazan Fzt.Alime BÜYÜK | Yayın Nisan 2017 | 5,980 Okuyucu
GEBELİKTE EGZERSİZ

Gebeliğinizde egzersiz yapmanızın pek çok faydası bulunmaktadır. Bunları daha detaylı öğrenmek için yaptığınız egzersizin vücudunuzdaki etkilerini bilmek gereklidir. önemli olan egzersizi kiminle ve hangi şiddette yaptığınızdır. gebelik döneminde orta şiddettli egzersizler tavsiye edilmektedir. Amerikan Obstetri Birliği tarafından tavsiye edilen bu orta şiddetli egzersiz tanımı kalp hızınızı hafif derecede artıracak şekilde olmalıdır. egzersizin şiddetini en iyi biçimde ayarlayan ve vücudunuza uygun egzersiz şeklini dizayn eden fizyoterapistler ile egzersiz yapmanız uygun görülmektedir. Gebelikte egzersize başlamadan önce fizyoterapistiniz sizi kısaca değerlendirir ve duruşunuz hakkında bilgi verir. Gebeliğin size bırakacakları hakkında bilgi sahibi olur ve postüral farkındalık kazanırsınız. Gebeliğiniz boyunca sakınmanız ve kaçınmamanız gereken hareket ve uygulamaları anlatarak size doğru bilinen yanlışları hakkında bilgilendirme yapan fizyoterapistiniz gebelikte egzersizin önemini anlatır. Gbelikte öncelikli olarak uygulanan stabilizasyon egzersizlerinin anlatımı ile kısa bir anatomi dersi alırsınız. Bu dersin ardından uygulama ve pratiklere koyulursunuz. Egzersiz düzgünlüklerini öğrendikten sonra gebelik egzersiz grubuna katılabilirsiniz. Gebelik egzersizleri grubunda haftanıza yönelik egzersizlerle ve kişilerle egzersizlere başlarsınız. Gördüğünüz gibi değerlendirilmeden ve bilgilendirilmeden yapılan egzersizler ve gruplar klinik olarak güvenli bulunmamaktadır. Çünkü gebelik özel bir süreçtir ve bu süreçte vücudunuzda hem hormonal hem de biomekanik pek çok değişiklik oluşmaktadır. Bu değişiklikleri maddeler halinde inceleyelim.

Anne adayı hem bebeğin ve bebek eşi ile eklerinin ağırlığından dolayı hem de kendisinde yağların artması, kan hacminin artması ve memelerdeki, rahimdeki büyümeden dolayı kilo alır.

- Gebelikte anne vücudunda su tutulumu artar,Ödem görülebilir özellikle çok oturan annelerde.
- Kan hacmi artar. Yaklaşık 1500 ml kan hacmi artışı olur.
- Demir ihtiyacı artar ve besinlerle karşılanamaz hale gelir, ek demir hapları gerekir.
-Gebenin duruşunda önemli değişiklikler olur.
- Normalde bir kadında 3.5 litre olan kan volümü gebede yaklaşık 5 litre olacak kadar artar.
- Gebelikte bağışıklık sistemi baskılanmıştır.
- Gebelikte kanda pıhtılaşmaya eğilim artar.
- Gebelikte kalp atım hızı 10 atım/dakika artar. Kalbin pompaladığı kan miktarı artar.
- Gebelikte göğüs kafesi genişler, diyafram yükselir,kaburgalara doğru basısı artabilir son dönemlerde,nefesegzersizleri ile önlenilir bu ağrılar.
- Uterusun (rahmin) yaptığı baskıya bağlı ve progesteron hormonunun etkisinden dolayı idrar yolarında genişleme meydana gelebilir,eklem ağrıları görülebilir,egzersiz ile desteklenmelidir.
- Günlük idrar çıkışı artar ve sık idrara çıkma meydana gelir.
- Diş eti hipertrofisi ve kanaması meydana gelebilir.
- Gebelikte hemoroidler (basur) artabilir.
- Omurganın bel bölümünde eğim artar (lordoz) .
- Pelvis (leğen kemiği) eklemlerinde gevşeme meydana gelir.
-Ayak bileğinde şişlikler artar.

Gebeliğin etkilediği vücudunuza egzersiz yaparak kas iskelet sistemi ağrılarını azaltabilir, doğumunuza bedeninizle güvenle hazırlanabilirsiniz.

Doğum şekliniz ne olursa olsun egzersiz yapmak hayatınız boyunca size kalıcı bir sağlık oluşturacaktır. Ayrıca egzersiz yaparak bebeğinize giden kan akımını iyileştirdiğiniz için bebekleriniz çok daha sağlıklı doğacaklardır. Hekiminizin engel görmediği durumlarda gebeliğinizin son haftalarına kadar egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz öenrileri yürüyüş yürüme şeklinde olabilir fakat yeterli değildir. Doğuma yönelik kaslarınızı çalıştıracak ve karın kaslarınızı doğuma hazırlayacak egzersizler olan klinik egzersizleri bir fizyoterapiste danışarak öğrenebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Egzersizleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Alime BÜYÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Alime BÜYÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alime BÜYÜK Fotoğraf
Fzt.Alime BÜYÜK
Antalya
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Alime BÜYÜK'ün Makaleleri
► Vajinismus Egzersizleri Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Oral Motor Egzersizleri Fzt.Mustafa Tarık KOBAN
► Hamilelik Dönemi Egzersizleri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelik Egzersizleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:54
Top