2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Eklemi Tedavisi
MAKALE #18685 © Yazan Dr.Dt. Uygar BAKŞİ | Yayın Ağustos 2017 | 2,248 Okuyucu
İçinde bulunduğumuz dönemde insanların yaşam koşullarında zorluklar görülmektedir. Trafik ve çevre kirliliği, sosyal ve ekonomik sıkıntıların artması, plansız şehirleşme ve tüm bu kötü çevresel faktörlerin insan psikolojisine etkisi olumsuz bilinmektedir. İnsan, doğası gereği, problemlerle baş ederken gerginlik hisseder ve bu gerginlik zaman içerisinde uykusuna da etki eder.

Her birey stres altında kaldığı dönemler başta olmak üzere zaman zaman eklem sesleri ve bazen buna eşlik eden çene ağrıları yaşayabilmektedir. Stresli dönemlerde hastanın gece uykusu sırasında dişlerini gıcırdattığı (kendisi değil ama yanında yatan birisi; eşi, kardeşi vb.tarafından) belirtilmektedir.

Eklem rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

Diş ağrısı, dişetlerinde kanama, ağız açmada ya da kapamada ağrı ve güçlük, kulak bölgersi etrafında ve şakak kaslarında ağrı, ense ve sırt sertliği, baş ağrısı... Tüm bunlar çözümü çok da zor olmayan bir “Çene Eklemi Rahatsızlığı” belirtisi olabilir.

Muayenesi nasıl yapılır?

Bu gibi durumlarda detaylı bir ağız dışı kas muayenesi ve ağız içi muayene yapılarak ağrıya sebep olabilecek (enfeksiyon, gömülü ya da çürük dişler, çiğneme kaslarının rahatsızlığı, diğer eklem rahatsızlıkları, travma varlığı vb.) tüm etkenler değerlendirilir. Eklem rahatsızlığına sebep olan durum bulunduktan sonra tedaviye başlanır. Rastgele ve düzensiz ilaç kullanımı, hatalı yapılmış gece plakları, zamansız veya gereksiz botox uygulamaları rahatsızlığın gidişatını olumsuz etkiler.

Tedavi basamakları nelerdir?

Geceleri diş sıkma (bruksizm) ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan bireyler, eklem hastalıkları açısından risk altındadırlar. Bu bireylerde eklem rahatsızlıkları basit rahatsızlık şeklinde ortaya çıkar ve tedavisi hasta açısından kolayca kullanılan bir gece plağı uygulaması, çeşitli ilaçların düzenli kullanımı ve takip ile başlar. Buradaki en önemli konu hastanın düzenli olarak takip edilmesidir. Takip sürecinde gerekli durumlarda çiğneme kaslarına ve çene eklemi içerisine bazı müdahaleler gerekebilmektedir.

Bu rahatsızlık zamanında ve/veya yeterli şekilde tedavi edilmediği durumda hastada ağız açmada ağrı ve güçlük görülmeye başlanır. Devamında eklem sesleri ve kapatmada da güçlük, ağızdan tükürük akması, konuşmada zorluk, yemek yeme ve çiğneme esnasında ağrıdan dolayı rahatsızlık ve hatta yemek yiyememeye kadar ilerleyen bir dizi semptomlar görülür.

İleri derecede eklem rahatsızlığı varlığında, çene eklemini yıkama işlemi (artrosentez) ve yetersiz eklem sıvısının yerine yenisini koymak gerekliliği doğar.

Çene eklemi rahatsızlıkları için kime başvurmalıyım?

Eklem tedavisine dair prosedürler genel olarak ağrısız ve hasta açısından kolay işlemlerdir. Yapılacak en uygun şey bir Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Diş Hekimi tarafından takip edilmek ve basamak basamak tedavi uygulanması olmalıdır.


Uzman Diş Hekimi Dr. Uygar BAKŞİ
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Eklemi Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Uygar BAKŞİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Uygar BAKŞİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Uygar BAKŞİ'nin Makaleleri
► Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi Dr.Dt. Serdar GÖZLER
► Çene Eklemi Bozuklukları Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Çene Eklemi Hastalıkları Dt.Mesut MUTLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Fonksiyonel Çene Ortopedisi Dt.Ayşe GÜR
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Box Teknik - Yapay Çene Ameliyatı Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çene Eklemi Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:27
Top