2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saplantılı Aşk Sendromu
MAKALE #18727 © Yazan Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN | Yayın Ağustos 2017 | 9,870 Okuyucu
Aşk (Patolojik aşk) geçici bir psikoz (gerçeklikten kopuş) halidir.

Sigmund Freud

Uzun yıllar süren araştırmalar ve çalışmalar aşkın beyin kimyasallarındaki değişim sonucu ortaya çıkan bir duygu durumu olduğunu açık ve net bir biçimde ortaya koymuştur. Aşk duygusu her birey tarafından farklı algılanmakla birlikte kimi kişilerde takıntılı bir duygu durumu haline gelebilmekte yani obsesif belirtileri bünyesinde barındırabilmektedir. Bazı kişiliklerin takıntılı aşk sendromuna daha yatkın olduğu bilinen bir gerçektir. İşin daha ilginci bilim insanları tutkulu aşk duygusu yaşayan bireylerin beynindeki kimyasal değişimleri incelemesi durumunda obsesif-kompulsüf (takıntılı bozukluk) durumuna benzer bir yapının ortaya çıktığını tespit etmiş olmalarıdır. Görünen şu ki; beyindeki kimyasal değişimler insan davranışlarını farklı yönlerde etkileyebilmektedir. Bu noktada her insanda bu kimyasalları tetikleyen etkilerin farklı olması durumu göze çarpmaktadır. Toplumda aşk adı altında malesef antisosyal davranış örüntüleri sergileyenler bu hastalık durumunun en uç noktasını oluşturmaktadır.

Aşkı inceleyen, Psikolog Robert Sternberg aşkın üç aşaması olduğunu ifade etmiştir. Bunlar: Yakınlık, Bağlılık ve Tutku aşamalarıdır. Yakınlık aşamasında kişiler paylaşımda bulunur. birbirlerine sırlarını verirler. Bu yakınlık belli bir zaman sonra diğer insanlarla olan iletişimden farklılaşmaya başlar ve kişiler birbirine güven ile bağlılık derecesinde duygular hissetmeye başlar. Bağlılık belli bir zaman sonra tutkuya dönüşür ve o kişinin her an hayatında olmasını siddetle isteme durumu ortaya çıkmaktadır. Bu aşkın sağlıklı işleyişi içerisinde ortaya çıkan duygusal durumdur.

Bir de toplumda yaygın olarak aşk adı altında fanatik aşk- obsesif aşk denilen duygusal durum sorunları yaşanabilmektedir. Bu sorunlu duygusal yapılanmanın temelinde takıntılı davranış örüntülerinin yer alması en belirgin özelliğidir. (Örneğin: Karşılık bulamadığı halde sürekli aşk duygusu beslediği kişinin evinin önüne gelerek karşısına çıkmak ve telefonunu defalarca cevap vermediği halde aramak vb.) Bireylerin, yaşamlarında aşk diye tanımladıkları duygunun sorun boyutuna geldiğini anlamaları için yaşam sürecinin işleyişinde takıntılı davranış örüntüleri sergileyip sergilemediklerine ve yaşamlarının olumsuz etkilenerek doğal sürecinin bozulup bozulmadığına bakmaları gerekmektedir.

Saplantılı aşk, Borderline (Sınır) ve Antisosyal Kişilik Bozukluğukları'nda terk edilmeye tölerans gösterememe ve bunun sonrasında saplantılı davranışlar (Şiddet ve zarar verme) sergileme şeklinde ortaya çıkabilir. Gerçeklik algısının bozulduğu Psikotik Bozukluklarda da aşık olunan kişiye yönelik saplantılı davranışlar geliştirilebilir. (Sürekli bulunduğu yerde bekleme, fiziksel-duygusal zarar verme ve telefonla ısrarla rahatsız etme gibi)

Saplantılı Aşk Durumunda Kişiler Ne Yapmalıdır?

Öncelikle şunu çok net vurgulamak gerekmektedir. Kişilerin kendini algılayışı bazı dış etkilerle olumsuz etkilenerek, bilişsel yapı zarar görebilmekte ve bunun neticesinde saplantılı duygu durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu duygusal durum çoğunlukla yönetilebilen ve bir uzman yardımı ile aşılabilen bir özellik taşımaktadır. Bilişsel yapıda olan bu sorunun genellikle uygun psikoterapi teknikleri ile normal davranış biçimlerine dönüşümü mümkün olmaktadır. Bu tekniklerle yapılan müdahale kişinin normal bir duygu olan aşkı doğru algılaması için içgörü kazanmasına yardımcı olmaktadır. Kişilik Bozukluklarına ve Psikotik Bozukluklara bağlı durumlarda ise ilaçlı Psikiyatrik tedavi ve Psikoterapi yardımı birlikte sağlanmalıdır. Bireylerin benlik bütünlüğüne zarar verecek ortamlardan uzaklaşması, kendisine zaman ayırması ve kişilik gelişimini olumlu yönde etkileyecek faaliyetlerin içinde bulunmaması da bu sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

Hasan Turgut ERDOĞAN
Uzman Klinik Psikolog/ Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saplantılı Aşk Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Turgut ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın Makaleleri
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Down Sendromu Hanife TETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Saplantılı Aşk Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:41
Top