2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma
MAKALE #19592 © Yazan Psk.Dnş.Fatih FİDAN | Yayın Mayıs 2018 | 4,163 Okuyucu
ERKEN BOŞALMA - DENETİMSİZ BOŞALMA

Erken boşalma için bir çok şekilde tanımlar yapılmaktadır. Vajinaya girme ile boşalma arasındaki zaman, orgazmdan önce penisin ne kadar vajina içi gidip geldiği veya penetrasyon olmadan boşalma önemli tanı kriterleri olmaktadır. Erken boşalma için 30 saniyede boşalma olursa tanı konulur denilirken bir başka klinisyen bir dakika süre belirtir, bir başkası da bir buçuk dakika diye süreyi uzatırken diğeri de vajina içinde 10 defa gidip gelmeden boşalma gerçekleştiyse erken boşalma olarak tanımlamaktadır. Masters ve Johnson ise çift yaşadıkları cinsel ilişkinin yarısından fazlasında erkeğin eşinden önce boşalmasına erken boşalma tanısı koymaktadır.

Bu değişkenlikler sonucunda nasıl erken boşalmam var diyebilirsiniz. Erkeğin vajina da gidiş geliş sayısına bakılmakta fakat bu kişiden kişiye ve değişkenlere göre değişkenlik göstermektedir. Erkek çok coşkulu bir kadınla birkaç dakika seviştikten sonra, hatta partneri soyunurken bile boşalabilir. Erken boşalan erkekler genellikle vajinaya girmeden veya girer girmez boşalmaktadırlar ama bazıları birkaç gidiş geliş yapabilmektedirler. Kadının orgazm olma süreside çok değişken olduğundan erkeğin kadından önce boşalmasını kriter almakta yeterli olmamaktadır.

Bu tanılama yöntemleri olan süre, gidiş-geliş sayısı ve eşten önce boşalma-boşalmamadan ziyade boşalma refleksi üzerinde istemli kontrol sağlanamaması durumunda erken boşalma tanısı için önemli olduğu anlatılmaktadır. Yani diğerleri önemli olmayıp erkeğin boşalma refleksi üzerindeki kontrolüne odaklanılarak kontrol var mı yok mu bakılmalıdır. Öyleyse boşalma refleksif bir şekilde ortaya çıktığında, yani erkek ulaştığı şiddetli cinsel uyarılmayı istemli olarak kontrol edemediğinde erken boşalmanın yaşandığı söylenebilir.

Erken boşalan erkek ve eşi boşalmanın çabuk olmasından şikayet etmektedirler. Çift görüşmeleri esnasında değerlendirme aşamasında; cinsel beden duyumları ile ilgili sorular sorulduğunda erkeklerin boşalmadan önceki beden duyumlarının farkında olmadıkları ve farkında olmaları sonucunda ne işe yarayacağını da bilmedikleri anlaşılmaktadır. Bedeninin tepkilerinin farkında olmayan erkeğin ilk başta farkındalık eğitimi ile başlanır. Yani çiftin birbirlerine sırayla masaj yaparak bedenlerinin tepkilerini öğrenmeleri istenir. Beden tepkilerini öğrenme her aşamada kontrol edilmesi ve fark edilmesi gerekmektedir. Her erkek boşalmadan önceki anı yani bedeninin ve duygularının farkına varırsa nerede ne zaman duracağı ve devam edeceğini bilir. Fark etmeyen erkek ise boşalma yolunda hızlıca ilerler.

Erken boşalan erkeklerin genel özellikleri arasında erken boşalmada olduğu gibi bazı işleri de aceledir. Hızlı araba kullanırlar, bir yere önceden gitmek isterler, hızlı yemek yerler, hızlı su içerler, verilen işi zamanından önce bitirmek isterler, şehirler arası seyahatte gitmek istediği yer dışında başka bir yere gitmek istemezler ve hedefe doğru ilerlerler, ani kararlar verirler, çocuklarına genelde “hadi hadi” diye çok söylenirler…… gibi bir çok acele etme ile ilgili sıkıntı yaşarlar. Karakterleri haline gelmiş olan acelecilik bir döngü şeklinde hayatının çoğu alanında görülmektedir ve cinsel yaşamında da bariz bir şekilde görülür. Ön sevişmeyi önemsiz görüp penis vajina birlikteliği yaşamak isterler, halbuki ön sevişmeyi uzun tutması zihninin ve bedeninin rahatlamasına sebep olacağından acelecilik döngüsünü kırmış olacak. Seks esnasında kendi duygu ve düşünceleri ile çok meşgul olurlar ve cinselliğin her aşamasından süreçten zevk alamazlar. Kendinden çok karşı tarafın duygu ve düşüncelerini önemseyen taraflarından dolayı da seks esnasında partnerini memnun edip etmeme kaygısı yaşarlar ve bu durum performans kaygısı yaşamasına sebep olur. Halbuki kaygının sonucunda vücudun adrenalin salgıladığını, adrenalinin de kaslarda kasılmalara sebep olduğunu ve kasılmalarında boşalmayı hızlandırdığını bilmemektedir. Kendi eliyle boşalmasını hızlandırdığının farkında değildir. Kadınların genelde yarım kalmışlık hissi ile erken boşalan erkeğinden şikayetçi olmaktadır. Kadın “o istediğini alıyor, boşalıyor, ben ise boşalmadan ilişki bitiyor” gibi eksik kalma cümleleri kullanırlar. Erkek kadınını hiçbir zaman yarım bırakmamalıdır. Çift olmak birbirini her alanda tamamlamaktır. Cinsellikte de erkeğin partnerini yarım bırakmayarak bir şekilde (klitoral uyarma, cinsel oyuncakların kullanımı vs.) boşalmasına yardımcı olmalıdır.

Çift arasında yaşanılan sorunlarında erken boşalmaya bir parça etkisi olduğu sistem teorisinde bahsedilmektedir. Erken boşalmanın bir çok nedeni olduğundan çiftin arasındaki birbirlerini tetikleyen durumları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Çiftin yaşadığı sorunun önce düzeltilmesi ve sonrasında cinsel terapi ile devam edilmesi gerekmektedir. Sadece çiftin sorununun, iletişim probleminin düzeltilmesi cinsel problemi çözmeyebilir.

Bazı sağduyuya dayalı teoriler erken boşalmanın erotik duyumlara aşırı duyarlı olmaktan kaynaklandığını ileri sürmektedir. Bunun için de sevişme esnasında cinsel duyumları azaltmak ve üst düzeydeki uyarılmanın başlamasını geciktirmek için kondom kullanma, penise anestezik kremler sürme, cinsel ilişki sırasında kendi canını acıtma, anal kasların kasılması, zihinsel olarak ise zihnini cinsel deneyimden uzaklaştırıp kötü bir fanteziye odaklama, ilaç kullanma, tekrar tekrar cinsel ilişkiye girme, ilişki öncesi mastürbasyon yapma gibi birçok yöntem anlatmışlardır. Fakat bunların çoğu anda kalmaktan ziyade cinsel zevk almaktan uzaklaştırarak zihni dağıtarak asıl alınması gereken zevkten keyiften uzaklaşmaya yardımcı olmaktadır. Ortada güzel bir gül var fakat sen gülü maske takarak kokluyorsun gibi bir şey önermektedir. Bunlardan ziyade süreçten keyif alınarak yapılacak egzersizleri tavsiye ederim.

Masters ve Johnson, erken boşalan erkeklerin ilk cinsel deneyimleri sırasında aşırı kaygılı olduklarını ve performans kaygısı ile erken boşaldıklarını ifade etmişlerdir. Erken boşalan erkek rezil oldum duygusu yaşar ve bundan sonraki ilişkide de aynısı olur mu düşüncesi oluşur. Sonraki ilişkilerde de kendini gerçekleştiren kehanet gerçekleşir ve erken boşalma artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Düşünce gücü ile kişi bir defa erken boşalmasını bundan sonrada olacak diye artık bedenine ve zihnine kodlamıştır. Cinsellik öğrenile bilen bir şey olduğundan bedenimizi ve zihnimizi yeniden kodlayabiliriz. Dr. Semans’ın “hızlı refleks mekanizması” erken boşalmada etkili olduğu ifadesinden penisin vajina dışında defalarca uyarılması ile belirli bir süre boşalma kontrolü sağlanabileceği gibi Masters ve Johnson’un sıkma tekniği ile de refleksif olan boşalmadan önceki anlar kontrol altına alınarak boşalma süresi uzatılabilmektedir. Anlaşılmaktadır ki erkek boşalmadan önceki beden duyumlarını fark etmesi erkekte büyük bir devrim niteliğindedir. Beden duyumlarını fark ettiğinde erkek partnerine durmasını söyleyebilir, kendisi bekleyebilir, pozisyon değiştirebilirler, sıkma yöntemini veya hareketsiz bekleme yapılabilir gibi yöntemlerle erkek boşalma kontrolünü eline almış olacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:
-Helen Sınger KAPLAN, Yeni Cinsel Terapi Cinsel İşlev Bozukluklarının etkin Tedavisi, Ck Yayınevi, Kasım 2014
-Katherine M. H, Gerald R. Weeks, Nancy G. , Sistemik Seks Terapisi, Cinsel Terapi, Çeviri:Dr.Cem Keçe, Meltem Ok, Pusula Yayınevi, Eylül 2014, Ankara

Hazırlayan: Uzm. Klinik Psikolog Fatih FİDAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih FİDAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Fatih FİDAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın Makaleleri
► Denetimsiz (Erken) Boşalma Serkan ÖZCAN
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Aralık 2019
► Panik Atak Ekim 2019
► Duyguların Geçmişi Temmuz 2019
► Yetişkin Çocuklar Temmuz 2019
► Evde Şehvet Bitti Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:54
Top