2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarısızlıktan Nasıl Başarılı Olunur?
MAKALE #19600 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mayıs 2018 | 4,159 Okuyucu
Bu dünyada güvence yoktur. Yalnızca fırsat vardır. Dauglas mac arthur
İç fırtınaların ilki başarısızlık korkusudur. Bu birçok yolla karşımıza çıkar.



Başarısızlıkta;
*onu saklarız
*inkar ederiz
*görmezlikten geliriz
*ondan korkarız ve nefret ederiz



Bir şeyi gerçekten istemeye çekinirsek, reddedilmekten korkuyoruz demektir. Bu yüzden risk almayı istemeyebiliriz. Risk alınmalıdır, çünkü yaşamdaki en büyük tehlike, risk almamaktır. Hiç risk almayan kişi, hiçbir şey yapamaz, hiç bir şey elde edemez ve hiç bir şey olamaz. Acı çekmekten kaçınabiliriz ama öğrenebilemeyiz, gelişmemiz zorlaşabilir. Duyumsayamayız, değişmede çok zorlanabiliriz, sevmeye biliriz, gerçekten kendimiz için yaşamayabiliriz. Kendi zincirlerine bağlanmış biri olarak, özgürlüğümüzü yitirebiliriz.



Başarısızlık korkusu, kendilerini çok ciddiye alanları kuşatır. Bir çoğumuz, dış dünyanın, hakkımızda ne düşündüğü kaygısıyla büyürüz. Orta yaşlara geldiğimizde bu konunun, dünyanın bizim endişelendiğimiz kadar umrunda olmadığını anlarız. Geçmişin hatalarını unutmanın yolu, dünyanın bizim kararlarımız etrafında dönmediği gerçeğini kabul etmekten geçer. Mc donald’s restoranlarının başarısında yöneticileri şu ifadeyi benimsemişlerdir. “devam et. Dünyada hiçbir şey azmin yerini tutamaz. Yetenek tutamaz; dünyada başarısız olan yetenekli insanlardan bol bir şey yoktur. Zeka tutamaz; dünya eğitimli yoksullarla doludur. Azimle ve kararlılıkla her şey başarılabilir.



Başarısızlık zamanlarında bizi asıl güdüleyen yaşamla yüzleşiriz. Başarısız olduğunuzu hissettiğinizde, şunları düşününüz; yaşam, bana bir şeyler mi anlatmak istiyorsun? Çünkü… başarısızlık, ben bir başarısızım demek değildir; henüz başaramadım demektir. Başarısızlık aptallaştım demek değildir; deneyerek yaşamak için gereken inanca sahibim demektir. Başarısızlık ümitsizliğe kapıldım demek değildir; deneme cesaretini gösterdim demektir. Başarısızlık istediklerime sahip olamayacağım demek değildir; değişik tarzda bir şeyler yapmalıyım demektir. Başarısızlık, mükemmel değilim demektir. Başarısızlık zamanı boşa harcadım demek değildir;yeniden başlamak için bir nedenim var demektir. Başarısızlık zamanı boşa harcadım demek değildir; yeniden başlamak için bir nedenim var demektir. Başarısızlık vazgeçmeyelim demek değildir; daha sıkı çalışmalıyım demektir. Başarısızlık asla başaramayacağım demek değildir; daha sabırlı olmalıyım demektir.



Başarısızlığı yenme özellikleri:
*tek ilkeye odaklanıp diğerlerini ihmal etmediğinizi garantileyin
*ulaşılmayacak stratejiler konusunda ikna olmalıyız.
*başarı için doğru ölçümleri/göstergeleri kullanınız
*geçmişte işe yarayan bireyin, bu gün de işe yarayacağını düşünmeyiniz.

başarısızlığı aşmamızda yardım edecek şu ifadeleri inceleyelim:
*hiç hata yapmamış insan hiçbirşey yapmamıştır.
*başarısızlık, yinelenen başarısızlık, başarıya giden yoldaki parmak izleridir.
*acı çekmeden başarılı olmak mümkün değildir.
*başarısızlığın bizi yıkacağını mı, geliştereceğini mi gösterecek olan şey tutumdur.
*başarısızlığı, bir son olarak kabul etmek sonunda bir başarısız olmaktır.
*başarısızlık en düşük azim çizgisidir.



Başarı hikayesi olan, iki kurbanın yaşadıklarına bakalım; iki kurbağa bir krema tenekesine düşmüş. Tenekenin kenarları parlak ve keskinmiş. 1. Kurbağa “eyvah, ne yapacağız?” Dedi.”Çevreden hiç yardım gelmiyor, burada ölmeye mahkumuz. Elveda dostum! Elveda kötü dünya!” Ve ağlaya ağlaya boğuldu. Ama ikincisi daha güçlüydü. Kremalı yüzünü ve gözlerini sildi. “en azındanbir süre yüzeceğim” dedi. “bir kurbağanın daha ölmesi dünyaya bir şey kazandıramazdı” bir iki saat çırpındı ve yüzdü, bir kez bile yakınmak için durmadı. Ama çırpındı ve yüzdü ve yüzdü ve çırpındı, sonra oluşan margarinin üzerinden dışarı sıçradı.



Özetle, başarısızlığı, başarıya dönüştürmemiz için, şu fikirleri benimsememizde yarar vardır.
1.doğru olduğumu bildiğim sürece asla vazgeçmeyeceğim.
2.sonuna kadar devam edersem her şeyin benim yararıma sonuçlanacağına inanacağım.
3.zorlukları cesaretle göğüsleyeceğim.
4.amaçlarıma ulaşma yolunda beni kimsenin yıldırmasına izin vermeyeceğim.
5.tüm fiziksel engelleri aşmak için savaşımı vereceğim.
6.arzuladığım şeyleri gerçekleştirmek için tekrar, tekrar ve tekrar deneyeceğim.
7.tüm insanların bozgunla ve zorluluklarla savaşmak için kullandıkları bilgiden yararlanarak gücümü ve imanımı arttıracağım.
8.ne kadar çok engel beni kuşatmış gibi görünse de hayal kırıklığına ya da ümitsizliğe teslim olmayacağım.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarısızlıktan Nasıl Başarılı Olunur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Nasıl Başarılı Olursunuz? Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Ailenin “başarılı Ol” Baskısı Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarısızlıktan Nasıl Başarılı Olunur?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top