2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Seboreik Dermatitis
MAKALE #19604 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Mayıs 2018 | 5,424 Okuyucu
Köpeklerde Seboreik Dermatitis

Seboreik dermatitis, derideki yağ bezlerinin fazla miktarda sebum salınımı sonucunda meydana gelen bir deri reaksiyonu ve hastalığına denir. Seboreik dermatitis köpeklerde vücudun bir çok yerinde görülebilir. Pullu, yağlı, kuru veya iltahaplı olabilirler. Kaşıntılı, kırmızı deriye neden olur. Genelde 1-Seborrhea sicca adı verilen kuru
2-Seorrhea oleosa olarak adlandırılan yağlı seboreik dermatitler olarak iki çeşit altında toplanırlar. Bunların haricinde iltahaplı tipleri de görülmektedir.

Klinik Belirtiler:
Köpeklerde, seboreik dermatits genellikle yağ bezleri bakımından zengin cilt bölgelerini etkiler. Özellikle sırt bölgesinde, yanaklarda çok gözlemlenir. Derinin etkilenen bölgeleri yağlı, bazen kuru ve pul pul kepekli bir şekilde görülür ve hayvanın yattığı yerlerde kepek kalıntıları gözlemlenir. Derinin bazı bölgeleri kırmızı-pembe ve iltihaplı olabilir, Dermatit, ayak, boyun, dudak, koltukaltı, uyluk ve alt kısım gibi deri kıvrımları olan hareketli bölgelerde daha kötü olabilir. Ayrıca köpeklerde kötü bir koku artışı olur ve bu koku genellikle sekonder bakteri ve mantarların devreye girmesi ile git gide kötüleşir.

Sebepleri (Etiyolojisi):
Bazı vakalarda seboreik dermatitisin nedenleri tam olarak tespit edilemez (idiyopatik ). Seboreik dermatitis genellikle aşağıdaki gibi altta yatan bir tıbbi sorunla ilgilidir:
•Hormonal dengesizlikler, tiroid bezi hastalığı, Cushing hastalığı, vb.
•Parazitler (iç ve dış) - pire, keneler, akarlar,
•Mantar enfeksiyonları - özellikle maya cilt enfeksiyonları ( Malassezia ),
•Beslenme anormallikleri - düşük seviyelerde omega-3 yağ asitleri içeren zayıf diyetler. Kalitesiz protein ve yağ kaynakları ile beslenme,
•Çevresel faktörler (sıcaklık, nem değişiklikleri)
•Şişmanlık veya obezite durumları sonucunda,
•Alerjik durumlarda (yiyecek, toz polen alerjileri),
•Kas-iskelet sistemi hastalığı veya ağrılı kas iskelet bozukluklarında,
•Ağrılı kronik hastalıklar esnasında,


Teşhis:
Derideki fiziksel değişiklikler; kaşıntı, pullanma, yağlanma, kötü koku, yapış yapış deri, kuru ve renk bozukluğu olan deri hastalıktan kuşkulandırır, Seboreik dermatitis tanısını koymada yardımcı olabilecek testler şunlardır:
•Tam kan hücresi sayısı, serum biyokimyaları ve elektrolitleri incelenebilir. Altta yatan koşulları veya dengesizlikleri araştırarak teşhise gidilebilir.
•Deri histopstolojisi veya cilt kazıntıları alınıp laboratuvarda incelenebilir.
•Deri kültürü - bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar için Cilt biyopsisi alınabilir.
•Hormonal testler - tiroit hastalığı ve Cushing hastalığı testi dahil araştırılabilir.


Tedavi:

Tedavi altta yatan nedene yöneliktir. Altta yatan bir neden bulunamazsa, o zaman birincil veya idyopatik sebore tanısı yapılır. Ne yazık ki, birincil sebore özgü bir tedavi yoktur. Genel olarak, sebore tedavisinde yardımcı olan tedaviler şunlardır:
•Omega-3 yağ asidi takviyeleri
•Selenyum içeren Antiseborrheik şampuanlar
•Nemlendiriciler
•Retinoidler
•Oral siklosporin
•Antibiyotikler - sekonder bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için

Prognoz:
Sebore prognoz, köpeğinizin özel durumuna ve şiddetine dayanır. Altta yatan bir neden tanımlanmış ve tedavi edilmişse prognoz daha iyidir. Veteriner hekimler bu yaygın ve genellikle sinir bozucu durumu yönetmek için öncelikle hastalığın altta yatan sebebini tedavi edecekler ve antiseboreik etkin bir şampuan ile fiziksel semptomlarını rahatlatacaklardır. İdiyopatik, ırka bağlı, sürekli tekrarlayan seboreik dermatitislerde semptomların kötü etkilerini azaltabilmek için yine etkin bir Antiseboreik şampuan kullanmak yerinde bir yaklaşım olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Seboreik Dermatitis" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
► Köpeklerde Glaukom Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Katarakt Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Beslenme Vet.Hek.Volkan UYGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Seboreik Dermatitis' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:27
Top