2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat
MAKALE #19690 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Temmuz 2018 | 3,006 Okuyucu
BEYİNCİK FITIĞININ KAPALI AMELİYATİ

Beyincik sarkması; Beyincık fıtığı, CHİARİ sendromu nedir? Sebepleri belirtileri tedavisi ve risk faktörleri nelerdir ?

Tanım:


Chiari Malformasyonu (CM) 1891 yılında Hans Chiari tarafından serebellum denen beyinciğin bulunduğu arka çukur yada fossa yapılarının Omurilik kanalı içerisine doğru yer değiştirmesi ve fıtıklaşması sonucu olarak tanımlanmış bir hastalık gurubudur.



BEYİNCİK DENGE ORGANI:

İstemli bir hareketin amaca uygun, düzenli ve koordine bir şekilde yapılabilmesi gerekir.
Denge, Piramidal, ekstrapiramidal ve serebellar sistemlerin birlikte çalışmasıyla mümkündür. Bu işlevlerin yürütülebilmesi için hareket sırasında kasların gerginlik durumundan ve eklemlerin pozisyonundan haberdar olmayı sağlayan proprioseptif duyu yolları, uyarıyı kasa taşıyan periferik sinir ile bunu uygulayan çizgili kasların da normal olması gerekir.

Koordinasyon, başlıca beyinciğin görevidir. beyincik bu görevi sinir sisteminin üç bölümüyle kurduğu karşılıklı bağlantılara yürütür


Beyincik yada Serebelluma kas, tendon ve eklemlerden gelen enformasyonları yada bilgileri ileten spino-serebellar yolların yer aldığı omurilik. Bu yolların taşıdığı duyu türüne, bilinçsiz derin duyu adı verilir. Omurilik, büyük bölümüyle, orta hat üzerinde bulunan paleo-serebellum denen merkezle karşılıklı olarak bağlantılıdır.

bilindiği gibi beyincik merkezi sinir sisteminin koordinasyon merkezidir ve ruhsal sağlık içinde önemli bir denge organı olarak çalışmaktadır bu nedenle bu organın anatomisinin bozulması sarkması uzaması veya fıtıklaşaması durumunda sadece bu organın denge bozukluğu değil baskıya neden olan her ne ise onun da arazları ortaya çıkabilir. örneğin omuz sinirleri baskı altına kalırsa omuzlarda tonlarca ağırlık ve hareketlerde zorlanma meydana gelebilir.
örneğin yutkunma sorunlarıda olabilir, yada iç organların çalışmasınıda etkileyerek kalp ritm bozuklukları ve karın ağrısı da olabilir.
Beyinciğe ait iki adet bademcikler bulunduğu art kafada kemik odasının yada arka çukurun ona dar gelmesi nedeniyle çıkabildiği ilk delikten veya aralıktan dışarı çıkmaya çalışması sonucu omuriliği de beraberinde sürüklemesi yada baskı yaparak sıkıştırmasıyla gelişir. Bunun yanında beyin omurilik suyunun omurilik bölgesinde dolaşımını bozması nedeniyle omuriliğin içine sıvı bırakarak omurilik fonksiyonlarının bozulması ve hastayı felç hatta en sonunda nefes durmasına kadar götürebilen yapısal yada kalıtsal bir hastalıktır.
7 tipi bulunmaktadır
1. Chiari tip 0
2. Chiari tip 1
3. Chiari tip 1.5
4. Chiari tip 2
5. Chiari tip 3
6. Chairi tip 4
7. Tanımı zor yapılan kompleks Chiari (bu bölgede 3600 sorun yada bası vardır)

HASTALARDA ORTAYA ÇIKAN ŞİKAYETLER
CM Tip 1’li hastalar Nöroloji ve Nöroşirurji polikliniklerine çok değişik şikâyetler ile başvurmaktadırlar. Bu şikayetler; en başta ense kökü ağrısı, baş ve boyun ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kol eller ve bacaklarda uyuşma, kulak çınlaması, geceleri ve kalkarken oluşan baş dönmesi, terleme, kalp ritim bozuklukları yanı sıra trigeminal nevralji denen yüz ağrısı, işitme kaybı , glossofaringeal nevralji denen boğaz ağrısı ve otonomik sinir sistemi bulguları terleme horlama ve ellerde yanma gibi bazı hastalıklara spesifik semptomlarda olabilmekte ve yanlış tanı alabilmektedirler.*

CM Tip 1’de semptom ve bulgular çok geniş bir spektrumda yer almaktadır. Olgularda asemptomatik veya non spesifik klinik bulgular olabilmekle birlikte, ilerleyici ve ciddi nörolojik defisitlerde görülebilmektedir. Olguların % 30’u asemptomatiktir. En sık görülen bulgu olan ağrı ense kökünde ve servikal bölgede dermatomal olmayan tarzdadır. Valsalva manevrasıyla yanı ıkınmakla artmakta, devamlı ve yanıcı tarzda, enseye, göğüse ve üst ekstremiteye yayılmaktadır. Baş dönmesi pozisyonel veya baş hareketiyle meydana gelmekte, kulak çınlaması ve kulakta dolgunluk eşlik etmektedir. Ilımlı işitme azlığı da görülebilmektedir. Göz arkasında ağrı, diplopi yada çift görme ışığa duyarlılık fotofobi, bulanık görme oküler non spesifik klinik semptomlardır. Solunum ve uyku bozuklukları, özellikle infantlar da, CM ile ilişkili olabilmektedir.*

Depresyonla ilişkili midir?

Evet, bir kısım hastalar antidepresan ilaç kullanarak depresyonunu gidermeye çalışmaktadır ama esas sorun beyincikte olduğu çoğu zaman psikiyatrların gözünden kaçmaktadır. Bu nedenle çözüm sorunun giderilmesi yanı beyincik fıtğını tedavi etmektir.

Nasıl tanı veya teşhis konmaktadır?

CM’da kesin tanı kraniovertebral bileşke denen bölgenin MRI yada EMAR ile konur. MRG da serebellar herniasyon uzunluğu denen beyincik sarkmasının ne kadar olduğunu ölçülebilmekte ve siringomyeli denen omurilik içinde sıvı olup olmadığı eşlik edip etmediği görülebilmektedir. Kraniovertebral bileşke MRI’da 3 mm’ye kadar herniasyon yada fıtıklaşma fizyolojik kabul edilmektedir . Genellikle 5 mm’nin altındaki herniasyonların tamamı, 5-10 mm arasındaki herniasyonların ise % 30’u asemptomatiktir yanı sessizdir. 12 mm ve üzerindeki herniasyonlar ise sıklıkla semptomatiktir ve çoğu olguda 1.5 SENDROMUNDA DAHA SIK GÖRÜLÜR..

AYIRICI TANI

Hastalık sinir sıkışması, uyku apnesi sendromu, nöropati boyun fıtığı, karpal tünel, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar ve kanser dahil bir çok hastalıkla karışmaktadır.*Mesela sadece idrar kaçırması yada sık sık tuvalet ihtiyaci ile gelen hastalarımız olmaktadır.

TEDAVİSİ
1. AÇIK AMELİYAT
2. KAPALI AMELİYAT

Cerrah hastanın nörolojik muayene bulgularına göre tedavi kararı verir EMAR bulgusundan ziyade bulgular önemlidir. Ama ilaç tedavisinin yeri yoktur. Cerrahi yöntemler tartışmalı olup olguya göre karar verilen bir hastalıktır. Tüm yazarlarca kabul gören işlem foramen magnumun denen kafa tabanın en büyük deliği olan yapının alınması yanı dekompresyonudur..*
Dekompresyona ek olarak sıklıkla C1 ve daha az olarak da C2 laminektomi denen omurun arka yapısının alınması eklenmektedir .*

Ameliyat için bilgi verir misiniz?
Açık ameliyatta kafatası ve boyun omurga kasları ileri düzeyde hasarlanmakta ve ileride boyunda ense kökünde ciddi çöküntü ve kas erimesine bağlı boyun ağrıları gözükmektedir.
a. Karar verildikten sonra ve fayda göreceğine inanılan hastaya müdahele günü sabah aç karına hastaneye yatırılır.
b. Aynı gün gerekli tahlil tetkik yapılarak operasyon odasına alınır
c. Mikrocerrahi ile hasta uyurken ortalama 70 dakika süren müdahale ile ense kökü saç çizgisinden 1-2 cm delikten girilerek omuriliği sıkıştıran bölüm rahatlatılır.
d. Bir gece hastanede kalarak ertesi gün dikişsiz olduğundan pansuman ihtiyacı duyulmadığı için hasta eve gönderilir, hasta bu önemli rahatsızlıktan kurtulmuş olur ortalama 3-4 gün hasta işine yada okuluna dönebilir.
NOT: bu sıralama uyguladığımı yüzlerce hastada böyle olmuştur, ama her hastalıkta olan sorunlar bu hastalıkta da nadiren yaşanabilir. Bu genel bir derleme yazısıdır.

PROF KADİR KOTİL

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Laparaskopi(Kapalı Ameliyat) Dr.Mehmet KOÇ
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
► Chiari Sendromu-Beyincik Sarkması Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Bel Fıtığında Güncel Konular Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Bel Fıtığında Tedavi Seçenekleri Prof.Dr.Kadir KOTİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
► Humik Asit ve Mumiyo Nedir? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:25
Top