2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımızı Tacizden Tecavüzden Nasıl Koruyalım.
MAKALE #19693 © Yazan Psk.Nur GEZEK | Yayın Temmuz 2018 | 2,574 Okuyucu
Çocukların güvenini kazanmak kolaydır, çünkü onlar yetişkinler gibi soyut düşünemezler, herşeyi kafalarında somutlaştırmaları gerekir. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse;
Sahilde kumdan kale yapmaya çalışan bir çocuk görüyorum. Sosyal bir olaya dikkat çekmek için yanına yaklaşıyorum. “Merhaba” diyorum, ne yapıyorsun? diye soruyorum. Gelen cevap ve sonrasındaki diyaloglar şu şekilde gelişiyor.
“Kale yapıyorum kumlardan, ama annem yabancılarla konuşmamam gerektiğini söyledi.”
Peki o halde, ben de kendi kalelerimi yalnız yaparım, ve onları büyük taşlarla süslerim, deyip çakıl taşı toplamaya başlıyorum. Bu arada sahilde ve kendi kontrolü altında olduğunu düşünen küçük kızımızın annesi güneşlenirken uyumaya başlıyor.
Ben, çocuğun ilgi duyacağı bir şey yapıyorum, büyük taşlar toplarken beni izliyor. Sonra kumlarda derin kuyular kazmaya başlıyorum, ilgisi daha da artıyor. Ve nihayet yanıma geliyor..
“Benim adım Sahra, senin adın ne?” diye soruyor bana. İsmimi söylüyorum, Nur benim adım da memnun oldum diyorum.. Sahra’dan beklediğim ama yine de şaşırdığım otomatik ve somut düşündüğüne ilişkin cevap nihayet geliyor..
“Şimdi tanıştık ya, sen artık yabancı değilsin de mi? “ ...
O sırada anneye bakıyorum, hala uyuyor.
Ve Sahra’ya dönüp şunu diyorum, hayır Sahra, sadece adımı biliyorsun, bu beni tanıyorsun anlamına gelmiyor, şimdi gidip annene sormalısın, bu ablayla oyun oynayabilir miyim diye, eğer izin verirse kale yapabiliriz diyorum.. Ve Sahra gidip annesinden izin istiyor.. Harika kaleler yapıyoruz..

Burada dikkat çekmek istediğim konu şudur ki... çocukların dünyası düzdür, somuttur, bizim gibi soyut düşünemezler.. tanımadığın yabancıyla konuşma dendiğinde, tanışmanın yeterli olduğunu düşünebilirler.. o an ilgi duydukları oyunu veya oyuncağı ona sunan kişiye güvenebilirler. Ebeveynleri görebilecekleri kadar yakındaysa, bir yabancıyla iletişim kurup onunla gidebilirler..

Çocuklarımızı korumak için;

-Bedenleriyle ilgili özgürlüğe müdahale etmeyin. Yani, onları istemedikleri takdirde zorla öpmeyin, evet ebeveyn olarak gıdıklamak, mıncıklamak doğru ancak çocuk bunu oyun, eğlence vs olarak algılamıyorsa ve rahatsız olduğunu dile getirmese de davranışlarından anlıyorsanız, kendi keyfiniz için bunu yapmayın..
-Başkalarına çocuğun rızası yoksa sevdirmeyin. Amca seni öpsün, dayı seni sevsin demeyin.. hatta çok yerinde bir tespitle, amcalara çükünü göster demeyin, teşhirci yani cinsel sapkın olma ihtimalini beslemeyin.
-Tanımadığın yabancılar kısmını iyi anlatın, zira tanışmak sadece ismini sorup, memnun oldum demek olarak anlayabiliyor çocuklar...
-Çocuğunuzun cinsel organlarını, sevme terimleriyle yan yana kullanmayın.. senin poponu ısırırım gibi, bir çok örnek daha verilebilir ama sanırım anlaşılır olmuştur..
-Tanımadığın yabancı kısmını iyi anlattıktan sonra, tanıdıklara gelmek en hassas konu.. Tanıdık biri bile olsa, çocuğunuza, 2 yaştan itibaren hiç kimsenin onun rızası dışında onu öpemeyeceği konusunda uyarın. İzin almadığı sürece en yakınlarının bile onu sevemeyeceğini bilmesi çok önemli bir konu.. İki yaş bu anlamda kritik.. cinsel organlar, bedenin belirli kısımları hakkında, onun anlayacağı dilde, kısa ve net cümleler kurarak bilgilendirmeye ve eğitmeye başlayın..
-Güvendiği kişi, ebeveyn ve akrabalardan sonra eğitimciler olacaktır. Okulda hoşuna gitmeyen bir durum varsa, bunu mutlaka sizinle konuşmasını isteyin. Korkmamasını, üzüldüğü şeyleri paylaşmasını gerekirse her gün söyleyin, yani dış dünyayla ilgili onunla her gün konuşun..
-Aynı evde çocuk ve ergen bir aradaysa dikkatli olun, ergenlerin çocuklara uyguladığı taciz hatta tecavüz çok sık rastladığımız bir durum..
-Çocuklarınızı mümkün olduğu kadar ve çok güvenseniz bile komşuya bırakmayın..

Uzman Klinik Psikolog Nur Gezek

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarımızı Tacizden Tecavüzden Nasıl Koruyalım." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nur GEZEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nur GEZEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nur GEZEK'in Yazıları
► Çocuklarımızı Nasıl Eğitmeliyiz? Psk.Tuğba KAPLANHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımızı Tacizden Tecavüzden Nasıl Koruyalım.' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Maskeli Depresyon Haziran 2019
► Eyvah Boşanıyorum Mayıs 2016
► Ben Kimim Mart 2015
◊ Onunla Başlamadı Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:17
Top