2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Çok Sevdiği Evcil Hayvanı Öldüğünde Nasıl Davranmalısınız?
MAKALE #19723 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2018 | 7,945 Okuyucu
Çoğu zaman evcil hayvan, çocuklar için bir canlıdan çok daha fazlasıdır. Özellikle uzun zamandır evdeyse, ailenizin bir parçası ve çocuğunuzun arkadaşı haline gelmiştir. Ancak ne yazık ki geçen zaman veya hastalıklar ailenizin bu önemli ferdinin kaybına neden olabilir. Evcil hayvan ölümünün, siz yetişkinler için bile zor bir süreci beraberinde getirdiği düşünüldüğünde, çocuk için çok daha yıkıcı etkiler yaratabileceği ihtimali gözden kaçırılmamalıdır.

Çocuğun bakış açısından evcil hayvan, sabah okula giderken “Günaydın” dediği, akşam okuldan gelip onunla vakit geçirmek için can attığı, üzüldüğünde derdini paylaştığı bir dosttur. Çocukların yaşamı, ebeveynlerinin kontrolünde ilerler. Ancak bir evcil hayvana sahip olmak çocuğa yaşamında kontrol edebileceği bir alan sunar. Onun bakımının sorumluluğunu almak; yıkanmasını, beslenmesini ve veteriner günü zamanlarını takip etmek çocuğa kendisini yeterli hissettirir. Çocuğun doğal olarak sorumluluk bilincinin gelişmesine yardımcı olan en yaşantısal deneyimlerden biridir.

Tabi ki de hayatın bir gerçeği olan, evcil hayvan kaybından çocuğunuzu tamamıyla korumak imkânsızdır. Ancak bu duruma gösterdiğiniz tepkilerle çocuğunuza rol-model olabilir ve onun da başa çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Evcil Hayvanın Kaybını Nasıl Anlatmalısınız?

Çocuk, bu üzücü olayı kendisini güvende hissettiği bir yerde ve güvendiği bir kişi tarafından öğrenmelidir. Ölüm ile ilgili çocuğa vereceğiniz detay bilgiler mutlaka onun yaşı ve olgunluk seviyesi ile uygun olmalıdır. Çocuk sizi sorularıyla yönlendirebilir. Onun sorularını dikkate almalı ve uygun bir çerçevede cevaplamalısınız.

Eğer evcil hayvanınız hastaysa veya çok yaşlanmışsa hayvan ölmeden önce bunun sinyallerini vermelisiniz. Uyuyacak, tatile gidecek gibi beyaz yalanlar olmamalıdır. Çocuklar yaklaşık 11 yaş civarına kadar somut dönemde olduklarından dolayı olayları somut bir şekilde yorumlarlar. Eğer ölen hayvan için uyudu derseniz çocuğun “demek ki uyuyan kişiler bir daha uyanmazlar, geri gelmezler” gibi bir algısı oluşabilir. Çünkü soyut düşünebilme kabiliyetleri henüz gelişmemiştir. Söylediğiniz her şey onlar için gerçektir.

Anne, Onu Ben Mi Öldürdüm?

Özellikle 3-6 yaş civarındaki çocuklarda “ego santrizm” olarak adlandırılan benmerkezci düşünce yapısı mevcuttur. Dünya onların etrafında dönüyor düşüncesiyle hareket ederler. Genelde 6 yaşa kadar ölümle ilgili algıları tam olarak yerleşmemiştir. Bu nedenle 3-6 yaş grubu çocuğuna, somut örneklerle anlatmak önemlidir. “Sen birine kızgın olsan bile, bu onun ölmesine neden olmaz..” Ayrıca çocuklar ölümün bulaşıcı hastalık gibi olduğunu da düşünebilirler. Çocuğunuza -eğer sorarsa- bunun bulaşıcı bir şey olmadığını evcil hayvanı öldü diye anne babasının ölmeyeceği söylenmelidir.
Okul çağı çocukları için ise durum daha farklıdır. Öldükten sonra evcil hayvana ne olacağını merak edebilirler. Bu konuda, veterinerinizden hayvanınıza ne olduğu, nasıl hastalandığı, neden öldüğü ve sonrası ile ilgili bilimsel terimler eşliğinde bilgi vermesini rica edebilirsiniz.

Ebeveyn Olarak Olaya Yaklaşımınız Önemli

Çocuğunuzun üzüntüsünü yaşamasına izin verin. Onun duygusunu değiştirmeye çalışmaktansa nasıl hissettiğini ona söyleyin. “Üzülecek bir şey yok başka alırız” gibi yaklaşımlar yerine “Şu an üzülüyorsun, hayal kırıklığına uğradın” gibi empatik bir şekilde duygusunu anladığınızı ifade edin. Her çocuk bu süreci farklı yaşayabilir. Bir gün sonra hiçbir şey yokmuş gibi davranıp ertesi gün yine üzüntülü görünebilir. Üzüntünün yanında, öfke, kaygı umutsuzluk gibi duyguları da deneyimleyebilir. Siz de ebeveyn olarak kendi duygunuzu tamamen saklamayın. Üzgün olduğunuzu belli ederek rol model olun ki çocuk olumsuz duyguları da hissetmenin normal olduğunu sadece ona özel değil, ebeveynlerin de hissedebileceğini kavrasın.

Yası bir süre için yaşamak ve atlatmak sağlıklı olanıdır. Mutlaka doğru kelimeleri seçin. “Gitti, tatile çıktı, uyudu” çocukta evcil hayvanının geri geleceğine dair inanç uyandırabilir. “O yaşlandı, hastalandı ve öldü. Artık ailemizde olamayacak” gibi kısa ve basit bir açıklama yapabilirsiniz. Ona veda etmek süreci kolaylaştıracağından, eğer çocuk isterse bir resmini açıp birlikte öpücük gönderip güle güle diyebilirsiniz, birlikte güzel anılarınızı düşünüp anlatabilirsiniz.

Sonuç olarak tekrar yeni bir evcil hayvan edinmeyi düşünebilirsiniz. Herkesin kendisini buna hazır hissettiği zaman farklı olabilir. Bunun için keskin bir zaman sınırı belirlemek zordur. Hemen çok kısa bir süre içinde yeni bir hayvan alırsanız bu çocuğa giden her şeyin geri gelebileceği mesajını iletebilir.

Evcil hayvanın bakımıyla ilgilenmek çocukta sorumluluk bilincinin gelişmesine dair öğretici bir süreç olduğunu gibi, onun kaybıyla başa çıkmak da ona yaşamda deneyimleyeceği olası kayıplarla başa çıkması açısından bir hayat dersi niteliğindedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Çok Sevdiği Evcil Hayvanı Öldüğünde Nasıl Davranmalısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Çok Sevdiği Evcil Hayvanı Öldüğünde Nasıl Davranmalısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:14
Top