2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Sevinciniz Azaldığında Hatırlamanız Gerekenler
MAKALE #19729 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2018 | 3,971 Okuyucu
“Tutku” kelimesi sizin için ne ifade ediyor? Tutku, kişinin iradesini aşan güçlü duygu anlamına gelmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar yaşam memnuniyeti ile tutku arasında yüksek bir korelasyon olduğunu vurgulamaktadır. Tutku, kişinin kendisini geliştirme kapasitesi ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkiyi etkilemektedir. Güçlü bir tutkuya sahip kişilerin kendilerini geliştirdikleri aktiviteler esnasında psikolojik iyi oluş hallerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca tutkuyla yaptıkları aktivitelerden aldıkları fayda düzeyinin de daha yüksek olduğu bulunmuştur. Tutkunun kişisel gelişim ve yaşam memnuniyeti arasında “düzenleyici değişken” rolünü aldığı tespit edilmiştir.

Siz yaşamınızda tutkularınıza ne kadar yer veriyorsunuz? Yaşam sevincinizi geri kazanmak için neler yapabilirsiniz?

1. Yaşamınızda gerçekten önemli olan şeyleri hatırlayın. Ruhunuzu besleyen, sizin için dünyayı anlamlı kılan neler var? Aileniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, kariyeriniz veya gönüllü çalışmalarınız… Hayatınızda en çok değer verdiğiniz şeylere yeterli zaman ayırabiliyor musunuz? Eğer cevabınız “Hayır” ise, zamanınızdan çalan alışkanlıklarınızı düşünmeye başlayın. Sosyal medyada saatlerce vakit geçirmek, çok fazla çalışmak, alışveriş bağımlılığı… Her ne sizin sevdiklerinize vakit ayırmanızı engelliyorsa onun dünyanızda kapladığı yeri azaltmak için çabalayın.

2. Seçimlerinizin sonuçlarını yaşadığınızı unutmayın. Yaşam seçimlerden ibarettir. Eğer yaşamınızdan memnun değilseniz bu sizin yaptığınız ve yapmakta olduğunuz seçimlerle ilgilidir. Belki de değişim için daha iyi seçimler yapmanızın ve radikal kararlar almanızın vakti gelmiş olabilir.

3. Hayat, tahammül etmek için değil, yaşamak içindir. Siz hayata tahammül edenlerden misiniz yoksa yaşayanlardan mı? Sadece mutlu hissettirdiği için yapabileceğiniz aktiviteleri hayatınıza alın. Herhangi bir kazanç sağlamayacağınız, sadece iyi vakit geçirmenizi sağlayacak hobiler edinin.

4. Bahaneler sizin hep “kurban” pozisyonunda kalmanıza neden olacaktır. Sürekli bahaneler üretip bir şeylerden şikayetçi olmak yerine değişim için harekete geçin. İlk adımın yaşamınızda değişimi başlatmaya karar vermek olduğunu unutmayın.

5. Kendi duygularınızın sorumlusu yalnızca sizsiniz. Yaşadığınız duygular için başkalarını sorumlu tutmayın. “Beni kızdırdı”, “Beni üzdü”, “Canımı sıktı”, “Onun yüzünden tüm günüm mahvoldu” gibi sözler kişisel sorumluluğunu yeterince almayan insanlar içindir. Kendi duygularınız sizinle ilgilidir. Kızgınlık, öfke, hüzün gibi duygularınızın kaynağı aslında kendi içinizde olduğu gibi onları değiştirmek de sizin elinizdedir.

6. Kendinize uğruna çalışmaya ve uğraşmaya değecek gerçekçi amaçlar belirleyin. Yaşam devam ettikçe daha yüksek amaçlar için mücadele halinde olun. Sadece kendinizle yarışın. Başkalarıyla kendinizi kıyaslayarak içsel motivasyon geliştiremezsiniz.

7. Hayatta neyi başaramadığınıza değil, neyi başarabileceğinize odaklanın. Kendinize aşırı derecede yüklenmekten kaçının. Bu dünyada sizden sadece bir tane var. Değerli ve biricik olduğunuzun farkına varın.

Öz-Kontrolünüzü Sağlayın

Öz kontrol, kişinin çekici içsel dürtüleri karşısında duygularını ve davranışlarını kontrol edebilme kabiliyetidir. Bir çeşit içsel fonksiyon olarak nitelendirilebilen öz kontrol, uzun süreli hedefleri başarmak için kişinin anlık dürtülerini düzenleyebilmesidir. Öz kontrolünüzü sağlayabilirseniz, dürtünüzün size yapmanızı söylediği şeye karşı koyabilir, alternatif aksiyonlar gerçekleştirebilir ve sonrasında pişman olabileceğiniz şeyleri yapmaktan kaçınabilirsiniz. Öz kontrol basitçe “irade” olarak da tanımlanabilmektedir.

“Sabah İnsanı” Olmaya Çalışın

Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, sabah insanlarının işlerini akşamları tamamlamayı tercih edenlere göre depresyona daha az eğilimli oldukları bulunmuştur. Sabahlar insanları aynı zamanda akşam çalışanlara nazaran daha proaktif! Proaktif olmak olaylar gerçekleşmeden önce çeşitli olasılıklar hakkında düşünüp planlı bir şekilde harekete geçmek ve dolayısıyla da sonucu etkilemektir. Yani hayat akışı içinde, olaylar karşısında edilgen olmak değil kişiler ve sonuçlar üzerinde etki bırakmaktır. Applied Social Psycholgy dergisine göre, sabah insanları harekete geçmede ve proaktif davranış göstermede diğerlerine göre çok daha başarılı!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Sevinciniz Azaldığında Hatırlamanız Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ölüm ve Yaşam Psk.Beria Bilge ŞENER
► Yaşam Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Yaşam Kalitesi Psk.Özlem YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşam Sevinciniz Azaldığında Hatırlamanız Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:51
Top