2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Mutlu Olmak mı? Haklı Olmak mı?
MAKALE #19737 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Ağustos 2018 | 7,801 Okuyucu
EVLİLİKLERDE MUTLU OLMAK MI? HAKLI OLMAK MI?

Mutlu olmak için evleniyoruz. Evlenerek daha mutlu ve güvende olacağımızı, onun yanında daha rahat hissedeceğimizi, onun her zaman yanımızda olacağını, bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını, hep seveceğini düşünerek evleniyoruz. Bütün bunların içerisinde anlayış görme isteği evlilikte önemli bir beklentiyi oluşturuyor.

Aşk ve sevgiyle başlayan evlilikler bazen güç mücadelesiyle çatışmalara dönebilmekte ve zaman içerisinde yerini öfkeye ve kine bırakabilmektedir. İlk zamanlarda hissedilen o olumlu hisler, bazen yanlış anlamalar, bazen başkalarının etkisi, bazen sorumlulukları yerine getirmeme, bazen de haklılık konusundaki katı uzlaşmaz tutumlar nedeniyle zor bir sürece girebilmektedir.

Evliliklerde anlaşmazlığa düşülen durumlar özellikle ilk yıllarda daha fazla yaşanmaktadır. Kadın ve erkek psikolojisi, aynı evde yaşanması, yeni sorumluluklar ve roller beraberinde bir karmaşaya ve anlaşmazlığı neden olabiliyor. İlk başlarda yaşanan bu uyum süreci, iyi bir işbirliği sağlanabilirse sorunsuz bir şekilde sürüp gidecektir. Bu işbirliğinin sağlanmasında hem kadına hem erkeğe önemli sorumluluklar düşmektedir. Her iki taraf eğer mutlu bir evlilik istiyorlarsa evliliklerine bir yatırım yapmaları gerekir. Bu yatırım bazen kendisini özel ve değerli hissettirme, bazen bir hediye, bazen güzel bir söz, bazen alttan alma, bazen de onun hatırı için görmezden gelmeyi gerektirir. Bu yönüyle bireylerin evlilik için gayretleri çok önemlidir.

Evlilikte bencilliğe yer yoktur. Sadece kendisini merkeze alan biri evliliği tam olarak anlayamamış biridir. Özellikle “Ben böyleyim, beni bu şekilde kabul et, ben değişmem” yaklaşımı evliliğe en çok zarar veren durumlardan biridir. Böyle birinin evlenmeden önce bu tutumunu sorgulaması ve bu konuda bir değişim oluşturmadan evliliğe adım atmaması gerekir.

Evlilik aynı zamanda bir uzlaşma sanatıdır. Her iki tarafın da bazı konularda tavizler vermeden uzlaşması mümkün değildir. Sadece bir kişinin hep alttan aldığı, taviz verdiği bir evlilikte uzlaşma değil katlanma vardır. Sürekli olarak eşini alttan alan ona katlanan birinin mutlu olması mümkün değildir. Dolayısıyla bu durum eşine de mutsuzluk getirir.

Bir insanı hayatı boyunca en çok zorlayan çatışma çoğu vakit eşiyle olan çatışmasıdır. Çünkü insanlar evliliğe ciddi bir yatırım yaparlar, beklentileri vardır. Maddi ve manevi olarak yapılan bu yatırımı ve beklentiyi bir anda silmek ve bir kenara atmak çok zordur. Bu nedenle eşler eğer çatışma konusunda uzlaşmacı bir yol izlemiyorlarsa bu durum her iki taraf içinde çok yıpratıcı olur. Çoğu vakit bu çatışmalarda egolar ön plana çıkar. Bazen taraflardan birisi kendisinin haklı olduğuna o kadar çok inanır ki karşı tarafı kırdığını, üzdüğünü ve kendisinden uzaklaştırdığının farkına bile varamaz.

Haklılık konusunda ısrar eden her iki tarafta karşısındakine yeterli olduğunu, doğru olduğunu ve bu nedenlerden dolayı kendisine saygı duyması gerektiğini, onun sözünü dinlemesini, ona daha fazla değer vermesini ve taleplerinden vazgeçmesini ister. Her ne kadar eşini bir şekilde bastırmış olsa da bu durum karşıdaki kişinin kendisini daha kötü hissetmesine, üzülmesine ve eşine tepki duymasına neden olur. Haksız duruma düşen aslında eşinin kendisine daha hoş görülü olmasını, daha tatlı bir dille ikna etmesini belki de haklı olduğu halde sırf ona değer verdiği için haklılığından vazgeçmesini bekler. Evlilik bir terazinin iki kefesi gibidir. Bu kefelerin her birinin birbiriyle eşit seviyede olması gerekir. Birbiriyle aynı seviyede olmayan her ilişkide problem çıkması kaçınılmazdır.

Çatışma anlarında eşlerin birbirlerine öfkeli yaklaşımı, olaya mantıklı bir şekilde bakabilmelerini engellemektedir. Öfkeli bir şekilde gerçekleşen bir münakaşanın neticesinde olumlu bir sonucun çıkması mümkün değildir. Bu nedenle ilk önce sakinleşebilmeli ve bu sağlanmadan konuşulmamalıdır.

Hiç kimse kendisini kötü hissettiren birinin yanında mutlu olamaz. Sürekli tedirgin ve huzursuz hisseder. Böyle bir evlilik her iki kişi içinde katlanılması zor bir evliliktir. Özellikle çiftler bir çatışma anında, öncesinde veya sonrasında “Benim bu tutumum eşimi kırıyor mu?”, “O üzülüyor mu?”, “Bu konu onu bu ölçüde kırmaya değer mi?”, “Ben onu kırmadan bu konuyu nasıl anlatabilirim?” sorularını kendilerine sormaları gerekmektedir. Bu sorular sorulmadan yapılan her çatışma her iki taraf için pişmanlıklar, hatalar ve bazen de telafisi olmayan sorunları beraberinde getirecektir.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Mutlu Olmak mı? Haklı Olmak mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
► Çocuğuyla Mutlu Olmak İsteyen Anne Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Mutlu Olmak mı? Haklı Olmak mı?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:33
Top