2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hafif Acılar Konuşabilir Ama Derin Acılar Dilsizdir
MAKALE #19909 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Ekim 2018 | 8,336 Okuyucu
Bazı yaralar derin bir kuyu gibidir, düştükçe düşersin, düşüş halinin devamlılığı kuyuyu tarif etmeni de engeller. Tarif edemediğin, anlam veremediğin her şey gibi YARALAR’da gözünde büyüdükçe büyür. Çünkü tarif etmek bir nevi sınırları tayin etmektir. Tarif edilemeyen yaraların, sınırsız acılara sebebiyet vermesi de bundandır.

Sahi Ne Olabilir Tarifsiz, Sınırsız Acılar?

İnsan kadar bir ötekine muhtaç pek canlı olmadığına göre; adam yerine konulmamak tarifsiz bir acı olabilir elbette. Sevildiğini hissedememek, bir türlü güvenememek, bir yere ait olamamak daha çocukken ruhumuza nakşedilen acılardır.

Birde her şey yolunda giderken ruhumuzu allak bullak eden acılar vardır. Çok sevdiğimiz birinin ani kaybı, bir uzvumuzu, organımızı kaybetmek, tacize, tecavüze uğramak, ciddi kazalar yaşamak da acılarımızı sözsüz, dilsiz, tarifsiz kılabilir.

Derin Acılar Neden Dilsizdir?

Özellikle çocukluk döneminde içselleştirilen (ait olma, sevilme, güven…)şeyler bilincin örtük/gizli/bilinçdışı alanlarına kaydedilir. Araştırmalar bağlanma stillerinin (güvenli-güvensiz) yaşamın ilk yılında oluştuğunu göstermektedir. Eee oluşuyorsa ne olmuş diyorsanız? Dil yani başımıza gelenleri anlatabilme kabiliyetimiz 2 yaş civarında gelişmeye başlar ve kişilik dediğimiz şeyin temeli dil gelişmeden atılmaktadır maalesef.

O sebeple nedenini bilmediğimiz; sevilmeme, ait olamama ve bir türlü güven duyamama durumları çocukluktan kalan dilsiz acılarımızdır.

Sessiz, sözsüz, dilsiz başka acılar da vardır maalesef. Taciz, tecavüz, kazalar, kayıp, savaş… gibi travmalar da beynimizin kendimizi ifade etmeye yarayan, konuşmadan sorumlu Broca alanının baskılanmasına ve başımıza geleni tarif etmemizin zorlaşmasına neden olur. Tarif edemediğimiz yara acılarımızı derinleştirir.

Seneca, neredeyse 2000 yıl önce bu nörolojik gerçekleri görmüş gibi; ‘’Hafif acılar konuşabilir ama derin acılar dilsizdir’’ demeyi akletmiştir.

Hep Acıyacak mı?

İster çocukluğumuzdan, isterse de travmalarımızdan yadigâr olsun yaralarımız hep acımak zorunda değildir. Neredeyse tamamen alıcı bir konumda olduğumuz, çocukluk döneminde içselleştirdiğimiz olumsuz inançlarımızı psikoterapi sayesinde fark edip, test etme imkânına kavuşabiliriz. (O küçük çocuk için dünya pek güvenli bir yer değildi, acaba yetişkin ben için de öyle olmak zorunda mı?)

Travmatik olaylarla sarsılan temel güven duygusu, terapist ile danışan arasında gelişen terapötik ittifak (güvene dayalı diyalog) sayesinde tekrardan inşa edilebilir.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan ya da bu alanda çalışan uzman kişilerin bu bozukluk hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilmeleri için okumaları gereken ve aynı zamanda bu yazıya da kaynaklık eden önemli kitaplar mevcuttur. Bilindiği gibi farkındalık psikolojik sorunların çözülebilmesinin ilk ve en önemli unsurlarından biridir. Travmanın ne demek olduğu, türleri, insanın zihinsel ve bedensel işleyişine nasıl etki ettiğinin bilinmesi arzu edilen farkındalığın sağlanmasını kolaylaştıracaktır.

Aşağıda alanında uzman olan ruh sağlığı profesyonellerinin kitapları ve isimleri verilmiştir. Çocuk, ergen ve yetişkin travma alanlarında bilgi ve farkındalığınızı arttırmanız hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin yaşadıkları yorucu deneyimlerin size daha anlamlı gelmesine ve yardım arayışlarınızı hızlandırmanıza destek olacaktır.

Ey Travma Bizden Uzak Dur (Peter A. LEVİNE, Maggie KLİNE)
Kaplanı Uyandırmak, Travmayı İyileştirmek (Peter A. LEVİNE)
Seninle Başlamadı (Mark WOLYN)

Keyifli okumalar... Sağlıcakla kalın…

Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hafif Acılar Konuşabilir Ama Derin Acılar Dilsizdir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Anlam Arayışı ve Acılar Psk.Emine ÖZDEMİR
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Ruhumdaki Derin Yara - Travma Psk.Abdullah ALPASLAN
► Oedipus Kompleksi (Derin Psikoloji) Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Doğal Sakinleştirici: Doğru ve Derin Nefes PDF Psk.Ümit ÇİFTÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hafif Acılar Konuşabilir Ama Derin Acılar Dilsizdir' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top