2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teff Tohumu
MAKALE #19916 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Ekim 2018 | 2,010 Okuyucu
Teff tohumu, Etiyopya’ ya özgü bir tohumdur. Bilimsel olarak Eragrostis teff olarak bilinmektedir. Etiyopya’daki tahılların ¼’ünü oluşturmaktadır. Dünyadaki en küçük tahıllardan biridir. Çapı 1 milimetreden azdır. Buğday çekirdeğinin 1/100’ü kadardır. Beyaz, kırmızı ve kahverengi renkleri bulunmaktadır. Teff tohumu yüksek kalsiyum içeriğine sahip olmakla birlikte yüksek düzeyde fosfor, demir, bakır, alüminyum ve tiamin içermektedir. Teff tohumunun en çok kullanıldığı gıda Etiyopya ekmeğidir. Bu ekmeğe İnjera denilmektedir. Gevreklerin içine de ilave edilebilmektedir. Teff tohumunun sağlıklı gıda pazarındaki önemi gittikçe artmakta ve glutensiz makarna, ekmek üretiminde kullanılmaktadır. Sağlıklı gıda üretimi için teff tohumunun kullanılmasında büyük bir potansiyel olduğu düşünülmektedir.
1 fincan pişmiş teff tohumu:
• 252 kalori
• 50 gram karbonhidrat
• 10 gram protein
• 1.6 gram yağ
• 7 gram lif
• 123 mg kalsiyum
• 0.5 mg bakır
• 5.17 mg demir
• 20 mg sodyum
• 7.2 mg manganez içermektedir.
PROTEİN İÇERİĞİ
Vücut, yaşam boyu sağlıklı bir şekilde hücrelerin onarımı ve genel gelişimi sağlayabilmek için proteinlere ihtiyaç duymaktadır. Bitkisel proteinleri bileşen ve aminoasitlere daha kolay ayrıştırabilmektedir. Teff tohumu, sekiz farklı aminoasit ve az miktarda lizin içeriği ile büyüme ve gelişme için destek sağlayabilmektedir.
KALSİYUM İÇERİĞİ
Teff tohumu çok çeşitli mineraller içermektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre kalsiyum içeriğinin oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kolon kanseri, osteoporoz, iskelet ve dişlerin zayıflaması gibi hastalıklara karşı korunmada yardımcı olabilecek bir besin olarak düşünülmektedir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI İLE İLİŞKİSİ
Çölyak hastalığı, gluten karşı oluşan bir hassasiyettir. Çölyak hastaları, yaşamlarından ömür boyu gluten içeren besinleri çıkartmaları gerekmektedir. Teff tohumunda gluten bulunmamaktadır. Ve zengin aminoasit örüntüsü ile çölyak hastalarına iyi bir alternatif besin kaynağı olabilmektedir
ANEMİ İLE İLİŞKİSİ
Vücutta demir eksikliği gözlemlendiği zaman zayıflık, baş dönmesi, kas krampları ve baş ağrıları sıklıkla olan belirtilerindendir. Teff tohumunun içerisinde demir minerali iyi miktarda bulunmaktadır. Anemi hastalarının diyetine teff tohumunun eklenmesi önerilmektedir. Teff tohumu, dolaşımı hızlandırmaya ve organlara oksijenin ulaşmasına yardımcı olabilmektedir. Etiyopya’ da gebe kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, teff tohumu tüketiminin anemi riskini azaltmada yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
DİYABET İLE İLİŞKİSİ
Yapılan bir çalışmaya göre teff tohumu, insülinin kan dolaşımına salınımını yavaşlatamaya yardımcı olarak kan şekerinin ani yükselme ve düşüşlerine yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir. Lif içeriği ile kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda 1 fincan teff tohumu tüketilmesi ile günlük manganez gereksinmesinin %100’ünden fazlası karşılanabilmektedir. Manganezin yüksek kan şekerini dengeleyebileceği düşünülmektedir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, manganez verilen farelerin glukoz tolerasyonlarının iyileştiği gözlemlenmiştir.
SİNDİRİM SİSTEMİ İLE İLİŞKİSİ
Teff tohumu, uzun yıllar boyunca sindirim sistemini hızlandırmak ya da müshil etkisi oluşturmak için kullanılmıştır. Bu durumun, içeriğindeki liften kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Peristaltik hareketi uyarıp bağırsak hareketliliğini sağlayabilmektedir. Kabızlığı, şişkinliği ve gastrointestinal sorunlara karşı korunmada yardımcı olabilmektedir. Bu günlerde teff tohumu adı altında kilo verme amaçlı çaylar ortaya çıkmıştır. Bu çayların içeriğine iyice bakılması gerekmektedir. Vücuda zararlı olan, ishal yapabilecek bileşenler kullanılabilmektedir. Teff tohumu, sindirim sistemine yardımcı olmaktadır ancak zayıflama amacı ile kullanılmamaktadır. Zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Hiç bir besin, gıda, içecek için ‘Zayıflatır’ cümlesi doğru değildir. Besinlerin mucizevi bir etkisi bulunmamaktadır. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenme tarzı ile kilo verilebilmektedir.
KALP SAĞLIĞI İLE İLİŞKİSİ
Teff tohumu, sağlıklı damarları koruyan B6 vitamini içeriğine sahiptir. Kan içinde homosistein adı verilen bir bileşiğin seviyelerini düzenleyerek vücuda yarar sağlayabilmektedir. Teff tohumunun kalp sağlığı için de oldukça yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Düşük sodyum içeriği ile kan basıncını azaltarak kalp hastalıkları riskini azaltmada yardımcı olabilmektedir
AĞRI İLE İLİŞKİSİ
Teff tohumu, iltihap, kramp ve menstruasyonla ilişkili kas ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Teff tohumu günlük alınması gereken fosforun %30’unu barındırmaktadır. Fosfor hormonları doğal olarak dengeleyerek ağrıların azaltılmasında yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda bakır içeriği ile enerjiyi de artırabilmektedir. Menstruasyon sırasında yorgun ve halsiz hisseden kadınlara yardımcı olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teff Tohumu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Teff Tohumu' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Kombuca Çayı Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:56
Top