2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete (Kaygı)Faydalı Olabilir mi?
MAKALE #19938 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Ekim 2018 | 2,650 Okuyucu
Kaygı, herkesin yaşayabileceği bir duygudur. Hepimiz ara sıra endişeli ve kaygılı hissedebiliriz. Ancak kaygının aşırı düzeyde yaşanması ve buna bağlı olarak günlük yaşantının kaygıdan olumsuz etkilenmesi zararlıdır. Bu tür bir kaygı, psikolojik destek alınarak müdahale edilmesi ve aşılması gereken bir duygudur. Günümüzde kaygı bozukluğu en sık görülen psikolojik hastalıklardan biridir ve her yıl milyonlarca insan bu hastalıktan etkilenmektedir.

Kaygıyı olumsuz olarak değerlendirmemize yol açan şey, kaygının hayat kalitemizi düşürerek, günlük yaşantımızı sürdürmemizi zorlaştırmasıdır. Ancak kaygı, dengeli ve sağlıklı yaşandığı zaman pek çok kazanımların elde edileceği bir duyguya dönüşebilir. Bu kazanımlardan birkaçını şu şekilde ele alabiliriz.

Kaygı her zaman olumsuz değil, aksine bazen oldukça faydalıdır.
Kaygı tamamen ortadan kaldırılması gereken tehlikeli bir duygu değildir. Sağlığı konusunda kaygı yaşamayan bir insan sağlığına dikkat etmeyebilir. Sınav ile ilgili kaygı taşımayan bir öğrenci ders çalışmayabilir. Gelecekle ilgili kaygısız olan bir insan çalışıp üretime katkı sağlamak yerine sadece gününü yaşamayı tercih edebilir. Bunun gibi pek çok örnek sıralamak mümkün. Dolayısıyla yaşanan kaygı, kişiyi harekete geçiriyor, gerekli tedbirleri alınmasını sağlıyorsa faydalıdır.

Kaygı, eksik işlerin tamamlanmasına ve sorumlulukların yerine getirilmesine yardımcı olur.
Kişi bazen bir işe başlasa da sonunu getirmek konusunda aynı performansı ortaya koyamayabilir. Bazen de yapması gereken sorumlulukları veya işini ihmal edebilir. Bu problemler genellikle kaygının yokluğu veya eksikliğinde karşımıza çıkabilecek problemlerdir. Kaygı bu noktada, yarım bıraktığımız işi tamamlamamızı, ödenecek faturanın son ödeme gününün hangi gün olduğunu, yapılması gereken sorumluluklarımı bize söyler. Bu nedenle kaygı, eksik işlerin tamamlanmasına ve sorumlulukların yerine getirilmesine yardımcı olur.

Kaygı, zihnin üretkenliğini artırır.
Gelecekte ortaya çıkma olasılığı olan olumsuz durumlarla nasıl başa çıkabileceğimiz konusunda bazen yetersizlik hissedebiliriz. Başa çıkma stratejimiz bize yeteri kadar güç vermeyebilir. Böyle bir durumda ortaya çıkan kaygı, bizi çözüm arayışına yöneltir. Beynimiz çözüm seçenekleri üretmeye başlar. Daha önce aklımıza gelmeyen, dikkat etmediğimiz, göz ardı ettiğimiz pek çok çözüm önerisi zihnimize gelir. Kaygı, zihin üretkenliğini artmasına vesile olur.

Kaygı, enerjiyi artırma potansiyeline sahiptir.
Sahip olduğumuz enerjinin açığa çıkması her zaman mümkün olmayabilir. Var olan potansiyel, adeta üzeri örtük bir şekildedir. Ancak kaygı veren herhangi bir durumla karşılaştığımızda var olduğunu fark etmediğimiz enerji açığa çıkar ve sorunun aşılması konusunda bize yardımcı olur. Örneğin ıssız bir yoldan geçerken arabamızın arıza yaptığını ve durduğunu düşünelim. Eğer yoldan gelen geçen yoksa muhtemelen böyle bir durumda yoğun bir korku ve kaygı yaşarız. Bu korku ve kaygı, olumsuz bir duygu gibi görünüyor olsa da olumlu bir etkiye sahiptir. Normalde var olan enerji ile yürüyemeyeceğimiz yolu, kaygının ve korkunun verdiği enerji ile daha hızlı yürüyebiliriz. Dolayısıyla kaygının, enerjiyi artırma potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu sonuçlara dayanarak özetleme yapmak gerekirse; kaygı, sağlıklı ve dengeli yaşandığı sürece zararlı değil aksine oldukça yararlıdır. Harekete geçmemizi, tedbir almamızı, eksik işlerimizi tamamlamamızı, önem verdiğimiz şeylere karşı daha dikkatli olmamızı, zihnimizin daha üretken olmasını ve gerektiğinde enerjimizi artırarak istenen davranışları yapmamızı sağlar.
Kaygıyı olumsuz kılan şey ise; kaygının yoğun düzeyde yaşanması ve yapılması gereken davranışların yapılmasına engel olmasıdır. Kaygının olumsuz yaşanması durumunda vakit kaybetmeden yetkin bir uzmandan psikoterapi desteği almak gerekir. Psikolojik destek alarak olumsuz olan kaygıyı, sağlıklı yaşanan ve yararlı bir duygu haline getirmek mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anksiyete (Kaygı)Faydalı Olabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Kaygı (Anksiyete) Psk.Sibel YALMAN
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
► Dikkat mi Anksiyete (Kaygı) mi? Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
► Anksiyete - Kaygı Bozuklukları Psk.Aysel ÜLGÜNER
► Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anksiyete (Kaygı)Faydalı Olabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top