2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cilt Kanserleri Tedavisi
MAKALE #20282 © Yazan Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,145 Okuyucu
CİLT KANSERLERİ

Deri tümörleri özellikle ileri yaşlarda güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde daha sık olmak üzere vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Önceden var olan bir lezyonun değişimi veya yeni oluşan bir kitle olarak kendini gösterebilirler. Daha sıklıkla görülen Bazal hücreli kanser genelde iyi seyirlidir. Cerrahi olarak çıkarıldığında çoğunlukla tam olarak tedavi edilmiş olur. Erken yaşlarda görülebilen ve kötü seyirli olan Malign Melanom gibi tümörlerde radyoterapi, immunoterapi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Deri kanserleri çıkarılırken nüksü azaltmak için güvenlik sınırı hesaplanarak sağlam deriden de bir miktar çıkarılır. Boyutu büyük olan kanserlerde oluşan doku eksikliği uçuca dikişle çoğunlukla kapatılamaz. Bu durumda çevre dokulardan veya uzak dokulardan doku eksikliğini onarmak için doku aktarımı yapılır. Deri yaması, lokal flepler (v-y ilerletme, rhomboid flep, transpozisyon flebi) , uzak flepler (serbest fler, kompozit fler) doku eksikliklerinin giderilmesinde kullanılabilir.

Deri kanseri cerrahisi sonrası patoloji sonucuna göre geride tümör hücresi kalıp kalmadığı tespit edilebilir. Kanserin türüne ve yayılım potansiyeline göre radyoterapi, immunoterapi veya kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir. Nadiren nüks olsa da düzenli kontroller tekrar eden lezyon erken yakalanarak tedavi edilmesini sağlar.

CİLT KANSERLERİ TÜRLERİ

Cilt kanserleri farklı tiplerde ortaya çıkabilir. Yaşla birlikte cilt kanseri oluşma olasılığı artar, güneşe maruziyet, travmaya maruz kalan ben varlığı cilt kanseri oluşma riskini artırır. Cilt kanserlerinin en sık görülen tipi Bazal hücreli kanserdir.

Bazal hücreli kanser (BCC) nedir?

Bazal hücreli kanser cildin melanositik olmayan bazal tabakadaki hücrelerinden kaynaklı bir cilt kanseridir. İyi seyirlidir ancak çevre dokularda deformasyon veya kronik yara oluşturabileceğinden erkenden teşhis edilerek tedavi edilmesi yararlıdır.

Bazal hücreli kanseri (BCC) düşündüren bulgular

Ortasında çöküklük olan deriden kabarık lezyonlar
Lezyon ortasında ülserasyon veya yoğun pigmentasyon
Kanamalı lezyon, özellikle de travma ile birlikte
Kabuklu,akıntılı yaralar
Sınırları düzensiz lezyonlar
Yüzeyinde damarlanma artışı olan papüller
1-2 yıl içinde yavaş büyüyen lezyonlar bazal hücreli kanseri düşündürür.

Bazal hücreli kanser(BCC) nerelerde görülür?

Bazal hücreli kanser %85 oranında yüz, saçlı deri ve boyunda görülür. Geri kalanı gövde , kol ve bacakta çok nadiren de elde ortaya çıkar. Yüzde en çok ortaya çıktığı bölgeler burun, göz çevresi, yanaktır. Göz çevresinde de
Alt göz kapağı %48-72, burun göz arasında :%25-30, üst göz kapağı %15, göz kapağının dış kısmı %5 olacak şekilde en çok alt göz kapağı çevresinde görülür.

Bazal hücreli kanser tipleri nelerdir?

Nodüler BCC; kistik,pigmente ,keratotik olabilir. BCC nin en çok görülen tipidir. Yuvarlak,parlak,telenjektazik papel şeklinde ortaya çıkabilir.
İnfiltratif BCC; alt derideki kollajen fibrillerin arasına yayılabilir sınırlarının gözle anlaşılması mümkün olmayabilir.
Microdnodüler BCC; ülsere olmayan iyi sınırlı sert sarı beyaz kitle şeklinde ortaya çıkabilir
Morfeaform BCC; nadiren ülsere, balmumu şeklinde sarı beyaz,hafif çökük sklerotik plak şeklinde olabilir.
Yüzeyel BCC; Genelde omuz ve gövdede iyi sınırlı yama şeklinde eritemli hafif kırmızı renkte oluşabilir.

Bazal hücreli kanser (BCC) tanısı nasıl konulur?

Bazal hücreli kanser tanısı genel olarak öykü ve muayene ile konabilir. Kesinleştirmek için biyopsi yapılabilir. Nadiren metastaz yaptığı için görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaz. Ancak kemiğe ulaşacak kadar ilerleyen uzun süreli tedavi edilmemiş olgularda görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.
Biyopsi; Şüpheli olgularda lezyonun bir kısmı çıkarılarak veya punch biyopsi şeklinde biyopsi yapılabilir. Böylece nihai tedavi öncesi tanı konulmuş olur. Ancak küçük lezyonlarda klinik ve muayene bulguları tanı için yeterli olup öncesinde biyopsi yapılmayabilir.

Bazal hücreli kanser (BCC) tedavisi nasıl yapılır?

Cerrahi tedavi ; Küretaj, kyroterapi veya eksizyon uygulanabilir. Genel olarak cerrahi olarak eksizyon ve oluşan doku defektinin doku onarımı seçeneklerinden biri ile tamiri uygulanır.

Radyoterapi: çok büyük lezyonu olan veya cerrahi uygulamaya elverişli olmayan hastalarda tercih edilebilir veya tümör çıkarıldıktan sonra sınırlar pozitif ise onun temizlenmesi için kullanılabilir.
İlaç tedavisi: 5 Fluoraurasil içerikli kremler cerrahi uygulanamayan kişilerde veya risksiz bölgelerdeki küçük yüzeysel lezyonlarda kullanılabilir.

Bazal hücreli kanser (BCC) seyri nasıldır?

Bazal hücreli kanser genel olarak iyi huylu seyreden metastazı çok çok nadir olan bir cilt kanseri türüdür. Bulunduğu bölgedeki burun, göz gibi organlarda destrüksiyona yol açabilir. Fonksiyon bozuklukları yaratabilir. Özellikle yaşlılarda kaşıntılı, kanamalı, ülsere lezyonlar sorun oluşturabilir ve tedavi edilmelerinde fayda vardır.

Derinin yassı hücreli kanseri (SCC) nedir?

Yassı hücreli kanser skuamöz hücreli kanser olarak da adlandırılır , derinin ikinci en sık kanseridir. Derinin dış tabakasından köken alan hücrelerden oluşur. Orta yaşın üzerindeki kişilerde genelde ortaya çıkar. Sigara kullanımı ve aşırı güneşe maruziyet risk faktörleridir.

Yassı hücreli kanser nasıl görünür?

Genel olarak deri üzerinde bir kabuklanma ve pullanma şeklinde ortaya çıkar, ülserasyon kanama yapan uzun süreli yaralar yine yassı hücreli kanseri düşündürür. Lezyonlar deriden kabarık, düzensiz sınırlı, ülsere şekildedir.

Yassı hücreli kanser nerelerde görülür?

Yassı hücreli kanser daha çok güneş gören alanlarda yüz, boyun ve ellerde ortaya çıkabilir. Özellikle saçlı deri, kulak arkası ve dudak yassı hücreli kanserin sık görüldüğü yerlerdir ancak vücudun tamamında ortaya çıkma olasılığı mevcuttur.

Yassı hücreli kanser yayılır mı?

Tedavi edilmemiş veya geç tanı konulmuş kişilerde yassı hücreli kanser çevre dokulara yayılabilir. Burun dudak gibi özellikli yapıları bozabilir. Yine dudak çevresi kanserlerinde boyundaki lenf bezlerine yayılım ortaya çıkabilir. Dudakta SCC bazen çene kemiğine kadar ulaşabilir.

Yassı hücreli kanser nasıl tedavi edilir?

Yassı hücreli kanser biyopsi ile tespit edildikten sonra veya klinik olarak büyük olasılıkla kanser düşündüren olgularda tedavi cerrahidir. Tümör ile birlikte çevredeki sağlam dokudan en az 1 cm çıkarılması nüksün engellenmesi açısından önemlidir. Yassı hücreli kanserlerin çıkarılması Plastik Cerrahlar tarafından uygulanır. Sonrasında oluşan doku kaybı plastik cerrahinin doku aktarım tedavileri ile yerine konur. Lenf nodlarına yayılım mevcutsa şüpheli lenf nodları da tümörle birlikte çıkarılır.

Malign Melanom Nedir?


Malign melanom deri içinde dağınık halde bulunan melanosit adlı hücrelerden köken alan kötü huylu bir kanser türüdür. Melanositler pigment üreterek deriye rengini verir aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarını absorbe ederek güneşten korunmaya yardımcı olur.

Malign melanom nasıl oluşur?

Melanom genel olarak 25 yaştan itibaren orta yaşlarda ortaya çıkar , kadınlarda daha fazla görülür. mevcut bir benin değişimi ile oluşabileceği gibi direkt kanserleşmiş hücrelerin çoğalması ile de ortaya çıkabilir.
Malign Melanom için risk faktörleri nelerdir?
fazla sayıda bene sahip olmak
açık tenli olmak
genetik yatkınlık
aile öyküsü
bilinçsiz güneşlenme
bilinçsiz güneş koruyucu kullanımı
Malign Melanom nasıl görünür?
Koyu renkli hızlı büyüyen bir benininiz varsa veya mevcut beninizde renk değişikliği, sınır düzensizliği, hızlı büyüme , kanama,kabuklanma ülserasyon varsa mutlaka kontrol için doktora başvurulmalıdır.

Açık tenli , güneşten çabuk etkilenen, vücudunda fazla sayıda ben bulunan,ailesinde melanom olan kişilerin düzenli aralıklarla kontrolü malign melanom gelişmeden önce veya erken safhada tümörün yakalanmasını sağlar ve tedaviyi kolaylaştırır.

Malign Melanom nerede görülür?

Melanom iç organlar, vulva,vajina,rektum dahil olmak üzere tüm vücutta görülebilir. Tınak altında siyahlığa yol açan tırnak yatağı tutulumları olabilir. Klinik olarak yüzeyel yayılan ,nodüler, akral lentigo, lentigo maligna gibi farklı şekillerde gruplandırılır.
Malign Melanom tanısı nasıl konulur ve nasıl tedavi edilir?
Görünüm ve seyir olarak şüpheli lezyonlardan biyopsi yapılarak patolojik tanı kesinleştirilir.
Sonrasında 5 cm güvenlik sınırı sağlam dokuyu da içerek şekilde cerrahi olarak tümör çıkarılır. Tümör çıkarıldıktan sonra oluşan doku kaybı plastik cerrahi yöntemleri ile onarılır. Tümörün patolojik incelenmesine göre ek tedavilere ihtiyaç olup olmadığına karar verilir. IFN , radyoterapi gibi ek tedaviler onkoloji birimleri tarafından planlanır.

Malign Melanom nadir görülen bir deri tümörü olmasına rağmen hızlı büyümesi ve iç organ metastazları nedeniyle en ölümcül olanıdır. Erken teşhis çok önemlidir. Çevre dokulara veya uzak organlara yayılmadan tümörün çıkarılması yaşam şansını artırır. Vücudunuzda şüphelendiğiniz lezyonları mutlaka muayene ettriniz.
Malign Melanomdan korunmak için ne yapılabilir?
Malign melanomdan korunmak için bilinçli güneşlenmek çok önemlidir. Güneş ışınlarının yoğun olduğu öğlen saatlerinde güneşlenmemek, güneşten fazla kalmamak, şapka gözlük kullanmak , özellikle çocukluk çağında güneş temasına dikkat etmek cilt kanserlerinin önlenmesinde önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cilt Kanserleri Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurgül ALTUNTAŞ Fotoğraf
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın Makaleleri
► Cilt Kanserleri Op.Dr.Onur SAKA
► Cilt Kanserleri Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Tiroid Kanserleri Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Deri Kanserleri Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Yumurtalık (Over) Kanserleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Baş-Boyun Kanserleri Op.Dr.Sinan YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cilt Kanserleri Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İyi Huylu Benler Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:29
Top