2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu
MAKALE #20306 © Yazan Psk.Damla ARAZ | Yayın Ocak 2019 | 2,364 Okuyucu
OBSESİF KOMPULSİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan bir kişi mükemmeliyetçidir, kurallara, planlara ve ayrıntılar üzerinde çok fazla kafa yorar. Bu bozukluğa sahip olan bireyler o kadar çok ayrıntılar üzerine düşünürler ki bu yüzden çoğu zaman işlerini tamamlayamazlar. Keyiflerini düşünmekten çok işlerine odaklıdırlar (Kring, Johnson, Davidson ve Neale, 2015).
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunda inatçı olma, ısrarcı olma, aşırı düzenlilik ve titizlik, karar vermede güçlük ve katı bir duruşa sahip olma en temel olarak barındırılan özelliklerdir. Bu bireyler yapılan işin amacına ve bütününe değil de işin ayrıntılarına kafa yorarlar. Fikirlerinde sabittirler ve rahatsız edecek seviyede titizdirler. Bu kişiler aynı zamanda aşırı seviyede mantıklı düşünür ve akılcıdırlar (Bayat ve Şengül, 2007). Obses,f kompulsif kişilik bozukluğu, bireyin alıştığı düzeni, mesleği ile ilgili işlevlerini ve sosyal çevresi ile ilgili olan ilişkilerini büyük bir ölçüde olumsuzca etkilemektedir (Karamustafalıoğlu ve Akpınar, 2006).
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan bireyler toplum içinde gösterdiği davranışlarında nazik, kibar ve gayet resmi bir tutum sergilerler. Başka insanlarla, kendi içinde bulundukları seviyeye göre ilişki kurarlar. Bu kişilerin birçoğu kendisini otoriter kişilere kabullendirme ve onların güvenini kazanma arayışı içindedirler (Köroğlu ve Bayraktar, 2011). Obsesif kompulsifler başka bireylerle birlikte oldukları zaman kendilerini yargılamak konusunda acımasız ve katıdırlar. Ayrıca, başka insanlara karşı sorumluluk sahibi olduklarını da sıkça dile getirirler. Buna karşın obsesif kompulsif bireyler belirli bir amaç, ideal doğrultusunda yaşayamadıkları için kendilerine karşı bir güvensizlik ve suçluluk içerisinde olurlar ve çoğu zaman bunun kendilerinden kaynaklandığının farkında olmazlar (Köroğlu ve Bayraktar, 2011).
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu İçin DSM-5 Tanı Ölçütleri
Semptomlardan dört tanesi veya daha fazlasıyla belirli, genç yetişkinlikte baş gösteren ve farklı koşullar altında meydana gelen, esneklik, açıklık ve verimlilik uğruna düzenlilik, mükemmeliyetçilik, zihinsel ve bireyler arasında kontrol koyma üzerine aşırı kafa yormanın olduğu sürekli bir örüntü:
1. Yapılan işin ya da etkinliğin gerçek amacını unutacak düzeyde detaylar, kurallar, sıralama, düzen veya tasarlama ile meşgul olur,
2. İşin bitirilmesini zorlaştıracak biçimde eksiksiz ve mükemmel yapma gayreti içerisindedir,
3. Boş zaman aktivitelerini değerlendirirken, etkinliklerinden ve sosyal çevresinden uzak kalacak derecede kendisini işe veya üretkenliğe adar,
4. Ahlaki değerlerine, vicdan, doğruluk ve erdemlerine aşırı bağlıdır, esneklik göstermez (kültür veya din özdeşimi ile açıklanmamalı),
5. Spesifik bir değeri olmasa da, eskimiş, işe yaramayan, değeri olmayan eşyaları- nesneleri atamaz,
6. Diğer kişilerin bir işi kendisi gibi yapacağına ikna olmadığı sürece, imece ya da görev dağılımı yapma konusunda isteksizdirler,
7. Para harcama konusunda, kendisi ve diğer kişiler için cimridir, paranın ileride karşılaşılabilecek zor durumlara karşı biriktirilmesi gereken bir nesne olduğunu düşünür,
8. Her zaman katıdır, esneklik göstermez ve inatçıdır.

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu’ nda Ayırıcı Tanı
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunda, obsesif kompulsif bozukluğu ile ayrımının yapılması oldukça güçtür. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun tanı ölçütlerindeki iş ile sosyal işlevsellikteki önemli derecedeki bozulmalar ayırt edilmemelerine olanak sağlar (Bayat ve Şengül, 2007).

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu’ nun Epidemiyolojisi
Toplumlarda yaklaşık olarak %1 civarlarında görüldüğü belirtilmiştir. Aynı zamanda kadınlara oranla erkek bireylerde daha sık görüldüğü de vurgulanmıştır (Bayat ve Şengül, 2007).

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu’ nun Kalıplaşmış Düşünceleri
• Kendimin ve diğer insanların sorumluluğu bana aittir.
• İşlerin başarıldığını, tamamlandığını görmek istiyorsam kendime güvenmem gerekir.
• Başka insanlar ellerindeki işe yeteri kadar özen göstermiyorlar, baştan savma yapıyorlar ve gereken önemi göstermiyorlar. Bunun nedeni de kendi istek ve arzularını işlerinden daha çok önemsemeleridir.
• Her şeyi yapabilmek değil, önemli olan her şeyin en iyisini yapabilmektir.
• İşi doğru yapabilmem için belirli bir yol, plan ve düzene ihtiyacım vardır.
• Eğer bu yöntemlerim ve yolum olmazsa yaptığım her şey darmadağın olur.
• Gerektiği gibi önemsenmeden yapılan bir iş felaketle sonuçlanabilir.
• Her zaman en yüksek seviyede standartların yakalanması gerekmektedir, aksi takdirde her şey birbirine girebilir.
• Duygularımı ve hislerimi tam anlamıyla kontrol altında tutmam gerekir.
• En yüksek seviyeye ulaşamazsam eğer bu benim başarısızlığım olur.
• Yapılabilen hatalar, eksikler ve yanlışlar affedilemez.
• Ayrıntılar aşırı önemlidir.
• Benim bir işi yapış şeklim genellikle en iyisi olur.
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu’ nun Etiyolojisi
Yapılan araştırmalar, takıntılı- zorlantılı kişilik bozukluğunda genetik nedenlerin etkisi olduğu görüşünü savunmaktadır. İlk araştırmalara bakıldığında, Freud’un psikoseksüel gelişiminin anal evresinde; ebeveynlerin çocuğu sosyalleştirme çabaları, çocuğun dürtüleri ile çatışmaya girmektedir. Çocuğun kızgınlığı veya memnuniyetsizliğini ifade etme şekli, utangaçlık, eleştiri veya sosyal yalıtım ile sonuçlanabilir (Ceylan, Yazan, & Demirergi, 2000).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla ARAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla ARAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla ARAZ Fotoğraf
Psk.Damla ARAZ
KKTC (Kıbrıs)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla ARAZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:49
Top