2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygı Bozuklukları ve Psikoterapinin Tedavideki Rolü
MAKALE #2524 © Yazan Uzm.Psk.Merve MAMACI | Yayın Mart 2009 | 6,260 Okuyucu
KAYGI BOZUKLUKLARI: Psikoterapinin tedavideki rolü

Her insan zaman zaman kendini stres altında ya da kaygılı hisseder. Buna neden olabilecek çeşitli durumlar arasında yetiştirilmesi gereken işler, trafikte uzun zaman harcamak ve bir adım ilerleyememek yer alır. Genelde kaygı, canlıların dış ortama uyum çabasında koruyucu bir tepkidir ve korku ve stres ile birlikte ele alındığında, insanın hayatta kalması açısından doğal bir tepkidir. Kaygı, insanın kendini tehlikelere karşı korumasını sağlar. Bu tepki canlılarda normalde tehdit tehlike karşısında savunma ya da saldırı amaçlı bir davranışın ortaya konması için gereklidir. Denetim dışına çıkıp kaygı çok yoğun ve sürekli olduğunda yani kişinin işlevselliğini aksattığında ise bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklara kaygı bozuklukları diyoruz. Ancak bu bozukluklar etkili tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir ve insanlar normal hayatlarına geri dönebilirler.

Kaygı bozukluklarının özellikleri:

Ayrı karakteristik özellikleri olan çeşitli kaygı bozuklukları vardır.
  • Kaygı, kişi gündelik hayatta karşı karşıya geldiği durumlarla ve olaylarla ilgili aşırı bir endişe halindedir. Bunun yanı sıra, sağlık ve finans konularında da aşırı bir endişe halindedir. “Her an kötü bir olay olabilir” beklentisi içindedir. Bu yaşanılan yoğun kaygının nedenini irdelemek zordur. Ama kişinin yaşadığı kaygı oldukça gerçekçi ve kişiyi gündelik hayatta konsantre olmasını engeller.
  • Panik Bozukluk ise, aniden başlayan ve çoğunlukla tekrarlayan, insanı yoğun sıkıntı ya da korku nöbetlerinde bırakan bir rahatsızlıktır. Kişiler çoğunlukla gelecek panik atakların da sıkıntısını yaşarlar. Buna bağlı olarak, gündelik aktivitelerini aksatırlar.
  • Fobiler, bir nesneye ya da duruma duyulan yoğun korku bozukluğudur. Fobilere örnek vermek gerekirse; belli başlı hayvanlara duyulan fobiler, uçak fobisi, ve sosyal fobi. Mesela, toplum önünde konuşmak, yemek yemek gibi.
  • Obsesif Kompülsif bozuklukta ise; istemli bir çaba ile zihinden uzaklaştırılamayan, istemeden oluşan, kişiye ters gelen, ısrarlı, genellikle olumsuz düşünceler vardır ve bunları yok etmeye yönelik davranışlar vardır. Örnek olarak; elleri defalarca yıkamak, evi sürekli temizlemek, mikroplardan korkma, elektriği suyu kapadım mı diyerek sürekli kontrol etme.
  • Bir tür doğal felaketle, yaşanılan bir suçla (tecavüz, gasp vb.) karsilaşıldığında dirençli anksiyete belirtileri ortaya çıkabilir. Buna Post-travmatik Stres Bozuklugu denir. Herhangi bir olay, düşünce, ya da davranış esas travmatik olayi animsatabilir.
Nefesin kesilmesi, kalp atışının hızlanması, titreme, baş dönmesi gibi fizyolojik belirtiler çeşitli kaygı bozukluklarına eşlik eder. Anksiyete bozuklukları her dönemde ortaya çıkabilir, genelde ergenlikte başlayıp erken yetişkinlik döneminde patlak verir. Kaygı bozukluklarında genetik faktörlerin etkisi ve ailesel yatkınlık önemli bir ipucudur.

Bu rahatsızlıklar için tedavi olmak neden önemlidir?

Eğer tedavi edilmezlerse çok ciddi sonuçları olabilir. Bunlara örnek vermek istersek; iş kayıpları, ailesel konularda disfonksiyonlar, korkulan herşeyden ve sosyal hayattan geri çekilme hastalığın ciddi sonuçları olabilir. Eğer tedavi edilmezse, başka diğer hastalıklar de kaygı bozukluklarına eşlik edebilir. Bunlara örnek vermek gerekir ise; alkolün kötüye kullanımı, depresyon, madde kullanımı vs.

Kaygı bozuklukları için etkin tedavi yöntemleri var mıdır?

Kesinlikle. Kaygı bozuklukları profesyoneller tarafından (klinik psikolog ve psikiyatristler) tedavi edilebilir.

Özellikle bilişsel davranışçı terapiler, kaygı bozukluklarının tedavisinde büyük rol oynar. Terapi, kişinin hastalığını tedavi etmek bir yana hastalığa neden olan anksiyete faktörlerini de yönetebilmeyi de öğretir.

Ulusal Ruh Sağlığı Ensititüsüne göre; davranışsal terapiler ve bilişsel terapiler kaygı bozukluklarını tedavi etmede oldukça etkindir. Davranış terapileri içlerinde, istenmeyen davranışların sonlandırılmasını, danışanın kendini rahatlatmasını öğrenmeyi barındırır. Rahatlama, doğru nefes alma tekniklerini benimsemeyle öğrenilir. Bu sayede kaygı bozukluklarında ortaya çıkan belirtiler giderilir. Bilişsel terapiler ise; kişinin düşüncelerini daha iyi anlamasına, negatif düşüncelerini pozitif olanlarla değiştirmeyi hedefler. Düşüncelerimiz, duygularımızın ve davranışlarımızın tetikleyicisidir.

Örnek olarak:
Eğer evinizde gece uyuyorsanız ve birden ani bir ses duyduysanız ve bunu “camda kuş var” olarak yorumlarsanız korkmazsınız ve yatagınızdan kıpırdamazsınız bile. Ancak; eve hırsız giriyor şeklinde yorumlar yani düşünürseniz, yaşayacağınız duygu korku olur ve davranışısınız da ya kaçmak ya da saldırmak olacaktır.

İlaç tedavisi belli noktalarda gerçekten önemlidir. Ancak sadece ilaçla kaygı bozuklukları tedavi edilemez. Mutlaka uzman bir klinik psikologtan psikoterapi görülmesi gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın tekrar etmesini azaltır ve hastalığın düşünce boyutunu irdelemeye de yardımcı olur. Unutulmamalıdır ki; ilaçların yan etkileri de vardır. Bu yan etkiler psikiyatristler tarafından kontrol edilmelidir.

Uzman Klinik Psikologlar Kaygı Bozukluğu Yaşayan bir danışana nasıl yardım edebilir?

Uzman Klinik Psikologlar, tanı koyabilir ve kaygı bozukluklarını tedavi edebilir. Bu rahatsızlıklardan kurtulmak isteyenler, bilişsel-davranışçı yaklaşımını benimsemiş psikologlardan yararlanmalıdırlar.

Aile terapisi ve grup terapisi de seçenekler arasındadır. Özellikle kaygı bozukluklarıyla çalışan kliniklere gitmek ya da haygı bozuklukları ile çalışan profesyonellere yönlenmek de faydalıdır.

Psikoterapi ne kadar zaman alır?

Şunu belirtmek gerekir ki; kaygı bozukluklarında tedavi hemen cevap vermez. Danışan terapistten ve uygulanılan tedaviden memnun olmalıdır ve kendini rahat hissetmelidir. Danışanın tedaviye uyumu çok önemli bir etkendir. Terapist ve danışan kaygı bozukluklarını ortadan kaldırmak için ekip halinde çalışmalıdır.

Her tip tedavi her danışan için uygun olmayabilir. Tedavi, kişinin ihtiyaçlarına ve rahatsızlığına göre değişir. Daha önce de belirtildiği gibi, terapist ve danışan ekip halinde beraber çalışmalıdır. Çogu danışanlar 8-10 seansta belirgin gelişmeler göstermektedirler. Tabi bu tedavi planına uyum gösterenler için sunulmuş bir rakamdır.

İnkar edilemez nokta şudur ki; kaygı bozuklukları insanların işlevselliğini bozar. Kişi işine gidemez, aile ve sosyal çevresiyle sorunlar yaşar. Bu yüzden doğru profesyoneli aramak önemlidir.

Duyguların ve düşüncelerin kontrolü ile birlikte, kişilerin yaşamları da kontrol altında tutulabilir.

Referans: http://apahelpcenter.org/articles/article.php?id=46
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygı Bozuklukları ve Psikoterapinin Tedavideki Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve MAMACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve MAMACI Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve MAMACI
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın Yazıları
► Kaygı Bozuklukları Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Kaygı Bozuklukları Psk.Başak SOYSAL
► Kaygı Bozuklukları Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Kaygı Bozuklukları Psk.Nur GEZEK
► Çocuklarda Kaygı Bozuklukları Psk.Sinem ERUSTA
► Anksiyete - Kaygı Bozuklukları Psk.Aysel ÜLGÜNER
► Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Yaygın Kaygı Bozuklukları ve Tedavisi Psk.Melis TUNCAY NEÇARE
► Kaygı Bozuklukları ve Düşünce Hataları Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kaygı Bozuklukları ve Psikoterapinin Tedavideki Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şişman Psikolojisi Ekim 2009
► Bipolar Bozukluk Nedir? Şubat 2009
◊ Korkunc Sonuc : Intıhar Şubat 2010
◊ Bazı Dernekler Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:15
Top