2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Cerrahide Dikkat Edilmesi Gereken Konular
MAKALE #2818 © Yazan Op.Dr.Onur GÜRBÜZ | Yayın Nisan 2009 | 10,777 Okuyucu
Bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrah olarak tüm okurlara tavsiyem yaptıracakları estetik girişimleri mutlaka konunun uzmanlarına yaptırmalarıdır. Uzmanlık alanının doğru isminin ne olduğu ile yazıma başlamak istiyorum. Uzmanlık alanı Estetik cerrahi değildir. Doğru adı : "Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi" dir. Biz plastik cerrahların uzmanlık alanı içerisinde estetik cerrahi küçük bir alanı kapsamaktadır. "Plastik" terimi "şekil" anlamına, "Rekonstrüktif" terimi kısaca "Yeniden oluşturma" anlamına gelmektedir. Dolayısı ile branşımızın uğraşı alanları herhangi bir nedenden dolayı vücudumuzun herhangi bir bölgesinde oluşan bir kaybı yeniden kazandırmaktır. Doğuştan olan bir takım hastalıklar (dudak-damak yarıkları, çene-yüz anomalileri, el anomalileri, kulak deformiteleri, göğüs gelişim problemleri, kontraktürler gibi) ve sonradan kazanılan hastalıklar ( doku kayıpları, parmak-el-bacak kopmaları, deri kanserleri, yanığa bağlı kayıplar, trafik kazalarına bağlı yüz kırıkları ve doku kayıpları) branşımızın "Rekonstrüksiyon prosedürleri" içerisinde yer almaktadır. Bu kadar zorlu uğraşı alanları olan bir uzmanlık branşının sadece "Estetik Cerrah" olarak tanınmasını kişisel olarak doğru bulmadığım için bu yazıyı yazmak istedim. Evet bizler "Estetik Cerrah"larız, ama sadece Estetik cerrah değil, aynı zamanda Plastik ve Rekonstrüktif cerrahlarız.

Halk arasında bir takım yanlış bilinen kavramlar var. Estetik ameliyat yaptırmak için başvuran insanlardan duyduğum bazı kavramlara açıklık getirmek istiyorum. Estetisyen nedir, estetik cerrah nedir, Medikal estetik doktoru nedir?

Estetisyen; Doktor olmayan (Tıp fakültesi okumamış), milli eğitim bakanlığının düzenlediği veya bakanlığın onay verdiği güzellik salonlarında kurs görerek sertifika programını tamamlayıp, sertifikası olan, ve güzellik salonlarında çalışan, iğne epilasyon dışında girişim yapma yetkisi olmayan güzellik uzmanlarıdır. Derin kimyasal peeling (cilt soyma) yetkileri de yoktur.

Medikal estetik hekim: Bir dönem sağlık bakanlığının düzenlediği kursa katılarak bir takım girişimsel olmayan (ameliyat yapmayan) estetik uygulamalar için sınırlı yetkiye sahip olan tıp fakültesi mezunu, pratisyen hekim arkadaşlarımızdır. IPL lazer dışında lazer epilasyon yetkileri bulunmamaktadır.

Estetik cerrah: Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 6 yıllık bir eğitim olan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi uzmanlık dalında Türkiye'de tıp fakülteleri veya Eğitim araştırma hastanelerinde asistanlık yaparak ihtisas sınavını başarıyla geçen ve uzmanlık tezi kabul edilerek uzman tabip ünvanı alan kişilerdir. Yukarıda bahsedilen tüm müdahalelere ek olarak her türlü estetik uygulama ve ameliyatları yapmaya tek yetkili insandır. Ayrıca 19 eylül 2008 tarihinden itibaren lazer epilasyon yetkisi Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlar ve dermatologlara verilmiştir.

Estetik ameliyatları Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik cerrahlar yaparlar. Ancak günümüzde bazı insanlar ve merkezler; yalan yanlış, işin anatomisini, fizyolojisini, sonuçta ne gibi tehlikelerin olabileceğini bilmeden sadece teknisyenliğini görerek bir takım işler yapmaya çalışıyorlar. Şu unutulmamalıdır ki en basit girişimde bile büyük riskler mevcuttur. En basit işlem esnasında hastanın tansiyonu düşebilir, kan şekeri düşebilir. Bu insanlar (doktorlar dışında bu işi yapan merkezler) hastaya ne olduğunu anlayamadıkları gibi müdahale de edemezler ve sonuç her an bir felaket olabilir. Yapılan uyuşturucu iğneler yanlışlıkla damara verilse, ilaç allerjisi olsa hasta her an tehlikede olabilir. Bu anlattıklarım estetik cerrahideki en basit estetik ameliyat olan "saç ekimi" ameliyatında neler olabileceği ile ilgili şeyler. Daha kapsamlı müdahaleleri düşünmek gerekir...

O yüzden estetik ameliyat düşünen insanların öncelikle bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrah ile görüşmeleri gerekir. Doktor hakkında araştırma yapmaları (deneyim, hasta önerileri, çalıştığı yer vs), doktorlarından ameliyatın yapılacağı hastanenin fiziksel şartları hakkında bilgi almaları önerilir.

Şunu unutmayınız ki estetik ameliyatın en makbul olanı "tek seferde yapılan ve en iyi sonuç alınanıdır".
Bu konuda sık karşılaşılan sorular:

1. Estetik yapıyor musunuz?

Öncelikle doktorunuza başvururken asıl şikayetinizi belirten bir soru ile başvurunuz. Burun estetiği yapıyor musunuz? gibi.

2. Burun estetiği yaptırırsam burnum düşer mi?

Hayır düşmez. Burunda düşme diye bilinen durum ameliyattan sonra burundaki şişliklerin (ödem dediğimiz) inmeye başladıktan sonra (yaklaşık 9-12 ay) burunda oluşan düzensizlikler veya burun ucunun aşağı doğru düşmesidir. Doğru ellerde yapılan, kurallarına uygun bir rinoplasti ameliyatında bu durumla karşılaşmayız.

3. Burun ameliyatı sonrasında tampon alınırken çok ağrım olur mu?

Bir çok hasta bu soru yüzünden burun ameliyatından korkmaktadır. Günümüzde kullanılan burun tamponları küçük yapıda, kolay çekilen, yapışma yapmayan tamponlardır. Metrelerce bez konmamaktadır. Kullanılan ameliyat tekniğine bağlı olarak artık tampon konmadan da burun ameliyatı yapılmaktadır.

4. Burun ameliyatlarından sonra gözüm morarır mı?

Bu durum temelde 2 faktöre bağlıdır. Birincisi hastaya ait faktörler, ikincisi doktora ait faktörler. Kişinin lemik ve deri yapısına bağlı olarak bazı hastalarda az, bazı hastalarda daha fazla olmak üzere şişlik ve morluklar görülebilir. Doktora bağlı faktörler ise kullandığı cerrahi tekniğe bağlı morluk derecesi değişebilmektedir. Ancak ne kadar şişerse şişsin, morarırsa morarsın bu durum geçici bir süreçtir ve 1 ile 2 hafta arasında tamamen geçmektedir.

5. Burun ameliyatında çok ağrım olur mu?

Ağrı kişisel bir kavram olup her insanın ağrıyı algılama derecesi farklıdır. Burun ameliyatı genel anestezi altında oldukça konforlu geçmektedir. Kullanılan ilaçlara bağlı hemen hemen hiç bir hasta uyandığında ağrıdan bahsetmemektedir.

6. Burun ameliyatı lokal anestezi ile olur mu?

Olabilir. Bu ameliyatı ileride güzel hatırlamak için kişisel tercihim genel anestezi ile yapılmasıdır.

7. Estetik burun ameliyatında nefes alma sorunu giderilebilir mi?

En önemli sorulardan bir tanesi bu sorudur. Tam bir ameliyat için nefes almanın optimum düzeyde sağlanması gereklidir. Septoplasti dediğimiz operasyon eğri olan burun orta kıkırdağının düzeltilmesidir. Eğer içteki bu eğrilik başarılı bir şekilde düzeltilemez ise estetik müdahale de başarısız olur. En önemlisi ameliyat sonunda nefes almada zorlanma olur. Bu nedenle estetik burun ameliyatında hasta söylemese bile operasyon esnasında saptanan tüm eğrilikler düzeltilmeli ve nefes almayı maksimum sağlamaya yönelik müdahaleler yapılmalıdır.

8. Burun ameliyatında bahsedilen ödem nedir?

Ödem ameliyat sonrasında oluşan dokunun şişmesidir. Bu durum az veya çok her hastada gözlenir. Erken dönemde hızlı bir şekilde azalır. Ancak ufak bir miktar ödem uzun süre zarfında iner. Burnun nihai halini alması ortalama 9-12 ayı bulur. Ancak estetik operasyonun sonucunu hastanın ve çevresinin anlaması çok erken dönemde olur. Bahsettiğimiz ödem (uzun sürede inen kısım) ancak çok hassas insanların farkedeceği ve plastik cerrahları farkedeceği kısımdır.

9. Meme küçültme hangi yaşta yapılabilir?

Ergenlik dönemi tamamlamış her kadına yapılabilir.

10. Meme küçültme ameliyatı süt vermeyi engeller mi?

Hayır, genellikle engellemez.Ancak kullanılan teknikle yakından alakalı olarak süt miktarı azalabilir, meme başında sütün gelmesi zorlaşabilir. Bu nedenle bu özel durumu doktorunuzla mutlaka görüşünüz.

11. Meme ameliyatları kanser gelişimini artırır mı? Takibi zorlaştırır mı?

Estetik meme ameliyatları (Silikon protezler, meme küçültme, meme dikleştirme) kanser gelişimini artırıcı her hangi bir etkiye raslanmamıştır (Bilimsel yayınlarda). Yeni nesil silikon protezler oldukça güvenlidir. Ancak Amerikada FDA onayı olmadığından içi su dolu silikon protezler kullanılmakta, ülkemizde hem bu protezler, hem de daha yaygın olarak normal dokuya en yakın olan içi de silikon ile dolu (Koheziv jel olan, akmayan silikon) protezler kullanılmaktadır. Protez ameliyatı ve diğer meme ameliyatı kanser taramasını olumsuz etkilemez. Ancak en güzeli estetik meme ameliyatı öncesinde hastanın yaşına bağlı bir meme muayenesi yapılmasıdır.(Takip açısından)

12. Saç ekimi herkese yapılabilir mi?

Sağlık sorunu olmayan ve alınabilecek saçlı alanı olan her insana uygulanabilir.

13. Ekilen saçlar uzar mı?

Ekilen saçlar kendi saçınız ve canlı saçlar olduğundan uzarlar, kesilir ve boyanırlar.

14. Başkasından alınıp saç ekilir mi?

Bu bir doku naklidir. Böbrek ve karaciğer nakli gibi düşünmek gerekir. Bu nedenle doku uyumu olmayan kişilere yapılamaz. Tek yumurta ikizlerinde doku uyumu % 100 olduğu için uygulanabilir. Aksi takdirde doku reddi olur.

15. Saç çoğaltılıp ekilebilir mi?

Bu konu şu anda bir çok merkezde deneysel aşamadadır. Hücreler çoğaltılıp yeni saçlar elde edilebilir. Ancak günümüzde sadece deneysel aşamada olup yaygınlaşması ve sonuçlarının alınması zaman alacaktır.

16. Liposakşın (Liposuction) ameliyatı ile ne kadar zayıflarım?

Çok sorulan ve yanlış bilinen bir kavramdır. Bu operasyon zayıflatma amaçlı bir ameliyat değildir. Bölgesel yağ fazlalıklarının alındığı, şekil düzeltme ameliyatıdır. Kontur sağlama amaçlı yapılmalıdır. Yanlış kişilerce çok miktarda yağın tek seferde alınması basına da yansıyan çok kötü sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

17. Karın germe (abdominoplasti) ameliyatından sonra eski karnım oluşur mu?

Bu ameliyatı yaptıracak hastanın öncelikle ne istediğine karar vermesi gereklidir. Ne demek? Kilo verme amaçlı yapılmayan bu ameliyat karın bölgesindeki çatlaklar olan veya hem çatlak hem de yağlı alanın çıkarıldığı bir ameliyattır. Eğer hasta karın yağlarından ilelebet kurtulmaya kararlıysa ameliyat çok güzel sonuçlar verir. Ancak ameliyat sonrası 20 kilo alırsa karın bölgesi de yağlanacağından bu ameliyat fayda sağlamaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Cerrahide Dikkat Edilmesi Gereken Konular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Onur GÜRBÜZ
Kayseri
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Estetik Cerrahide Yeni Trendler ve Yaz Öncesi Estetik Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Cerrahide Gerçekler ve Vaatler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Cerrahide Dikkat Edilmesi Gereken Konular' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:55
Top