2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar?
MAKALE #5502 © Yazan Psk.İlhan BOZKURT | Yayın Eylül 2010 | 188,651 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
PSİKOLOG NEDİR, PSİKİYATRİST NEDİR VE NE İŞ YAPARLAR?

Bu yazıda ayrıntılı olarak psikolog mesleğinden bahsetmekle birlikte ayrımın sağlıklı şekilde yapılabilmesi için psikiyatrist kavramına da değinilecektir.


Piskolog nedir? İnsanların psikolog mesleğiyle ilgili düşünceleri nelerdir? Psikolog kavramı artık ülkemizde bilinen kavramlar arasında yerini aldı. Ancak hala psikologların tam olarak ne iş yaptığını bilmeyenlerimizin sayısı da azımsanamayacak ölçüdedir.

Mesela sokataki vatandaşa psikolog nedir? Psikolog ne iş yapar diye sorarsanız bu kişi size cevap vermeden önce mutlaka suratında espiri duyan birinin yüz ifadesi beliriverir ve genelde gülerek size “deli doktoru” şeklinde cevap verir. Bu durumun altında yatat sebep genel olarak psikoloğun hala ne iş yaptığının yeterince bilinmemesi, insanların psikoloğa gitmesinin gereksiz olduğunun düşünülmesi ve bu nedenle yadırganması, psikoloğa gitmenin yakın çevredeki kişiler tarafından hoş karşılanmayacağının düşünülmesi, psikiyatrik tedavi gören ağır hastaların da psikolog tarafından tedavi edildiğinin sanılması yatıyor.

Bilimsel olarak psikolog tanımını yapacak olursak: Psikologu kelime manasıyla “ruhbilimci” olarak tanımlayabiliriz. Ruhbilim yani psikoloji ise insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Psikolog da bu bilimi yapan kişiye denir.Yani psikolog normal dışı davranışları da düzeltmeye çalışan bir ruhbilimcidir. Buradaki ruhdan kasıt insan beyin ve sinir sisteminin işleyişidir. Mistik ya da dini anlamdaki ruh kavramından farklıdır. Piskolog, mesleki bilgilerini insanların yaşadığı sorunları çözmek ve psikolojiyi ilgilendiren konularda bilimsel araştırmalar yapmak için kullanır.

Psikolog ne iş yapar?
Psikologlar çalıştıkları alana göre değişik görevler alabilirler. Ağırlıklı olarak Devlet ya da Üniversite hastanelerinde psikolog polikliniğinde çalışırlar. Hastanelerdeki çalışmalar genel olarak psikiyatri kliniğiyle beraber yürütülür. Psikiyatri hastalarına kişilik testi, zeka testi uygulayabilir, terapi gereken hastalara bireyesel veya grup terapileri yapar.

Özel danışmanlık merkezlerinde çalışan psikologlar ise evlilik ve aile terapisi, bireysel ve grup terapileri, kişilik ve zeka testleri, çocuk değerlendirme ve gelişim testleri, işyeri danışmanlığı gibi görevleri yürütür.

Yine sosyal hizmet alanında çalışan psikologlar sosyal desteğe ihtiyaç duyan aile ve çocukalar danışmanlık hizmeti verir.

Emniyet müdürlüklerinde, ceza evlerinde, belediye ya da sosyal hizmetlere bağlı aile danışma merkezlerinde, adliye de denetimli serbestlik birimlerinde, aile ve çocuk mahkemelerinde kadrolu olarak çalışırlar,diğer mahkemelerde bilirkişilik yaparlar, okul ve dersanelerde, kreş ve anaokullarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, trafik psikolojisi alanında faaliyet gösteren psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde, özel hastane ve tıp merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, kısacası psikolojik destek gereken her alanda çalışabilmektedirler.

Psikolog ve psikiyatris birbirinden farklı ya da birbirine rakip iki meslek midir?
Psikolog, psikiyatrst, psikolojik danışman(rehber öğretmen) pedagok(rehber öğretmen) sosyal çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı kavramları birbiriyle sürekli karıştırılan kavramlardır. Ben burada psikolog ve psikiyatrist mesleklerine değineceğim.

Yeterli mesleki ya da bireysel olgunluğa sahip olmayan ya da maddi çatışmalar yaşayan meslek elemanları tarafından psikolog ve psikiyatri meslekleri birbirine rakipmiş ya da biri diğerine göre daha değersiz hatta gereksizmiş gibi yaklaşımlar sergilenebilmektedir.

Ülkemizde bu iki mesleğe bakış açısındaki düzelme yeni yeni oturmaya başlamışken bu tartışma ve eleştiriler yersizdir. Bu iki meslek birbirine ihtiyaç duyan ve koordineli olarak çalıştığında daha iyi sonuçlar veren uygulamalara sahiptir. Bu koordine sağlanmadığında ya sadece ilaca dayalı ya da sadece terapiye dayalı bir tedavi yöntemi seçilmiş olurki bu her sorunun çözümünde başarıyı getirmediği gibi ülke ekonomisine de fazladan bir yük getirir.

Önemli olan psikoterapiye ihtiyaç duyan kişilerin gereksiz yere ilaç kullanmadan psikolog tarafından terapiye alınacağı, ihtiyaç duyulduğunda da psikiyatrist tarafından ilaç desteğinin verilebileceği bir tedavi planıdır. Örneğin eşiyle iletişim sorunları yaşayan bir kişiye ilaç verip bu sorunların çözümünü beklemek mümkün değildir. Burada evlilik terapisi verilmesi gerekir. Yine semptomların yoğun şekilde yaşandığı akli dengesi bozulmuş bir şizofreni hastasına da ilaçlarla yatışmadan psikoterapi yapmanın bir faydası yoktur.

Sonuç olarak bakıldığında bu iki mesleğin birbirini küçümsemesi ya da yok sayması sığ bir tartışmadan ibarettir. Her iki mesleğin de aldığı psikoloji eğitimi toplamda 4 yıldır. Psikiyatrist bu eğitim içinde farmakoloji ağırlıklı bir eğitim alırken psikolog daha çok terapi, danışmanlık ve kişilik-zeka testleri ağırlıklı bir eğitim alır. Birbirlerine rakip ya da alternatif değildirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlhan BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlhan BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     83 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlhan BOZKURT Fotoğraf
Psk.İlhan BOZKURT
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlhan BOZKURT'un Makaleleri
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Doğru Adres Neresi? Dr.Psk.Dnş.H.Hüseyin DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Tedavisi Eylül 2010
► Kişilik Testleri Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:06
Top