2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti
MAKALE #7950 © Yazan Op.Dr.Eser AYDOĞDU | Yayın Aralık 2011 | 5,651 Okuyucu
JİNEKOMASTİ

JİNEKOMASTİ NEDİR ?

Jinekomasti, erkekde tek veya çift taraflı olarak meme dokusunun fazla gelişmesi ve kadın memesine benzer bir görünüm almasına verilen isimdir. Eskiden oldukça seyrek olduğu sayılan bu durumun günümüzde yapılan istatiksel değerlendirmelerde, populasyonun yaklaşık olarak %40 ında görüldüğü tespit edilmiştir. Yine ergenlik döneminde jinekomasti görülme olasılığı %65 gibi oldukça yüksek rakamlara çıkmaktadır. Jinekomasti hastaların çok büyük bir kısmında, kişilerin ciddi psikolojik travma yaşadıklarını ve sosyal yaşantılarının bu durumdan olumsuz etkilendiği görülmektedir. Operasyon sonrası bu hastaların kendilerine güvenlerini tekrar kazandıkları ve sosyal kaygılarının tamamıyle ortadan kalktığı rahatlıkla söylenebilir.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI ?


Jinekomastiden şikayetçi olan ve operasyona engel bir sağlık durumu bulunmayan tüm bireylere jinekomasti operasyonu yapılabilir. Jinekomasti ameliyatında 2 teknik mevcuttur. Cerrahi işlem ya da liposuction ile yağ alma. Cerrahi yöntem olacaksa operasyon genellikle genel anestezi altında veya lokal anestezi ve sedasyon uygulaması ile yapılmaktadır. Yaklaşık 2-2.5 saatlik süren bir operasyondur ve sonrası bir gece hastanede kalacaksınız ve 1 ay süreyle korse takmanız gerekecektir. Diğer bir yöntem olan liposuction uygulanacak ise lokal anestezi altında yaklaşık 1.5-2 saat sürecek ve aynı gün taburcu olabileceksiniz.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI FİYATI ?

Jinekomasti fiyatları yapılacak olan tekniği göre değişkenlik göstermektedir. Yapılacak olan cerrahi işleme, ameliyatın yapılacağı hastaneye, ameliyatın hangi bölgeye yapılacağına, ameliyatta kullanılacak malzemeye göre değişmektedir.

JİNEKOMASTİ BELİRTİLERİ ?

Jinekomastinin birçok nedeni olabilir. Bazı hastalıklar, örneğin siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları, bazı ilaçlar, örneğin bir zamanlar çok kullanılan bir mide ilacı (cimetidin) jinekomasti yapabilir. Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunda hiçbir sebep bulunmamaktadır. Yani bu hastalık büyük bir oranda hiçbir sebep olmadan kendiliğinden ortaya çıkar. Bir diğer belirtiyi fizyolojik jinekomasti grubu oluşturur ki, yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık döneminde hormonal mekanizmadaki olağan değişime bağlı görülen bir durumdur ve yaşlılıkta görülenin dışındakiler genelde kendiliğinden normale döner.

JİNEKOMASTİ KORSESİ ?


Her iki jinekomasti tekniğinde de hastaya 1 ay süreyle korse giydirilir. Korse sayesinde meme dokusu yeni yerine daha sıkı yapışmakta ve deride giderek küçülme ve sıkılaşma meydana gelmektedir.

ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ ?


Erkekteki meme dokusuda kadındaki meme dokusu gibi,yağ ve meme kitlesinden meydana gelmiştir.Erkekte meme büyümesi her zaman bir hastalık bulgusu değilir. Jinekomastinin en fazla sebebi, neden olduğu bilinmeyen doğal bir durum ya da şişmanlıktır. Normalde her kadın vucudunda bir miktar erkeklik hormonu (testesteron), her erkeğin vücudunda bir miktar kadınlık hormonu (östrojen),belirli bir oranda olacak şekilde vardır.Erkekte bazen bu oranlar; yenidoğan,ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde geçici olarak kadınlık hormonu yönünde artabilir.Bu dönemlerde erkek memesinde büyüme görülebilir ki,geçici dönemler oldukları için sadece takip etmek yeterli olacaktır. Yukarıda bahsedilen geçici durumlar, idiopatik dediğimiz neden olduğu bilinmeyen doğal durumlar ve şişmanlık dışında;böbrek,karaciğer,troid gibi bazı organ hastalıkları,östrojen-androjen içeren hormonlar,bazı mide-kalp-damar sistemi için kullanılan ilaçlar ve alkol,eroin,marijuana kulanımı gibi durumlarda jinekomasti görebiliyoruz.

JİNEKOMASTİ TEDAVİSİ ?


Jinekomasti tedavisi, ergenlik dönemi harici ve altta yatan bir hastalık nedeni ile oluşmamışsa mutlaka cerrahi tedavi gerektirmektedir. Cerrahi yöntem ya da liposuction (yağ alma) jinekomasti ameliyatında uygulanan tekniklerdir. Doktorunuzla yapacağınız ön muayene sonrası size uygulanacak teknik belirlenir. Cerrahi bir işlem olacaksa genel anestezi altında yaklaşık 2-2.5 saat sürecek bir işlemdir. 1 gece hastanede kalmanız gerekecektir. Doktorunuz tarafından temin edilecek korseyi 1 ay süreyle takmanız önerilecektir. Liposuction (yağ alma) işlemi uygulanacak ise lokal anestezi altında yaklaşık 1,5-2 saat sürecek ve aynı gün taburcu olabileceksiniz. Ameliyat sonrası 4-5 gün içinde iş ve sosyal hayatınıza rahatlıkla dönebileceksiniz.

Cerrahiye tamamen karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır

LİPOSUCTİON İLE TEDAVİ ?


Jinekomasti ameliyatında cerrahi işlemin dışında bir diğer teknik liposuction yani yağ alma işlemidir. Bu işlem lokal anestezi altında yaklaşık 2.2,5 saat sürecek bir işlemdir. Cerrahi işlemde olduğu gibi 1 ay süreyle korse takmanız gerekecektir. Korse sayesinde meme dokusu yeni yerine daha sıkı yapışmakta ve deride giderek küçülme ve sıkılaşma meydana gelmektedir. Ameliyat sonrası aynı gün evinize dönebilir ve 3-4 gün içinde iş ve sosyal hayatınıza rahatlıkla dönebilirsiniz.

CERRAHİ İLE TEDAVİSİ ?


Cerrahi eksizyon meme ucunun renki kısmının alt kenarından yaklaşık 2,5 cm'lik bir kesiden girilerek yapılır ve bu kesi izi 6 ay-1 yıl içinde belirsiz hale gelebilir. Jinekomastiyi derecesine göre de genel olarak üç sınıfa ayrırız.1.derecede cilt fazlalığı olmadan hafif meme büyümesi, 2.derecede;deri fazlalığıyla birlikte ya da deri fazlalığı olmadan oluşan orta büyüklükte meme büyümesi, 3.derecede ise belirgin cilt fazlalığı ile birlikte olan ağır meme büyümesidir.Özellikle cilt fazlalığı tespit edilen türlerde hastanın da tercihi doğrultusunda cerrahi işlem türü belirlenir.

Cerrahi ile tedavi genel anestezi altında yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir. Hasta 1 gece hastanede kalır ve 1 ay süreyle korse takması önerilir.

Ameliyat sonrası çok fazla olmayan cilt bollukları ya da memelerin içleri boşaltılınca oluşan cilt fazlalıkları genellikle ameliyat sonrası kullanılan özel korse ve dokuların kendi özelliği gereği zaman içinde sıkılaşarak gerileyecek;meme ucundaki izin iyileşme özelliği,liposuction giriş delikleri de zamanla belirsizleşecek ve ameliyat neredeyse izsiz olarak gerçekleşmiş olacaktır. Ancak özellikle ağır jinekomastilerde, meme küçültme işlemi sırasında ciltte çıkarılacağı için, ilk zamanlar belli daha sonra kişinin cilt yapısınada bağlı olarak azalacak ameliyat izleri oluşacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Eser AYDOĞDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Eser AYDOĞDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eser AYDOĞDU Fotoğraf
Op.Dr.Eser AYDOĞDU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Eser AYDOĞDU'nun Makaleleri
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Uygulamalar Kasım 2014
► Awt Uygulamaları Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top