2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Olgunluğu
YAZI #2593 © Yazan Psk.Büşra APARAN | Yayın Temmuz 2015
Okula başlama hem çocuk hem de aile için yepyeni bir dünyanın başlangıcıdır. Çocuk, okul öncesi dönemin sonlarına yaklaşırken anne ve babalar çocuklarının ilkokula ne denli hazır olduğunu düşünmeye başlarlar. Bazı aileler çocuklarının ilköğretime hazır olduğuna eminken bazı aileler özellikle çocuğun doğduğu ayla ilgili olarak bazı endişeleri yaşarlar. Yılın ortasında ya da yılın sonunda doğan çocukların aileleri, çocuklarının bu önemli adımı atmaya hazır olup olmadıkları konusunda merak içindedirler.

Okula başlama, zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan “hazır olunuşu” gerektirir. Okula başlayan çocuğun belirli bir zihinsel olgunluğa ulaşarak sınıf içi aktivitelerde başarılı olması yeterli değildir. Çocuğun oyun dışı aktivitelerde de bedensel ve psiko-sosyal açıdan olgunlaşması gerekir. Bu sebeple çocuğun zihinsel gelişiminin yanında mutlaka duygusal ve sosyal gelişimi de dikkate alınmalıdır. Duygusal ve sosyal olarak olgunlaşamamış bir çocuk beklentileri karşılamayabilir. Ders sırasında isteksiz davranabilir. Arkadaşları tarafından gruba katılmakta zorlanabilir.

Akademik başarı yönünden iyi olan ancak sosyal açıdan geride kalan bir çocuk, anne ve babalar için daha karmaşık bir durumdur. Anne ve babalar akademik olarak iyi olan çocuğunun hazırlık sınıfında bir sene daha okumasını istemeyebilir. Önemli olan çocuğun akademik ve sosyal gelişimi arasındaki farklılıktır. Eğer bu farklılık çok fazla ise gelişimi açısından hazırlık grubunu tercih etmesi çocuğu daha mutlu edecek ve destekleyecek bir seçimdir.

Okul olgunluğu denildiğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu çocuğun bedensel gelişimidir. Çocuklar için boyda yaşta çok önemlidir. Dış görünüş olarak daha ufak olan öğrenciler üzüntü duyabilir ve mutsuz olabilir.

Çocuğunuzun okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığı konusunda mutlaka uzmanlardan yardım isteyin. Okulunuzda bulunan çocuğun sınıf öğretmeni, rehberlik öğretmeni sizlere en açıklayıcı bilgiyi verecek olan kişilerdir.


Anne ve baba olarak çocuğumuzun okul olgunluğuna ulaşmasına nasıl destek olabiliriz?

Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirerek onun gelişimini olumlu anlamda desteklemenin tadına gün içerisinde her an varabilirsiniz. Örneğin;
Malzemeleri sayarak, özelliklerine göre sınıflandırarak, malzemeleri eklerken ölçüleri belirten yarım, çeyrek gibi kavramları kullanarak, boncuklarla, nohutlarla sayıların çokluk-azlık kavramlarını kullanarak, nesneleri eşleştirerek çocuklarınızın mantıksal-matematiksel gelişimlerini destekleyebilirsiniz.
Birlikte yapacağınız yemeğin tarifini çocuğunuzla paylaşıp, yüksek sesle okuyarak ona yeni kelimeler öğretebilir ve etrafta olan objeleri, kavramları zihninde canlandırmasına yardımcı olarak, resimli hikaye kitaplarını inceleyip, bir hikaye oluşturmasını isteyerek, kelime oyunlarını ve tekerlemeleri oyunlarınızda kullanarak sözel-dilsel gelişimlerini destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzdan sizin mimiklerinizden, sözsüz ipuçlarından yola çıkarak ne düşündüğünüzü tahmin etmesini isteyerek tahminlerde bulunmasını isteyerek, ihtiyacınız olmasa da basit konularda ondan yardım isteyerek sosyal-kişilerarası gelişimini destekleyebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Büşra APARAN'ın Makaleleri
► Evlilik Olgunluğu Psk.Namık ACAR
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Olgunluğu' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:49
Top