2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kıskançlık ve Haset
YAZI #2596 © Yazan Dr.Servet BAYSAL | Yayın Temmuz 2015
Haset, sahip olamadıklarımızı başka insanlarda gördüğümüzde, onlara ihtirasla sahip olma arzusu hissetmektir. ”Diğer insanlarda olanlar neden bende yok” düşüncesi HASET duygusunu oluşturur. Bu tür düşüncelerde kendimizde daha önceden var olan eziklik, küçük düşmüşlük duygularını harekete geçirerek karşımızdaki insana nefret ve öfke duymamıza sebep olur.

Hissettiğimiz öfke ve nefreti rahatlatmak için yapılabilecek davranışlara bakacak olursak şunları yapmakta olduğumuzu görebiliriz: Karşıdakine zarar verebilecek türden, onu toplumda küçük düşürecek davranışlar, belki asılsız dedikodular üretip onun toplumdaki yerini sarsmak, hatta toplumda dışlanmasına zemin hazırlayacak yalanlar üretmek, bulunduğu sosyal veya mesleki statüsünü zora sokacak davranışlarda bulunmak sayılabilir.

Aslında haset duygusu hisseden bir insan en büyük kötülüğü kendisine yapmaktadır.Her an devamlı haset duyduğu insanla kendisini mukayese etmekte, sürekli onu düşünmekten kendini alamamakta, o kişiyi olumsuz durumlara düşürmek için sürekli bir çaba içinde olacağından yaşam enerjisini tüketmektedir. Neden böyle yaptığını sorgularsak haset duyduğu insanın karşısında kendisini ancak bunları yaparak iyi hissedecektir.

Kıskançlık ise varolanımızı kaybetme korkusudur. Hayatımızda var olan özel arkadaşlarımızı, dostlarımızı, işteki pozisyonumuzu, başarılarımızı (yani hayatta önem verdiğimiz her şey sayılabilir) çevremizde beliren üçüncü bir şahıs nedeniyle kaybetme kaygısıdır. Bu kaygı kıskançlık duygusu olarak hayatımıza yansır. Hasete benzer duygular hissettirse de kıskançlık üçlü ilişkilerde haset ikili ilişikilerde karşımıza çıkar.

Haset ve kıskançlık duyguları kişiler arasında rekabet duygularını ortaya çıkarır. Rekabet, şiddetli mücadele isteğidir. Çok yüksek enerji tüketmemize neden olur. Aslında tüm bu duyguları yaşamak ve bunlarla baş edebilmek için harcanan enerji, sağlıklı düşünülebildiği zaman hayatın olumlu alanlarına aktarılabildiğinde insanın yaşam kalitesini yükseltecek kadar fazladır. Unutulmamalıdır ki rekabette bir taraf mutlaka kaybeden olacaktır. Bunun kim olacağı ise ancak bu kadar tükenmişlikten sonra belli olacaktır, belki de kaybeden biz olacağızdır kim bilebilir ki.

Servet Baysal
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Servet BAYSAL Fotoğraf
Dr.Servet BAYSAL
Bursa
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Servet BAYSAL'ın Yazıları
► Haset ve Şükran Psk.Dnş.Ezgi OKTAR
► Kıskançlık Psk.Serap DUYGULU
► Kıskançlık Psk.Gülşah BEŞTAV
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kıskançlık ve Haset' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayat Bir Ödül Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:44
Top