2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stresle Mücadele
YAZI #7568 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU | Yayın Ocak 2023
1. Kısa bir süre ara verin
Stres psikolojik olarak yaşadığımız bir sorundur. Ancak stres yaşadığımızda tüm bedenimiz strese esir olur. Stresin kaynağına göre bedenimizde yaşadığımız belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Örneğin kalp çarpıntımız artabilir, midemize ağrılar girebilir, bağırsaklarımızda hareketlilik olabilir, baş ağrıları çekebiliriz. Eğer stres anlık bir duruma bağlı değil de genel olarak yaşamımızda hakimse, sürekli karamsar ve huzursuz bir modda bulunabiliriz. Hangi durumda olursak olalım, stresin günlük yaşamımızı etkilediğini düşündüğümüz an faaliyetlerimize kısa bir ara vermeli ve düşünmeliyiz. Özellikle doğu kültürlerinde kendine vakit ayırma ve yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini gözden geçirme anlarına önem verilir. Uzak doğuda meditasyon ve yoga temel olarak bunu hedeflemektedir. Bizim kültürümüzde tefekkür kavramı kendini ve yaşadıklarını gözden geçirme, davranışlarını olumlu yönde düzenleyebilmek için iç dünyamıza yolculuk için kullanılan bir kavramdır.

2. Stresli duruma bir isim verin.
Yaşadığınız soruna bir isim verecek olsaydınız nasıl bir isim verirdiniz? Sorunu isimlendirin. Sonrasında o sorunu başkası yaşıyormuş gibi ya da bir roman okuduğunuzu ve oradaki kahramanın sizin yaşadığınız sorunu yaşadığını hayal edin. Bunu yaptığınızda sorununuza dışardan bir gözle bakmış olacaksınız. Sorunun içinden çözüm yollarını görmek her zaman mümkün olamadığı için bu yöntem iyi gelebilir.

3. Sorunu analiz edin.
Dışardan bir gözle baktığınız sorunun kaynağı ne? Sorunun ortaya çıkmasına neden olan kişi veya kişiler kimler? Sorunun çözümü dışardan bir gözle baktığınızda ne kadar zor? Zorluk durumunu belirlemek için derecelendirme yapabilirsiniz. 0-10 arasında yapacağınız derecelendirme durumu somutlaştırmak için yararlı olacaktır.
Bu zorluğu aşmak için kendinizi ne kadar güçlü hissediyorsunuz? Destek almadan bu durumun üstesinden gelebilir misiniz?
4. Sosyal destek kaynaklarınızı belirleyin.
Sosyal destek insan için çok önemlidir. Birçok sorunu çevremizdeki insanların ve yakınlarımızın desteği ile aşarız ya da o sorunlara onların yardımı ile katlanabiliriz. Stres yaşadığımızda da bu destek kaynakları çok önemlidir. Eğer tek başınıza stresli durumun üstesinden gelemeyeceğinizi hissediyorsanız, o konuda size destek sunabilecek kişilerle irtibat kurun.
5. Ortam değişikliği yapın.
Bazen stres kaynağı kaçamayacağınız ya da üstesinden gelemeyeceğiniz kadar güçlü ve yakın olabilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey ona maruz kalma sürenizi azaltmaktır. Hatta eğer mümkünse ortam değişikliği yaparak stres kaynağı kişiden veya durumdan tamamen uzaklaşmakta yarar bulunmaktadır.

Bu tavsiyeler bizim hayatın normal akışı içerisinde farkında olmadan, stresle karşılaştığımızda kullandığımız çözüm yollarıdır. Ancak zaman zaman bir uzman desteğine de ihtiyaç duyabilmekteyiz. Bu seçenekleri uygulama gücünü bulamadığınızda psikolojik destek almanız güçlü hissetmenize ve sorunlarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
Doktor Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun Makaleleri
► Stres, Stresle Mücadele Yöntemleri Psk.Halil TÜRKMEN
► Bilişsel Terapi Modeli ile Stresle Mücadele Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Sosyal Kaygı ile Mücadele Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Okul Kaygısıyla Nasıl Mücadele Ederiz? Psk.Müjgan PEKÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Stresle Mücadele' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Online Terapi Kasım 2020
► Online İlişki Terapisi Kasım 2020
► Eşim Beni Aldatıyor Haziran 2016
► İnternette Tanıştık Mayıs 2016
► Depresyon Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:38
Top