2007'den Bugüne 92,396 Tavsiye, 28,229 Uzman ve 19,987 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mesleğimiz ve Kişiliğimiz
YAZI #935 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Kasım 2010
MESLEĞİMİZ VE KİŞİLİĞİMİZ
Hayatımızın en önemli kararlarından biri meslek seçimimizdir. Seçtiğimiz meslek hayatımız boyunca bizimle beraberdir. Onu, nereye gidersek gidelim hep yanımızda taşırız. Artık o bizim kimliğimizin de bir temsilcisidir. Meslek seçimi bu kadar önemli iken gençlerin çoğunun bu seçimi ya popülerliğe göre ya da tercih esnasında bir anlık kararına göre yapıyor olması sonuçları itibarı ile çok sakıncalı bir durumdur.

Kişilik bireyin ‘kim’ olduğunu açıklar; yani belirli durumlarda bireyin neyi, ne şekilde yapacağını, çevresinde olup biteni nasıl değerlendireceğini ve değişik insanlarla kurulacak ilişkinin doğasını açıklayabilir. Her mesleğin kendine has gerektirdiği bazı kişilik özellikleri vardır.

Hangi mesleğin size daha uygun olduğunu nasıl anlayacağız? Bu uygunlukta kriter nedir peki? Her türlü ihtimali dikkate almak gerekir. O meslekle karakterimiz uyuyor mu? İletişimi seviyorsanız, ikna gücünüz yüksek ise dışa dönük ve girişimci iseniz avukat, psikolog, öğretmen gibi meslekler sizleri mutlu edecektir. Sırf popüler diye mühendis, mimar olmayı seçerlerse mesleki doyumsuzluk peşinizi bırakmayacaktır. Mesela çocuklarla iletişimden hoşlanmayan gençlerin çocuk gelişimi okuması, deveye hendek atlatmak gibidir. Pilot olmak istiyorsanız soğuk kanlı ve dengeli olmalısınız. Neden doktor, neden öğretmen, neden mühendis…

Örneğin, el becerisi çok zayıf olan birisinin diş hekimi veya cerrah olmak istemesi veya konuşma konusunda problemleri olan birisinin avukat olmak istemesi onun başarısız bir mesleki hayat geçirmesine sebep olacaktır... Kişi, ilgi duyduğu, hoşlandığı şeyleri severek yapar. Bireyin ilgi duymadığı bir faaliyete sırf çok para kazandırıyor veya çok popüler bir meslek diye yönelmesi hem mesleki doyumunu, hem de başarısını olumsuz etkileyecektir. Üniversite döneminde okulu bırakıp evlerine dönen gençlerin sayısı hiç de az değildir. Burada amaçlarınızı çok iyi belirlemelisiniz.

Önceliğiniz ne ise göz önünde tutulmalıdır. Sosyal statü, maddi gelir, standart yaşam, tek başına çalışma, kalabalık iş birliği ile çalışma veya durağan bir hayatınız mı var yoksa sürekli gelgitler olan değişken bir yapınız mı var? Bunlar artırılabilir. Size en yakın olanı hangisi ise onu göz önünde tutmalısınız.

Seçimlerinizde sözüne güvenebileceğiniz büyüklerinize danışmanız yararlı olacaktır veya seçmek istediğiniz meslek sahibi kişilerle konuşabilirsiniz. Kafanız karışabilir ama bazen fark edemediğiniz ayrıntılar olabilir. Muamma sürecidir bu dönem bazen şaşkın, bazen korkak, bazen heyecanlı.

Üç nokta önem arz ediyor burada ilgileriniz neler, yetenekleriniz neler ve mesleki beklentileriniz neler. Tüm bunlara dayanarak yapılacak seçimler sizi belli sulara götürecektir. Meslek seçimi, kişiliği ifadesidir, yansımasıdır.

Evet Yalovalı gençler tercih sürecindesiniz yıllar sonra mecburiyetten, yorgun ve sevmediğiniz bir işe gitmek istemiyorsanız şimdi iyi düşünün. İdeallerinizin üzerine gidin. Her ne işi seçerseniz seçin, yeter ki o mesleği sevin! Fayda almak ve vermek sevmeye bağlıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Renkler ve Kişiliğimiz Psk.Ayben ERTEM
► Kişiliğimiz Nasıl Oluşur Psk.Abdullah ALPASLAN
► Kişiliğimiz Nasıl Oluşur? Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,987 uzman makalesi arasında 'Mesleğimiz ve Kişiliğimiz' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top