2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı
MAKALE #12529 © Yazan Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE | Yayın Nisan 2014 | 4,252 Okuyucu
Son zamanlarda gelişen bilgi ve teknolojiyle birlikte bilgisayar kullanımı kaçınılmaz olmuş,ancak artık faydalarının yanında zararları da birçok genci ve aileyi fiziksel ve psikolojik olarak tehdit etmektedir. Bilgisayarda bu kadar vakit geçiriliyor olması her geçen gün bilgisayarın ve internetin sorgulanmasına sebep olmaktadır. Bireylerin bir kısmı internet kullanımında kendini sınırlayabilirken ,bir kısmı sosyal ağ,oyun gibi alanlarda çok fazla zaman geçirmekte ; iş ve özel hayatında ciddi kayıplara neden olabilmektedir.Özellikle çocuk ve ergen grubunda görülen bu değişim,iletişim kuramama,okul başarısında ciddi anlamda düşüş,hayali arkadaşlıklar kurma ,gün ve geceler boyunca bilgisayar başından kalkmama,obezite riski oluşturması,kişileri asosyalleştirmesi,riskli davranışlar geliştirebilmesi-tanımadığı kişilerle görüşme gibi davranışlar aileler için oldukça kaygı vericidir.Gün geçmiyor ki,aileler ''çocuğum bilgisayarda çok zaman geçiriyor, kalkmak bilmiyor ya da yemek yemeyi unutuyor'' demesin. Young'un patolojik (hastalıklı) internet kullanımıyla ilgili kriterleri aşağıdaki gibidir;Aşağıdaki 8 kriterden 5'ini karşılıyorsanız internet bağımlısı olabilirsiniz...
1.İnternet kullanımı ile ilgili aşırı zihinsel uğraş
2.İnternette kalma sürecinde artışa ihtiyaç duyma
3.İnternet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimler
4.İnternet kullanımının azaltılmasında yoksunluk belirtileri-huzursuzluk ,gerginlik
5.Zamanı günlük aktiviteleri düzenlemeyle ilgili sorun
6.Aşırı internet kullanımıyla ilgili çevreyle ilgili sorunlar (iş ve ev hayatı)
7.İnternete bağlı kalabilmek ya da bağlanmak için dürüst olmayan girişimlerde bulunmak -yalan söylemek ,hırsızlık yapmak
8.İnternet kullanımınına başlandığı süre içinde duygulanımda değişme olması
Kişinin gerçekte düşük benlik saygısı internet ortamında artan ve kabul gören benlik saygısına dönüşmekte,kişi kendini arzu ettiği gibi sunmakta ve bu da kendini kısa süreli iyi hisstemesine neden olmaktadır.İnternete giremeyen kişilerde yorgunluk, yalnızlık, bıkkınlık gibi ruhsal belirtilere fiziksel belirtilerde eşlik etmektedir.
İnternet bağımlılığıyla mücadele edebilmek için;
-İnternet defteri oluşturup,hangi saatlerde özellikle internete girme ihtiyacı duyuluyor
-En çok hangi sitelerde daha çok vakit geçiriliyor-sosyal ağlarda,alışveriş sitelerinde,haberlerde,chat odalarında gibi öncelik sıralarının belirlenmesi arz ediyor
-Günlük mail ve benzeri öncelik sıralarının belirlenerek belli saatin aşılmaması adım adım sağlanmalıdır
-Bunları yaparken psikolojik ve fiziksel gevşeme egzersizleri yapma kişinin rahatlamasını sağlar.
-İnternete bağlanma zamanlarının değiştirilmesi
-İnternete bağlanırken hislerin not edilmesi-mutluluk,kaygı,öfke gibi
-Bilgisayarın insanların bulunduğu yere getirilmesi
-Yeni sosyal becerilerin arttırılması - arkadaşlarla buluşulma, açık havada yürüyüş,aile içi etkinliklerin artırılması,ailece geçirilecek oyunlar oynama
-sosyal bir beceri edinme-spor yapma,sinemaya gitme
-Çocuklarımıza rol model olmalı,çocuklarla kaliteli zaman geçirmeli,onların yanında bilgisayar, tablet ,telefon gibi teknolojik cihazları amaçlarının dışında kullanmamalıyız.Çocuklarımızla sosyalleşirken bilgisayar başında oyun oynayarak değil de daha çok aktif olacağımız,açık hava ve benzeri yerlerde vakit geçirmeliyiz.
Şikayetlerin devam etmesi halinde bir uzmandan yardım alınmalıdır.Unutmayalım,dengede kullanılmayan hiçbirşeyin bize zarardan başka getirisi olamaz.Bilgisayar kullanımı tabi ki engellenemez ancak daha sınırlayıcı olmakta fiziksel ve ruhsal gelişimimiz için fayda var.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet YAVUZBİLGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Depresyonu Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:53
Top