2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnme (Beyin Krizi) Önleme ve Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #13324 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Eylül 2014 | 4,464 Okuyucu
İnme (Beyin Krizi)

İnme beyine giden kan akımının aniden azalması veya durmasıdır.
İnme daha çok beyine giden damarların aniden tıkanmasına bağlı olmaktadır.
Halk arasında bu hastalık "beyinde damar tıkanıklığı" olarak bilinmektedir. Daha nadir olarakda inme beyin damarlarından birinin yırtılıp kanın beyin dokusu veya beyin zarları içine kanaması ile oluşabilir. Bu
da "beyin kanaması" olarak bilinmektedir.
İnme aniden olduğu ve hemen tedavi gerektirdiği için inme beyin krizi olarak adlandırılır. İnme'de ortaya çıkan yakınmalar ve bulgular beyinin hangi damarlarının, ne ölçüde tıkandığına bağlıdır.

İnme sonrası iyi beslenme kendini kurtarma anahtarıdır.

Başka bir inmenin önlenmesinde ve kilo ve kan basıncını kontrol etmek için uygun adımları atmaya hazır olmak gerekir. Sağlıklı gıda seçimleri yapmak doğru yönde atılmış büyük bir adımdır. Bir diyetisyenle beraber sağlığınızı geliştirmek için yemekler ve atıştırmalıklar planlamak gerekir.

Yiyecek gruplarınız nasıl olmalı?

Tahıllar: Kepekli tahıllar .

Sebzeler: Genellikle besin açısından zengin koyu yeşil ve turuncu sebze seçin ve düzenli olarak kuru fasulye ve bezelye yemeyi de unutmayın.

Meyveler: Her gün, taze, dondurulmuş veya kurutulmuş meyve çeşitleri yiyin.

Süt: Az yağlı veya yağsız süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin çeşitli gıdalardan her gün seçin.

Protein: Az yağlı ya da yağsız et, kümes hayvanları seçin; fasulye, bezelye, fındık, tohum ve balık kaynakları ile seçimlerinizi değiştirin. Yağ açısından, balık, fındık ve bitkisel yağlar sizin yağ ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılar. Margarin, tereyağı gibi yağ kaynaklarını sınırlayın.

İnme riskini azaltmak için neler yapmalıyım?

Her gün çeşitli gıdalar yiyin.

Gıda Rehberi Piramidinde önerdiğim gibi çeşitli yiyecekler içeren bir beslenme şekli ile başlamak harika bir yoldur.

Her öğünde renkli gıdalardan oluşan( meyve ve sebze) bir gökkuşağı yiyin.

Meyve ve sebzelerde bulunan sağlık koruyucu besinleri almak için, her öğünde renkli gıdalardan seçin.

Koyu kırmızılar, turuncular , canlı sarılar, derin yeşiller, maviler ve morlar - meyve, sebze ve bakliyattan oluşan bir dizi seçerek gökkuşağı oluşturun. Renkli bir gökkuşağı seçerek besinleri geniş bir yelpazede alacağınızdan eminim:)))

Meyve ve sebzelerden her gün 5 veya daha fazla porsiyon seçin.



Sebze Bir porsiyon eşittir:

1 fincan çiğ veya yapraklı sebze
½ su bardağı pişmiş sebze
6 gram sebze suyu

Meyve Bir porsiyon eşittir:

Meyve 1 orta ölçekli (tenis topu boyutu) adet
Meyve suyu ½ bardak meyve kokteyli,
½ greyfurt
1 su bardağı doğranmış kavun veya çilek
2 yemek kaşığı kurutulmuş meyve

Gıda etiketleri okuma.


Gıda etiketleri okuma ; gıdalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yoldur. Yasaya göre, gıdaların üzerinde standart bir şekilde listelenen beslenme bilgileri olması gerekir. Inme riskini azaltmak için yiyecekleri seçerken, her bir porsiyon için gıda etiketi üzerinde aşağıdaki bilgiler odaklanmak gerekir:

Kalori
Toplam yağ
Doymuş yağ
Trans yağ
Kolesterol
Sodyum
Diyet lifi



Gıda etiketleri okumaya alıştığımız zaman , sağlıklı bir alışveriş yapar hale geleceğiz.

Doymuş ve trans yağ ve kolesterol alımını sınırlayın.


Kolesterol vücut tarafından yapılan ve hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan bir yağlı, mumsu bir maddedir. Vücudunuz vücudunuzun hücrelerinin sağlığını korumak için kolesterol gerekir.

Ancak, kanda çok fazla kolesterol inme ve kalp hastalığı riskini artırabilir.


Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması iki faktörün sonucudur.

Doymuş yağ oranı yüksek diyetler, yüksek kolesterol ve kardiyovasküler hastalık riskinde artış ile bağlantılıdır. Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı olma eğilimindedir ve et, peynir, yumurta sarısı, tereyağı ve dondurma ve bazı bitkisel yağlar (palm, palm çekirdeği ve Hindistan cevizi) gibi hayvansal ürünlerde bulunur.

Diyette doymuş yağ kesmek için, aşağıdaki kısaltmaları yapın:

Yerine ... Seçiniz ...
Tereyağı Diyet margarin
Yağlı peynir Az yağlı veya yağsız peynir

Tam yağlı süt veya% 2 süt Yağsız süt
Krem peyniri Yağı azaltılmış veya yağsız krem ​​peynir
Düzenli dondurma Yağsız veya az yağlı yoğurt
2-4% süt yağlı süzme peynir % 1 veya yağsız lor peyniri

Mayonez Hafif veya yağsız mayonez

Kaburga Bonfile
Derisi üzerinde tavuk Derisiz tavuk
Tüm yumurta Yumurta akı



Hayvan kaynaklı yağlar bir zamanlar tüketilen tek trans yağlardı. Ancak günümüzde tüketilen trans yağların tamamına yakını gıda endüstrisi tarafından bitkisel yağların kısmî hidrojenleşmesi sırasında istenmeden oluşan trans yağlardan oluşturmaktadır. Özellikle fast food olmak üzere hazır gida endüstrisinde kısmî hidrojene edilmiş yağlar hayvan yağlarının ve bitkisel yağların yerine geçmiştir. Kısmî hidrojene edilmiş yağlar çeşitli nedenlerle besinlerde kullanılmaktadır. Kısmî hidrojenleştirme ürünlerin raf ömrünü uzatır ve koruma gereksinimlerini azaltır. Diğer yağlara göre daha ucuzdur. Trans yağ oranı yüksek diyetler aynı zamanda yüksek kolesterol ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir. Doymamış bitkisel yağ hidrojenasyon denen bir süreçle bir daha doyurulduğu zaman trans yağlar oluşur. Kısmen hidrojenlenmiş bitkisel yağ içeren gıda ürünlerinden kaçınılmalıdır.

Trans yağlar şunlarda bulunur:

Kısmen hidrojene yağlar ile yapılan bir şey (örneğin, kurabiye, kraker, kızarmış aperatifler ve pişmiş mallar da dahil olmak üzere birçok işlenmiş gıdalar)
Çubuk margarin

Kızartılmış gıdalar

Diyette trans yağları sınırlamak için aşağıdaki tabloyu inceleyin .

Yerine ... Seçiniz ...

Derin yağda kızartılmış gıdalar Fırında, ızgara veya ızgara yiyecekler
Hidrojene yağ karışımları ile yapılmış kraker Bitkisel yağ ile yapılmış pişmiş kraker veya kraker
Kısmen hidrojenlenmiş yağ karışımları ile yapılmış granola barları Kanola veya diğer sıvı yağ içeren granola barlar



Gıdalardaki kolesterol sınırlandırılması kolesterol kontrolü ve inmeyi önlemede önemli bir adımdır ve elde edilebilir:


Diyette sodyum


Bu ipuçlarını takip ederek sodyumu azaltın:

Yedek otlar ve sofra tuzu yerine baharat. Sofra tuzu bizim diyetlerde sodyumun büyük kaynaklarından biridir. Tuz yerine otlar ve baharatlar kullanmayı deneyin.

Daha az işlenmiş ve konserve gıdalar kullanmayın. Tatlandırıcıların eklenmesi ek olarak, sodyum gıdalar da korumak için kullanılır. Aslında yüksek sodyum içeriği işlenir. sodyum alımını kesmek için, konserve ve hazır çorbalar veya sebze, konserve et, dondurulmuş mezeler, sos paketleri ve pudingler, sos ve sos karışımları ile dondurulmuş yan yemekler ve pirinç için hızlı pişirme kutulu karışımları, makarna gibi kolaylık gıdalar sınırlamak gerekir ve patates. Düşük sodyumlu konserve çorba kullanılabilir.


600 miligram ya da az sodyum içeren dondurulmuş mezeler seçin. Günde bunu birle sınırlayın. Sodyum içeriği için paket etiketini kontrol edin.
Akıllıca aperatif yiyecekler seçin. Patates cipsi, fıstık, simit ve kraker gibi en aperatif yiyecekler sodyum yüksek. Aperatif yiyecekler, düşük veya düşük sodyum sürümlerini tercih veya düz patlamış mısır, sebze ve meyve gibi daha doğal atıştırmalıklar yiyin.


Ilaç etiketlerini okuyun. Diyetle alınan sodyum önemli bir kaynak olmasına rağmen, soğuk, baş ağrısı, ve mide ilaçlarının etiketlerini okuyun. Birçoğu katkı maddeleri olarak sodyum içerir.



Gıdalarda sodyum içeriği Anlamak

Düşük sodyum: Gıda 140 mg veya hizmet başına daha az sodyum içerir.
Çok düşük sodyum: Gıda maddesi, 35 mg veya hizmet başına daha az sodyum içerir.
Azaltılmış sodyum: Gıda karşılaştırılabilir gıda ürünü% 25 daha az sodyum var.


Tuz eklendi: Tuz gıda ürününün işlenmesinde ilave edildi. Bununla birlikte, doğal olarak oluşan sodyum maddeleri de mevcut olabilir.


Ne kadar sodyum tüketmek gerekir? Her gün;


Çoğu sağlık profesyonelleri 2.000 miligram her gün kalp hastalığı veya inme öyküsü olan kişilerde sınırlamak gerektiğini söyle. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa.Şiddetle, günlük 1.500 miligramla sodyumu sınırlamak gerekir. Sodyum seviyenizin ne olması gerektiğini belirlemek için doktorunuzla konuşun.

Lif oranı yüksek gıdaları tercih edin.
Lifli gıdalar kolesterol ve kardiyovasküler hastalık genel riskini azaltabilir. Diyet lifini vücut sindiremez bitkilerin bir parçasıdır. Vücudunuzun geçtiği gibi vücudunuzun gıdalar sindirir ve besinleri absorbe şekilde etkiler. Ne kadar lif yemek inme için kolesterol seviyesi ve risk değil sadece etkiler, ancak diğer sağlık yararları olabilir:, kan şekerini kontrol etmenize yardımcı olur düzenliliği teşvik, gastrointestinal hastalığı önler ve kilo yönetimi yardımcı olur.

Çoğumuz önerilen günlük lif rehberlerinin kısa düşmek

Erkeklerde 50 yaş ve altında 38 gram
Kadınlar 50 yaş ve altında 25 gram
50 yaş erkekler için 30 gram
50 yaş kadınlar için 21 gram


Diyette daha fazla lif almak için

Sağlıklı, tam tahıllı kahvaltılık gevrek veya kepekli tost (kolesterol yüksek ise, yulaf ezmesi veya yulaf kepeği tahıl veya tost seçin) ile güne başlayın.

Meyve suyu yerine, meyve bütün bir parça var.

Fiber-paketlenmiş öğle atmak için ½ koyu yeşil yapraklı salata içine fincan nohut, fasulye.


Kepekli makarna ve kahverengi pirinç çeşitleri satın alın.


Taze meyve veya fındık



Diyet lif iyi kaynakları çiğ veya pişmiş meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri ve baklagiller (örneğin, kuru fasulye, mercimek, bezelye) bulunmaktadır. Soda, meyve suyu, beyaz ekmek ve makarna ve zenginleştirilmiş tahıl gibi rafine gıdalarda diyet lifi düşük.



İnme riskini azaltmada bir diğer önemli strateji sağlıklı vücut ağırlığını elde etmektir.



Porsiyon miktarlarınızı düşürüp , fiziksel aktivitenizi artırmanız ve beslenme alışkanlıklarınızı olumlu yönde değiştirmeniz çok önemli.

Sağlıklı bir vücut ağırlığı elde etmek için tüm yolları denemekte yarar var. Bir gecede olmaz. Diyetisyeninizle görüşüp , kendinize uygun bir beslenme programı almakla işe başlayın:))


Gerçekçi kısa ve uzun vadeli hedefler koymakla yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalın:))

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnme (Beyin Krizi) Önleme ve Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İnme (Beyin Krizi) Önleme ve Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:13
Top