2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #5321 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Ağustos 2010 | 5,850 Okuyucu
RAMAZAN VE BESLENME

Günlük hayatımızda az az sık sık beslenme prensibini benimsememiz sağlık açısından ve metabolizmamızı dengede tutmak açısından önemlidir. Ramazan ayında sahurdan iftara kadar uzun bir süre geçmektedir. Ancak ramazan ayı içerisinde de aynı tutumu benimsememiz gerekmektedir. Bu yüzden mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur da tek öğün yerine iki öğün yapılabilir. Sahura 45dakika -1 saat önceden kalkılarak sahura hafif besinlerle başlanabilir. Örneğin; çorba ve 1 ince dilim ekmekle başlangıç yapılabilir. Aradan 30-45 dakika geçtikten sonra daha çok kahvaltılık tarzda bir beslenme ile devam edilebilir. Kızartma, kavurma tarzı besinler, aşırı baharatlı ve tuzlu besinler susama hissini artıracağı için kaçınılmalıdır. Ayrıca mide de aşırı şişkinlik yaratacağı için mide problemlerine sebep olabilir. Sahurda protein içeriği yüksek besinler tüketildiğinde tokluk süresini artırmaktadır. Örneğin, haşlanmış yumurta veya biberli, domatesli bir menemen sahur için gayet uygun besinlerdir. Normal ekmek yerine tam buğday unundan, çavdar ekmeği, kepekli ekmek gibi posa ve lif içeriği yüksek ekmek ürünleri tüketilirse tokluk hissi artacaktır.

Ramazan ayında uzun süreli bir açlık olduğu için bireylerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olacaktır. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumaktır. Yani, et grubu, süt grubu, tahıl grubu ve meyve, sebze grubundan gelen besinleri öğünlerde dengeli bir şekilde almak önemlidir. Uzun süreli açlık sebebiyle metabolizmamızın yavaşlaması normaldir. Eğer biz dengeli ve düzenli beslenirsek ramazan ayını ve sağlıklı ve kilo kontrolümüzü sağlamış bir şekilde geçirmiş oluruz.

İftar açılırken ve açıldıktan sonra alınacak olan besinler önemlidir. İftar sonrası özellikle sık sık beslenmek metabolizmayı hızlandırmak açısından önemlidir. İftar ilk olarak çorba, hurma, zeytin, peynir gibi hafif besinlerle açılabilir. Eğer, iftarda çok fazla miktarda ve hızlı yemek yenilirse sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Bu sebeple, iftarı hafif besinlerle açtıktan 30-45 dakika sonrasında ana öğündeki yemekler yenilebilir. Bu yemekler aşırı yağlı, kızartma, kavurma gibi besinler yerine hafif olan sebze, salatalar, zeytinyağlı yemekler veya kurubaklagiller olabilir. Aynı zamanda kilomuzu korumak istiyorsak düşük kalorili sebze, meyve içerikli besinlere ağırlık vermeliyiz.

İftarda orucumuzu açtıktan sonra alacağımız besinlerde önemlidir. İftar sonrası yatana kadarki sürede 2-3 ara öğün yapılabilir. Bu ara öğünler sebze, meyve, süt ve süt ürünlerinden oluşması önemlidir. Hem az ve sık beslenmeyi sağlayabilmek hem de hafif beslenmek ve kan şekerimizi dengede tutmak adına yapılacak ara öğünler büyük önem taşımaktadır. İftar sonrası ortaya çıkan tatlı ihtiyacımızı gidermek için şerbetli tatlılar yerine, komposto, hoşaf ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Özellikle su tüketimi günlük beslenme düzenimizde olmazsa olmazlardan biridir. Su yaşamak için oksijen kadar önemlidir. Vücudumuzun yaklaşık %60-70’i sudan oluşmaktadır. Özellikle sıcak havalarda ter, solunum ve idrar ile sıvı kaybı daha çok olduğu için su ayrıca önemlidir. Ramazanda gün içerisinde su tüketimi gerçekleşemeyeceği için iftardan sonra ve sahurdaki su tüketimi önemli olacaktır. Günde 8-10 bardak yaklaşık 2 lt su tüketilmelidir.

Yukarıda bahsettiğim konulara dikkat ettiğimiz sürece hem sağlıklı bir ramazan hem de kilo kontrollü bir ramazan geçirmiş oluruz. Herkese hayırlı ramazanlar..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:37
Top