2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
MAKALE #23129 © Yazan Dyt.Melike ÖZDEN | Yayın Şubat 2024 | 300 Okuyucu
Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan ayına günler kalmışken ramazanı beslenme açısından ne kadar verimli ve sağlıklı geçirebiliriz hadi gelin birlikte bakalım.

Öncelikle bilinmelidir ki Ramazan orucu tutmak direkt olarak bir kilo verme yöntemi değildir. Aslında Ramazan ayında hem ruhen hem bedenen arınmaktayız. Oruç tutmak aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ramazanda da bedenimizi dinleyerek ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederek daha zinde ve sağlıklı geçirmek mümkün.

Buna rağmen ramazanda genellikle pek çok kişide sağlıklı beslenme rutinlerinden uzaklaştığı için ağırlık artışı gözlemlenmektedir. Alınan bu kiloların nedeni ne olabilir?*Oruç tutarken kilo vermek*veya kilomuzu koruyabilmek mümkün müdür?

Ramazan ayında neden genellikle kilo alırız?

Günlük hayatımızda oluşturduğumuz genel rutinlerimiz ve*beslenme düzenimiz ve alışkanlıklarımız ramazan ayının gelmesiyle birlikte değişikliğe uğrayabilir. Bu değişiklikler de bazı durumlarda kilo alımında artışa neden olabilmektedir.

Oruç tutarken uzun süreli bir açlık yaşarız ve bu duruma bağlı olarak gün içinde kan şekeri düzeyimiz oldukça düşer. İftarda ise hızlı ve yoğun bir şekilde yemek yeme görülmektedir.*İftarda genelde karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler ihtiyaç olandan fazla miktarlarda tüketilebilir. Böylece kan şekeri hızla yükselir ve kan şekerinde ani dalgalanmalar görülebilir. Bu nedenle açlık-tokluk kontrolünün kaybedilmesi durumu yaşanır. Ayrıca yemekleri hızlı bir şekilde yediğimiz için doygunluk hissini fark etmek zorlaşır bu da daha fazla besin alımıyla birlikte kilo artışına neden olmaktadır.

Bir diğer neden ise sahur yapmamaktır. Sahur öğününü tüketmemek de kilo alımına etkisi olan durumlardandır.

Sahura kalkmamak zaten söz konusu olan uzun süreli açlığın süresini daha fazla artırmaktadır. Artan açlık süreleri metabolizma hızının yavaşlaması ve bunun sonucu olarak daha çok hızlı kilo artışı görülmektedir.

Kilo alımının nedenlerinden biri de tatlı tüketme alışkanlığıdır. Kültürümüzde yemek sonrası özellikle de Ramazan aylarında tatlı tüketimi yaygındır. Ramazan ayında da iftardan hemen sonra tatlı tüketmek yerine tatlıların miktar ve sıklığına dikkat edilerek ara öğün olarak tüketilmelidir. Genellikle az şekerli sütlü tatlılar tüketilmelidir.

Ayrıca Ramazanda kişiler hareketsiz kalmaya daha çok yatkındırlar. Kendilerini yormamak düşüncesi ile için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri yapmak istemezler veya ertelemeyi tercih ederler.

Bu gibi durumlar olduğunda ramazan süreci kilo alımı ile sonuçlanır. Ancak*oruç tutarken kilo vermek veya kilomuzu korumak*sanıldığı kadar zor değildir.* Doğru koşullar sağlandığında oruç tutarken kilo vermek de kilomuzu korumak da oldukça mümkündür.

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Sahuru atlamamaya özen gösterebilirsiniz.

Oruç tutarken zorlanmamak adına fazla yağlı ve tuzlu kızartmalar ayrıca karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları tüketmemeye çalışın.

İftarı ikiye bölerek yapabilirsiniz. İftarda yemekleri hızlı bir şekilde tüketmek yerine daha yavaş ve bilinçli yemeye dikkat edin.

İftarda yemek çeşitlerini abartmamaya dikkat edin ve sofralarımızda mutlaka salataya yer vermeye çalışın.

Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

Bol su içmeyi unutmayın. İftar ve sahur arasında en az ortalama olarak 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

Tatlı yemek istediğinizde sütlü tatlılar tercih etmeye çalışın.

Meyve sebze tüketiminizi arttırın.

İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.

Şimdiden Hayırlı Ramazanlar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melike ÖZDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melike ÖZDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike ÖZDEN Fotoğraf
Dyt.Melike ÖZDEN
Sivas (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melike ÖZDEN'in Makaleleri
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akdeniz Diyeti Ocak 2024
► Psikodiyet Nedir? Aralık 2023
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:39
Top