2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sevkülceyş
YAZI #1632 © Yazan Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN | Yayın Şubat 2013
Strateji veya sevkülceyş, uzun vadede önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yoldur. Sınav olmak zorunluluğu maalesef ülkemizde yakın vadede değişmeyecek bir durumdur. Sınav gerçekten gerekli mi diye soran çok fazla kişi bulunur çevremizde. Bazıları da sırf karşı çıkma adına ya da popüler olmak için sınav olmamalıdır der çıkar. Şuan ülke hazır mıdır sınavsızlığa ya da imkânları uygun mudur çoğu düşünmez. Tabi ki sınavsız bir sistem daha mutlu eder hepimizi. Fakat şartları değerlendirirsek şu an mümkün görünmüyor. Örneğin; ülkemizde 100 kişilik bir kontenjan olsun. Toplam 100 tane de öğrenci olduğunu varsayalım. Diyeceksiniz ki herkes yerleşir ve boş kontenjan kalmaz ne gerek var sınava? Fakat o 100 öğrenciden herkes Fen Lisesi’nde okumak istiyor. Hâlbuki 100 kişilik kontenjandan sadece 10 tane Fen Lisesi kontenjanı ayrılmış. Bu durumda seçmek lazım geliyor. Bu sınavla ya da farklı bir sistemle olabilir. Farklı sistemleri açıklayarak kimseyi sıkmayalım ama imkânlarımız sınavla seçimi öngördüğünden, sınavlardan dediğimiz gibi yakın vadede kurtulmak mümkün değil. İslam dini dahi insanın bu dünyaya bir imtihan için gönderildiğini vurgular. O zaman gelin bırakalım bahaneleri ve sınav da fark oluşturmak için ne yapabiliriz onlara bakalım.
Sınavda fark oluşturmak için önerdiklerimiz;
 Sınava başlamadan önce mutlaka eksik sayfa ya da soru var mı kontrolünü yapın!
 En iyi (en hızlı) olduğunuz dersten başlayın. Bu size iki önemli fırsat sağlar. 1. Zaman 2. Moral
 Hiçbir soruda 1–1,5 dakikadan fazla zaman harcamayın! Burada verdiğimiz süre en azami süredir. Bazı soruları 10 saniyede bazılarını 50 saniyede yapabilirisiniz. Fakat bazı sorular 1 dakika ve üstünde zaman alabilir. Önemli olan böyle durumlarda zaman kaybı olacağını algılamak ve soruyu boş bırakmaktır.
 Türkiye’de öğrencilerin aşağı yukarı %80’i boş bırakmak için tek bir sembol kullanıyor. O sembol de genelde soru numarasını daire içine almak oluyor. Hâlbuki biz sınavda boş bırakılacak ve zamanınızın kalan bölümünde bakılmak üzere soruları 3 bölüme ayırıyoruz;
 1. Hiçbir fikrinizin olmadığı sorular. (!)
 2. Çözebileceğiniz ama zamanınızı alacak sorular. (?)
 3. İki seçenek arasında kaldığınız sorular. (*)
 Bu üç soru türünü yanındaki işaretlere göre sınavda ayrıştırmayı alışkanlık haline getirirseniz, sınavda 18–20 dakika kazanabilirsiniz. Çünkü tek bir işaret kullandığınızda ve sınav sonuna doğru boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmak istediğinizde, baktığınız sorunun “Hiçbir fikrinizin olmadığı” soru olma ihtimali var. Bu size sadece zaman kaybettirir ve bir de soruyu yapamazsanız, çift taraflı kayıp oluşturur.
 Mutlaka gruplayarak işaretleme yapın. Tek tek işaretlemek ya da optik forma kodlama yapmak zaman kaybıdır. Örneğin; Türkçe soruları bittiyse onları optik forma kodlayın. Ya da kitapçıkta bir sayfadaki soruları çözdünüz, beyninizin yorulduğunu hissettiniz, hemen kodlama ya geçin. Hem dinlenin hem de tekrar yoğunlaşmak için o zamanı değerlendirin.

 Şıklardan önce soru metnini okuyun.
 Soru köklerini iyi anlayın. Örneğin; Aşağıdakilerden hangisi olabilir mi diyor yoksa olamaz mı diyor!

Bütün bu anlattıklarımız unutulmamalıdır ki; iyi hazırlanmış öğrencilerin fark oluşturması ve mükemmele ulaşmasında yardımcı olması amacıyla düzenlenmiştir. En önemlisi de bu yöntemler uygulamalı olarak denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır! Sınavların sizleri ruhsal rahatsızlıklara sürüklemesine izin vermeyin. Elinizden geleni yaptıktan sonra da en önemli strateji olan dua etmeyi unutmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Fatih ERKAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sevkülceyş' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ İsim Koyma & Hitap Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:14
Top