2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İsim Koyma & Hitap
YAZI #1627 © Yazan Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN | Yayın Şubat 2013
Afrika’da bir ülke. İsmi GANA. Bu ülkede yaşayan ve “Ashanti” adıyla anılan bir aşiret var. Bu aşirette normal olmayan bir durum ilgimizi çekecek. Normal yaşantılarını bir kenara bırakarak sadece belli bir noktaya odaklanacağız beraber. Farklı olan ve ilgimizi çekecek olan durum şu; bu aşiret haftanın günlerinden olan Çarşamba gününü isim koymak için kullanıyor. Nasıl mı? Çarşamba günü doğan çocukların hepsine “QUWAKU” ismi veriliyor. Kabilelerde ve aşiretlerde buna benzer ve bundan farklı birçok olay okumuş veya duymuş olabilirsiniz fakat sabırla okumaya devam edin. İsmi verilen çocuk büyümeye başlar. “Quwaku gel, Quwaku git, Quwaku şunu yap…” İsmi ağızlarda dolaşır durur. Nasıl bizim ismimiz yakınlarımız ve bizi tanıyanlar tarafından kullanılıyorsa onların ismi de aynı şekilde kullanılır.
“Quwaku” lar büyür, genç olurlar. Onlar gelişimlerine devam ederlerken Gana’da bir araştırma yapılır. Araştırma Gana’da işlenen suçlar ile ilgilidir. Araştırmanın sonucunda ilginç bir durum yetkililerin dikkatini çeker. Ülkelerinde işlenen suçların %50’den fazlası Çarşamba günü doğan “Quwaku” isimli çocuklar tarafından işlenmektedir. Peki, nedir bunun nedeni diye düşünüyorsanız buyurun cevabı. Cevap “Quwaku”nun anlamında saklı. Quwaku: Saldırgan anlamına gelir. Şimdi düşünelim her gün “Saldırgan gel, Saldırgan git, Saldırgan şunu yap diye hitap edilen çocuklar Gana’nın en başta gelen suçlularından olmuşlar. Sizde eğer Türkiye’nin başta gelen suçlularını, işe yaramayan insanlarını, özgüveni olmayan pısırık insanlarını yetiştirmek isterseniz, çocuklarınıza aptal, işe yaramazsın, senden adam olmaz ve çeşitli hayvan isimlerini yakıştırıp o şekilde seslenebilirsiniz.
İsim vermenin ve hitap şeklinin önemini hepimiz bu gerçek hikâyeden görmüş olmalıyız. Değerli Psikolojik Danışman Fatih Kakınç’ın da kitabında bahsettiği gibi ‘Suçumuz adımızda saklı’. Bunun yanında birkaç yanlış hitap şekline de değinmek bakış açımızı değiştirecektir. Sokaklarda, parklarda, alışveriş merkezlerinde sık sık görmüş ve duymuş olacağınız bir olaydan bahsetmek istiyorum. Genelde anneler çocuklarına “aşkım, sevgilim, hayatım vb. hitap şekilleriyle sesleniyorlar. Tabi sadece anneler değil babalarda kız çocuklarına aynı hitap şekilleriyle sesleniyorlar. Kısa süreliğine düşünelim anneler ve babalar; çocuklarınız sizin aşkınız ya da sevgiliniz değildir. Sizin sevgiliniz ya da hayatım diyeceğiniz kişi eşinizdir. Aşırı sevgiden çocuklarınıza bu şekilde sesleniyorsanız hemen buna bir son verirseniz iyi edersiniz. Küçük yaşlarda bu tür hitap şekilleri çocukları cinsel açıdan farklı düşündürebilir ve kötü etkileyebilir. Çünkü unutmayalım; çocuklar televizyon sayesinde ya da anne babalarının birbirine hitap şekillerini ve davranışlarını beyinlerinde kayda almaktadırlar.
Vereceğimiz isimler ve hitap şekillerimiz çocuklarımızın kişiliklerinde belirleyici etken olmaktadır. Son olarak unutmayalım ki çocuğu güzel terbiye etmek ve ona güzel isim verip güzel hitap etmek, çocuğun anne-baba üzerindeki haklarındandır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Fatih ERKAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ahmet Fatih ERKAN'ın Yazıları
► Çocuklara Sınır Koyma Psk.Ahmet SERT
► Çocuğa Sınır Koyma Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuğa Sınır Koyma Psk.Nilüfer ÖZKAN
► Çocuğunuza Sınır Koyma Psk.Başak TANRIVERDİ
► Çocuğunuza Sınır Koyma Psk.Esin ÖZER BAKIR
► Çocuklara Kural Koyma Emine ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İsim Koyma & Hitap' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sevkülceyş Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:00
Top