2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Diyebilmek ve Sınır Koyabilmek
YAZI #7754 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023
Dokunmanın yasaklanması ve kişinin kendi sınırları

İlk dokunma yasağı "birey olma sürecindeki canlıya ayrı bir varoluş dayatmaktadır".
Anne rahmine geri dönmeyi yasaklar, bu ancak hayal edilebilecek bir geri dönüş." "Dokunmaya ilişkin ikincil yasak, kontrol etme dürtüsü için geçerlidir: Kişi her şeye dokunamaz, her şeyi ele geçiremez, her şeyin efendisi olamaz. "Create-Destroy, D.Anzieu, s.240,241, Dunod).
"Dokunma yasağı koyulana kadar, çocuğun psişesi kendi vücudunun bölümlerini, çevredeki canlı ve cansız nesneleri ve uzayın bölgelerini birbirleriyle ve birbirleriyle karşı karşıya getirme eğilimindedir. Dokunmanın ilgisi ayırt etmeye yardımcı olur: bedeniniz diğer bedenlerden farklıdır uzay onu dolduran nesnelerden bağımsızdır canlı nesneler diğer cansız nesnelerden farklı davranır Bu yasak olmadan, bu ayrımlar elde edilemez". "Create-Destroy, D.Anzieu, s.240,241, Dunod).
Sınırlar olmasaydı , etrafımızdakilerle bir bütün oluştursaydık, her şeyle dolardık, boşluk ve arzu duygusunu kaybederdik, eksiklik olmadan yaşardık, güneşi üzerimizde hissedemezdik. ten, gökyüzünün masmavi mavisinin kıymetini bil, kuşların cıvıltıları ya da ağaçlardaki rüzgarla teselli bul, ağzımıza giren saf ve temiz hava ve burnumuzda ağaçların kokuları ile dol. Şiir tüm anlamını yitirecek, sanatçıların tuvalleri renklerini kaybedecek, başka bir yerde, başka bir yerde olmayacağından, bizim eksikliğimizi başka yerde aramak için daha fazla yürüyüş, hareket olmayacaktı.
Psikanalizdeki çerçevenin kesinlikle ve diğer şeylerin yanı sıra dokunmama kuralını içerdiği gerçeğine geri dönüyorum. Bu kural, ilişkinin bozulmasını hiçbir zaman engellemedi. Tam tersine! Hem analizan hem de analist için bu güvenlik bölgesine izin veren doğru mesafe, ilişki için gereklidir.
Bu, iki farklı şey olan "mesafe" ve "ayrılık" kavramlarını birbirine karıştırmamak için iyi bir zaman. Uzakta olmamız, ayrı olduğumuz anlamına gelmez. Bağlantı semboliktir. Mesafe de.

Bağlantı ve sınırlar çok güncel iki sosyal sorundur, biz psikiyatristler bunu her gün takiplerinde önemli bağlanma bozuklukları ve bağımlılıkları ile iyi biliyoruz. Anksiyete karşısında tutarlı ve rasyonel düşünme sistemini kontrol altına almanın zorluğunu ifade eden eylemin pasajları olan duygusal patlamalar için de durum aynıdır.
Çağ açıkçası sınırda. Bir aciliyet havası gibi, gerilemelerden ve narsisist ihlallerden kaçınmak için bağlantıyı yeniden düşünmeyi yeniden düşünün, eğer açıkça daha fazla bağımlı ve oyunculuk, şiddet ve şiddet içeren çağdaş bir toplumda birçok biçimde yumuşak oyuncakların gücünün yükselmesine atıfta bulunursak. taciz, kendisi ve diğeri arasındaki sınırları giderek daha fazla sorguluyor.
“ Kelimeler sesin titreşimleridir, görüntüler ışığın titreşimleridir, duyumlar etin titreşimleridir ve fizikte titreşim gerçek bir varlığa sahip bir boşluktur. Bir sesi, bir kelimeyi telaffuz ettiğimde, ağzımdan kulağınıza kadar sürekli bir titreşim alanı yaratırım. Yani sadece titreşimsel alanlarda yaşasaydık, bedenimiz, maddeselliğimiz, dokunuşumuz ve bizi fark edecek gözlerimiz olmasaydı, kendimizi asla birbirimizden ayrı hissedemezdik .
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Makale ve Yazıları
► Hayır Diyebilmek Psk.S.Berna EYGÜN
► Hayır Diyebilmek Psk.Gözde EMİK AKSOY
► " Hayır " Diyebilmek Psk.Sena TUNÇ
► Hayır Diyebilmek Mümkün Psk.Damla KANKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hayır Diyebilmek ve Sınır Koyabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top