2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pedofili
YAZI #7759 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023
SESSİZ BEDENİN ÇIĞLIĞI!..

Çok uzun zaman önce Freud uygar insanın cinselliğinin ağır hasara uğradığını söylerken acaba olayların bu boyuta geleceğini öngörmüş müdür diye düşünmeden edemiyorum…
Geçtiğimiz iki yazımızda çocukların mahremiyet eğitimi ve cinsellik eğitimleri ile ilgili yazılarımız olmuştu. Belki her gün bu konu ile ilgili bu kadar yazılar, haberler, araştırmalar vs. olsa da şuan çocuklarımızı korumak için bunları uygulasak ta maalesef bu istismarları gerçekleştiren kişilerin zamanında belki de bu kadar bilinçli olunmadığından dolayı engel olunamıyor ve küçücük bedenler çok büyük olaylara maruz kalıyor.
Pedofili olarak bilinen, çocuklara cinsel arzu ve istek duyan kişiler, bu durumlarının farkında değillerdir ve genel olarak sık sık sahit olduğumuz şekilde iş işten geçtikten sonra küçücük masum bir veya birkaç çocuğumuz madur olduktan sonra adli vaka olarak fark edilmektedir. Bunun nedeni ise bu problemin bireyin kişilik yapılanması ile uyumlu olması ve kendisinin de aslında bu durumun farkında olmamasıdır.
Pedofilinin tanımı DSM-IV ‘e göre 6 aydan uzun bir süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş çocuklarla ilgili yoğun cinsel dürtülerin gelişmesi olarak tanımlanmıştır.
Tanının konulabilmesi için kişinin en az 16 yaşında olması beklenir. Yine cinsel istismarda bulunacağı çocuklardan en az beş yaş büyük olmalıdır.
Peki neden oluyor bu pedofili, suç mu yoksa hastalık mı ? Bu durumun kesinlikle kabul edilemez bir gerçetir. Bununla birlikte pedofili kişiler, beyninde gelişimsel bazı bozukluklar, çocukluk çağında cinsel istismara ya da farklı travmalara maruz kalma ve kişilik bozukluğu olması gibi kompleks bir durum olduğu görülmektedir. Travma açısından bakıldığında kişinin daha önce madur durumda olduğu olayı bu defa tersine çevirerek usta olarak olayı tekrar yaşayıp kendilerini iyileştirmek isterler. Öte yandan zayıf baba figürü ve baskın, korkutucu anne figürü de etken olabilmektedir. Babadan yeterli gücü alamayan ve korkutucu anneden dolayı yetişkin kadınlardan korkan ergen çocuklara yönelebilmektedir.
İdam mı edelim yoksa iyileştirelim mi ? Bu sorunu cevabı için ''İnsanlar neden pedofillere yardım etmeliyiz diye düşünüyor. Takip edilmeli, hapse atılmalı hatta hadım edilmeliler, ama biz pedofillere yardım edersek, belki de taciz edilen çocukları kurtarabiliriz.''
Bu sözler kızı pedofil bir adam tarafından kaçırılan Paul Jones' a ait.” Pedofiliye nasıl yardım edebiliriz, tedavisi mümkün mü?” diye sorarsak. Bazı kaynaklara göre pedofili tedavi edilemez ya da çok zordur gibi ifadeler bulunmakla birlikte; son araştırmalara göre iyi bir farmakoterapi ( ilaç tedavisi) ve terapiyle tedavi edilebileceği görüşü de bulunmaktadır. Bu kişilerin tedavisiyle birlikte önleme çalışmalarının arttırılması gerekmektedir.
Ailelere düşen ise çocukların mahremiyet ve cinsellik eğitimleri konusunda daha dikkatli olmalıdır. Çocuklarımız ne prdofili maduru ne de pedofili olsun…..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Makale ve Yazıları
► Pedofili Nedir? Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
► Çocuk, Nefretin Nesnesi : Pedofili Psk.Ebrar YENİCE KANIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pedofili' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:39
Top