2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Danışmada Kim Kime Neyi Danışıyor? Psikolojik Danışma Alanında Çalışan Uzmanlar
MAKALE #6685 © Yazan Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK | Yayın Mart 2011 | 5,946 Okuyucu
KİM KİME NEYİ DANIŞIYOR?

Sanayileşmenin ve günümüz eğitim sisteminin getirdiği stresli yaşam ve yalnızlaşma insanları psikolojik destek almaya, yalnızlıklarını uzmanlarla paylaşmaya itmiştir. Bu da bireyleri alanında uzman kişileri bulmaya yöneltmiştir. Bunun farkına varan ve psikolojiyi bir rant aracı olarak gören kişilerin bu alana el atmasına sebep olmuştur. Günümüzde meslek elemanı olmayan bazı kişiler çok popüler olan kişisel gelişim uzmanı, yaşam koçu, NLP Uzmanı gibi isimler altında insanlara yardım sağlayabileceklerini vaat etmişlerdir. Teorik olarak ele alındığında buradaki yanlışlık daha net görülebilecektir. Yukarıda bahsettiğimiz unvanların aslında birer unvan olmadığı yapılacak kısa bir araştırma ile fark edilebilecektir. Çünkü bahsedilen unvanların Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK)’ nun lisans ve önlisans programlarında karşılığı bulunmamaktadır.

Ayrıca; alan dışından olan kişilerin yetkileri dâhilinde olmamasına karşın çeşitli psikolojik testler ve envanterler uyguladıkları da toplumca bilinmektedir. Bu testlerin uygulayıcısı olabilmek için aşağıda bahsi geçen mesleklerin lisans programlarını tamamlamakla birlikte Test Uygulayıcısı eğitimlerinin de alınması gerekmektedir. Örneğin; Wechsler tarafından geliştirilen WISC zekâ ölçeğinin revize edilmiş formu olan WISC-R Zekâ Testi uygulayıcısı olabilmek için uzun süreli bir eğitim almak gerekmektedir.

Psikolojik yardım alınabilecek meslekler sırasıyla; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR Uzmanı), Psikolog ve Psikiyatrlardır. Bu meslek gruplarına mensup olanlar, mesleklerine göre farklılık gösterse de;

ü Sınav Kaygısı
ü Okul Fobisi
ü Grupla Psikolojik Danışma
ü Aile Danışmanlığı
ü Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB)
ü Kronik Yorgunluk
ü Öfke Kontrolü
ü Kolay Öğrenme Yolları
ü Tırnak Yeme
ü Kekemelik
ü Otizm
ü Stres Yönetimi
ü Ergenlik Çağı Problemleri
ü Zaman Yönetimi
ü İş Hayatında Verimliliğin Artırılması(Prodaktivite)

ve daha birçoğunu burada belirtemediğimiz konularda yardım sağlamaktadır.

Yukarıda bahsedilen problemler konusunda uzman olmayan kişilerden yardım alındığında bireylerin karşılaşacağı sonuçlar, bireyi çaresizliğe iteceği gibi birey için örseleyeci ve travmatik sonuçlara da yol açacaktır.

Uzman olmayan kişilerden alınan yardımlar(!?), bireylere geçici bir iyilik hali ve rahatlama sunmaktadır. Çünkü birileri tarafından dinleniyor olmak herkesi rahatlatır. Ancak bu tedavi edici ya da rehabilite edici olmaktan uzak bir rahatlama sürecidir.

Sonuç olarak; Psikolojik Yardım Alma Tercihlerimizi bilinçli ve bilerek yapmamız bizlere madden ve manen kazançlar sağlayacağı gibi bu tür insanların da rant kapılarını sonuna kadar kapatacaktır. Günümüzde işin ehli olmayan kimselerin işin ehliymiş gibi davranmaları olağan hale gelmiştir. Bu yanlışın düzeltilmesi için;

Kime Neyi Danıştığınız konusunda dikkatli davranmanızı tavsiye ederiz.

Unutmayalım ki psikolojik danışma süreci profesyonel bir yardımdır ve ancak profesyoneller tarafından uygulanabilir. İşini iyi yapan herkesi tenzih ederek ülkemizde bunun temel sorun olduğunu da belirmek isteriz. Ülkemizde bir gün emeğe ve eğitime saygı duyulacağını umarak sağlıklı ve bir yaşam diliyoruz.

Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Danışmada Kim Kime Neyi Danışıyor? Psikolojik Danışma Alanında Çalışan Uzmanlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Davut ŞENYÜREK Fotoğraf
Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK'in Makaleleri
► Psikolojik Danışma Kuramları ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Online- Çevrimiçi Psikolojik Danışma Esaslar ve Kurallar ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Şebnem GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Danışmada Kim Kime Neyi Danışıyor? Psikolojik Danışma Alanında Çalışan Uzmanlar' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akran Baskısı Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:53
Top