2007'den Bugüne 92,334 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
YAZI #2272 © Yazan Dyt.Fatma Yıldız ARSLAN | Yayın Ekim 2014
RAMAZAN AYINDA BESLENME
Oruç sürekli yemeye ve birşeyler atıştırmaya alışan bedenlerin terbiyesi için çok güzel bir eğitimdir. Özellikle de fazla yeme ve hatalı beslenmeye bağlı kilo alımı ve kolesterol yüksekliği, şeker hastalğı başlangıcı gibi durumlarda dikkat etmek isteyen fakat bunu bir türlü başaramayan kişiler için mecburi bir düzen ve dikkat sağlar. Hemen hemen hepimiz biraz az yemek veya diyet yapmak istediğimizde “bir defadan bir şey olmaz “ mantığı güderiz ama ilahi bir emir bizim bu direncimizi artırarak elimizin tersiyle itmemize destek olur.
Oruç tutarken gün boyu hiç bir şey yemeyen bedenimiz kıtlık psikolojisine girerek elindekini idareli kullanmaya başlar. Hatta metabolizmamız bir miktar yavaşlar. Bu dönemlerde etrafımızda oruç tuttuğu halde zayıflaması gerekirken kilo alan kişilerle ve onların yakınmalarıyla doludur.
Oruç kurallarına uyularak tutulur ve hatalardan mümkün olduğunca sakınılırsa beden için son derece sağlıklı bir eğitim ve terbiye sürecidir.Özellikle bizim toplumumuzda gün boyu oruç tutulup iftarda kuş sütünün eksik olduğu açık büfe yemekler çok yaygındır. Gün boyu düşen kan şekeri miktarımız aşırı yüklemeye uğrar. Hızlı depolanma ve kan yağlarının yükselmesi kaçınılmaz sonuç olur. Hatta mide ağrıları , hazımsızlık , yemek sonunda uyuklamalar en sık görülen sikayetlerdir. Hele hele de uykuyu bölmemek için sahura kalkmadan yatmak hem şekerin daha da yükselmesine hem de vücudun ihtiyacı olan besinleri yetersiz alınarak su kaybı gibi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.
• Sahura mutlaka kalkın
• Sahurda hafif gıdalar yemeye çalışın
• Yemeğin hemen arkasında uyumayın (20 dk kadar hareketli olun)
• Gündüz 1 saat uyuyabilirsiniz
• İftarda orucunuzu meyveyle açın(Kuru kayısı, incir hurma veya taze meyve vs)
• Bir kap yemek yiyin sonra 5-10 dk ara verin sofradan kalkın
• Yemeğe dönüp yavaş yavaş yemeye özen göstererek devam edin
• Yemekten yaklaşık yarım veya bir saat sonra mutlaka egzersiz yapın
• Egzersizin ardından meyve yemeyi unutmayın
• Yatana kadar ve sahura kalkar kalkmaz bolsu için
• Ramazanda kilo vermek zordur merak etmeyin endişelenmeyin kilo almasanız yine yeter
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Yıldız ARSLAN'ın Yazıları
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:33
Top